Berichten over maandagmiddagcolumn

  1. Cultureel erfgoed – écht gewaardeerd?

    9 mei 2022 by Susanne van den Beukel

    236-034 - column_Susanne van den Beukel.jpg

    Het hoofdstuk cultuur valt in onze verkiezingsprogramma’s vaak nogal kort uit. Ja, er is aandacht voor cultuureducatie, en terecht. Ook wordt herkend, dat cultuur sterk is verbonden met onze nationale en lokale geschiedenis. Objecten vertellen verhalen. Ze worden geprezen of zijn omstreden en zijn zo getuigen van onze identiteit. Maar wat is erfgoed ons écht waard? 

    Lees meer over "Cultureel erfgoed – écht gewaardeerd?"

    Tags:

  2. Van de marge naar de macht en weer terug

    25 april 2022 by Maarten van Nieuw Amerongen

    236-034 - column_Maarten Van Nieuw Amerongen.jpg

    In de afgelopen vijftien jaar zat de ChristenUnie meer dagen wél dan niet in de regering. En ook lokaal is de ChristenUnie een gewilde coalitiepartner. Een verschuiving van de marge naar de macht. Gevaar van deze verschuiving is dat de partij niet langer de luis in de pels is, maar juist onderdeel wordt van de pels. Om dat te voorkomen moeten we investeren in lokale kwaliteitsjournalistiek.

    Lees meer over "Van de marge naar de macht en weer terug"

    Tags:

  3. Homo economicus?

    19 april 2022 by Caroline Blom-de Ruiter

    236-034 - column_Caroline Blom.jpg

    In een maatschappij waarin er wordt verondersteld dat mensen beslissingen nemen op basis van economische overwegingen, is er momenteel een bizar fenomeen zichtbaar. Terwijl asielzoekerscentra vol zitten met potentiële arbeidskrachten worden net aangekomen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne direct aan werk geholpen.

    Lees meer over "Homo economicus?"

    Tags:

  4. Doe recht aan de niet-stemmer

    11 april 2022 by Bert van der Woerd- fotograaf: Wim Schut

    236-034 - column_Wim Schut.jpg

    De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was nog nooit zo laag. Is het denken in termen van oppositie en coalitie wel verstandig als hun mandaat is gebaseerd op amper de helft van de kiezers?

    Lees meer over "Doe recht aan de niet-stemmer"

    Tags:

  5. Vóór het schrijven van een coalitieprogramma

    4 april 2022 by Hans Freije

    236-034 - column_Hans Freije.jpg

    De zoektocht naar een nieuwe coalitie is, zo is mijn ervaring, één van de spannendste momenten in een raadsperiode. Graag wil ik een paar tips geven voor deze periode.

    Lees meer over "Vóór het schrijven van een coalitieprogramma"

    Tags:

  6. Zeg maar nee

    28 maart 2022 by Ronald Buitenhuis

    236-034 - column_Ronald Buitenhuis.jpg

    Zomaar een snoepje pakken? Nee! ‘Mag ik nu TV kijken?’Nee, we gaan nu eten’. In je eentje de straat oversteken? Nee! We weten feilloos wat we kinderen moeten verbieden en voelen prima aan wanneer we ze moeten stimuleren en vrijlaten. 

    Kunnen we deze insteek eens meenemen naar wat er gebeurt in de jeugdzorg? In de komende weken wordt onderhandeld over coalitieprogramma’s. Maak daarin afspraken om kleine hulpvragen af te remmen. Politici moeten ‘nee’ durven zeggen tegen ouders en professionals. 

    Lees meer over "Zeg maar nee"

    Tags:

  7. De ongezonde drang naar openbaarheid

    21 maart 2022 by Daphne Wind-Hoogeveen

    236-034 - column_41 (1).jpg

    Laat ik helder zijn. Ik ben voorstander van een overheid die transparantie en openbaarheid hoog in het vaandel heeft staan. Een overheid die verantwoording aflegt en informatie vrij toegankelijk maakt. En als de geheimhoudingsplicht wordt ‘misbruikt’, keur ik dat ten zeerste af. Maar het is ongezond om alles te willen weten.

    Lees meer over "De ongezonde drang naar openbaarheid"

    Tags:

  8. Laat asielzoekers niet wachten

    14 maart 2022 by Annemiek Stam

    236-034 - column__.jpg

    In een lange rij staan Syriërs, Iraniërs, Kenianen, Irakezen, Eritreeërs te wachten op het podium met een ChristenUnie-blauwe tas in hun hand. Een kleur tas die we associëren met 'samen recht doen’. Maar tijdens deze voorstelling staat de tas symbool voor het welkomstpakketje in het asielzoekerscentrum.

    Lees meer over "Laat asielzoekers niet wachten"

    Tags:

  9. Gemeenteraadsverkiezingen zijn nu belangrijker dan ooit

    7 maart 2022 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Er is oorlog in het oosten van Europa, de Russische beer dreigt met nucleaire oorlogsvoering en een grote stroom vluchtelingen trekt door Europa. Lokale politiek kan nu futiel en onbetekenend aanvoelen. Wie maakt zich nog druk over een zonnepaneel hier of een fietspad daar? Toch zijn de gemeenteraadsverkiezingen juist nu belangrijk, misschien wel belangrijker dan solidariteitsacties voor Oekraïne.

    Lees meer over "Gemeenteraadsverkiezingen zijn nu belangrijker dan ooit"

    Tags:

  10. Bouw voor gezinnen, het cement van de samenleving

    28 februari 2022 by Judith Klokkenburg

    236-034 - column_Judith Klokkenburg.jpg

    Ik woon en leef in de dichtstbevolkte stad van Nederland: Den Haag. Een stad die, net als de rest van het land, te maken heeft met een enorme wooncrisis. En de gevolgen zie ik om me heen. Leerkrachten en politieagenten die geen woning kunnen kopen en de stad (en hun banen!) verlaten. Ze vertrekken met hun gezinnen naar goedkopere oorden.

    Lees meer over "Bouw voor gezinnen, het cement van de samenleving"

    Tags:

  11. Een beetje coöperatief bestaat niet

    21 februari 2022 by Ruben van de Belt

    236-034 - column_Ruben vd Belt.jpg

    Het is tijd om kleur te bekennen: kiezen we voor de gebaande paden van de markt en een grote overheid of voor inwoners die zichzelf organiseren, het heft in handen nemen en met elkaar keuzes maken?

    Lees meer over "Een beetje coöperatief bestaat niet"

    Tags:

  12. Besluitvormende burgerraden: een recept voor ongelukken

    14 februari 2022 by Frank Visser

    236-034 - column_frank_visser.jpg

    In veel gemeenten wordt met de nieuwe raadsperiode op komst nagedacht over nieuwe vormen van burgerparticipatie. Hoe zorg je dat meer mensen participeren en inwoners zich gehoord voelen?

    In de afgelopen jaren is er wereldwijd ervaring opgedaan met burgerberaden. Een burgerberaad is een zo perfect mogelijke afspiegeling van de bewoners van een gebied. Burgerberaden adviseren  (soms bindend) over vraagstukken die zich minder goed lenen voor een simpel voor of tegen.

    Zo gaven burgerberaden in IJsland en het Canadese British Columbia een uiteindelijk overgenomen advies over hun staatsinrichting. Het idee voor een burgerberaad wordt momenteel ook door milieugroeperingen gepromoot om te komen tot een breed gedragen klimaatbeleid. Het lijkt een mooie vorm van participatie van burgers. Maar toch ben ik niet enthousiast.

    Lees meer over "Besluitvormende burgerraden: een recept voor ongelukken"

    Tags:

  13. Geld maakt niet gelukkig, en ook geen beleid

    7 februari 2022 by Ruben Ros

    236-034 - column_Ruben Ros.jpg

    Het kersverse kabinet investeert recordbedragen. Investeringfondsen pompen de komende jaren miljarden in de energietransitie,  infrastructuur en innovatie. Ondertussen lopen de immense corona-steunpaketten nog altijd door. Al dit geld doet vermoeden dat de gure wind van bezuinigingen definitief is gaan liggen. Zelfs dit liberaal-confessionele kabinet (normaliter altijd in voor een “ombuiging”) wordt door virus-, stikstof- en koolstofdeeltjes gedwongen tot achterstallig onderhoud.

    Lees meer over "Geld maakt niet gelukkig, en ook geen beleid"

    Tags:

  14. Opkomen voor wie kwetsbaar is

    31 januari 2022 by Popke Graansma

    236-034 - column_Popke.jpg

    Dat is toch voorgeprogrammeerd in het DNA van ieder ChristenUnie politicus zou je zeggen, maar is dat wel zo? Beperken we dat ‘opkomen voor wie kwetsbaar is’ vaak ook niet tot ‘de veilige keuze’? Een keuze die goed valt bij de achterban, een keuze waarmee je politiek geen risico loopt. Zo willen we ook best aandacht hebben voor de problematiek waar mensen met een LHBTQ+ achtergrond tegenaan lopen, maar moet dat dan gelijk weer gepaard gaan met het hijsen van de regenboogvlag? Deze vlag staat namelijk voor sommigen symbool voor een leefwijze die strijdig is met christelijke waarden. Bovendien: we vlaggen toch ook niet voor andere groepen? Hoe reageer je daar nu op als lokale ChristenUnie fractie?

    Lees meer over "Opkomen voor wie kwetsbaar is"

    Tags:

  15. Niet blindstaren op zonneparken

    24 januari 2022 by Willeke de Jager

    236-034 - column_Willeke.jpg

    Als we onze klimaatambitie in 2030 willen realiseren is het onvermijdelijk dat er op grote schaal hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt. In Apeldoorn ligt de focus op zon, want windenergie lijkt op de Veluwe onmogelijk door de wespendief, een beschermde vogelsoort. Om te investeren in zonne-energie kiest Apeldoorn voor zon-op-dak. Maar daarmee halen we onze doelstelling helaas nog niet. Er moet ook 250 hectare zonneparken worden aangelegd, verspreid over een dubbel aantal hectares.

    Lees meer over "Niet blindstaren op zonneparken"

    Tags:

  16. Arbeidsmigranten: en nú recht doen!

    17 januari 2022 by Tjalling Vonk

    236-034 - column_Tjalling.jpg

    Rotterdam kent prachtige parken. Een stukje natuur in de stad om van te genieten en te recreëren. Maar wie goed kijkt ziet ook iets anders. Tentjes, slaapzakken en persoonlijke eigendommen. En ‘s avonds mensen die de beschutting opzoeken om te kunnen slapen. Het park als een plek om te overleven. Het zijn voor een groot deel arbeidsmigranten. Toen zij naar ons land kwamen werd hen niet alleen een baan, maar ook een huis beloofd. Maar het verlies van een baan betekende in de praktijk vaak ook verlies van huisvesting. Zo werd die belofte gebroken. 

    En het universele mensenrecht op onderdak dan? Die belofte geldt in ons land niet voor iedereen. In het ambtelijke jargon worden deze mensen namelijk ‘niet rechthebbenden’ genoemd. Maar hoezo eigenlijk?

    Lees meer over "Arbeidsmigranten: en nú recht doen!"

    Tags:

  17. Naar een drugsvrij Amsterdam

    10 januari 2022 by Gerjan van den Heuvel

    236-034 - column_Gerjan.jpg

    Het wekelijkse moment waarop ik me mateloos stoorde aan mijn eigen stad was jarenlang de zondagochtend, vlak voor de kerkdienst begon. Ik reisde dan met de metro naar het Centraal Station. Vanaf daar liep ik naar de Noorderkerk. Op de hoek van de Singel en de Brouwersgracht stuitte ik steevast op een weeïge walm. Kwart voor tien ’s ochtends, vlak voor de ontmoeting met God, nog even door je wekelijkse wietlucht roeien.

    Lees meer over "Naar een drugsvrij Amsterdam"

    Tags:

  18. Waarom etnisch profileren fout is

    20 december 2021 by Jos Maessen

    236-034 - column_mmc (2).jpg

    Vanaf de jaren tachtig heeft Nederland een identiteitspolitiek gevoerd die was gericht op als problematisch beschouwde groepen migranten uit Turkije en Marokko. Veertig jaar later zijn we een intolerante, racistische en gesegmenteerde samenleving aan het worden met een sterke islamfobie. De succesvolle integratie van immigranten lijkt verder weg dan ooit. Het buitenland kijkt met stijgende verbazing naar ons beleid en wat wij als normaal taalgebruik zijn gaan beschouwen in het integratiedebat. Hoe is het zover gekomen?

    Lees meer over "Waarom etnisch profileren fout is"

    Tags:

  19. Menselijke maat noodzakelijk voor politici

    13 december 2021 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Er mist iets wezenlijks in de politiek en het lijkt politici op te breken. Ik heb het over reflectie. Het liefst in een vast ritme met een vaste groep mensen. Noem het een intervisiegroep.  

    Lees meer over "Menselijke maat noodzakelijk voor politici"

    Tags:

  20. Hoeveel bevolkingsgroei kunnen we aan?

    6 december 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven Groen foto.jpg

    Immigratie en bevolkingsgroei. Het zijn onderwerpen die door de polemieken over de Corona-crisis naar de achtergrond verdrongen zijn. Maar niet voor lang; de Wit-Russische dictator Lukashenko herinnert Europa hardhandig aan haar achilleshiel. Hoe combineer je de Europese focus op mensenrechten met het begrenzen van asielmigratie?

    Lees meer over "Hoeveel bevolkingsgroei kunnen we aan?"

    Tags:

  21. Hopen op een grijs regeerakkoord

    29 november 2021 by Lydia Broekhuis-Reinders

    236-034 - column_lydia_broekhuis.jpg

    In 2018 werd de stichting Dare to be Grey opgericht met als doel om het ‘grijze’ midden te versterken in een wereld waarin vooral zwart-witte geluiden zijn te horen. De oorsprong, twee jaar eerder, lag in een idee om meer nuance aan te brengen in het debat van de vluchtelingencrisis. 

    Dare to be grey wil meer nuance in de samenleving. En als ik kijk naar de kabinetsformatie denk ik: er valt nog een hoop te vergrijzen. Dan heb ik het niet over de informateurs, maar over het taalgebruik.

    Lees meer over "Hopen op een grijs regeerakkoord"

    Tags:

  22. Welke prijs voor coalitiedeelname?

    22 november 2021 by Wouter Jan de Graaf

    236-034 - column_wouter_jan_de_graaf.jpg

    Een jaar geleden, sprak Gert-Jan Segers de volgende woorden uit op het partijcongres: “De prijs voor onze coalitiedeelname wordt hoger.” “Als een toekomstige coalitie onze zetels wil, dan krijgen ze onze idealen.” De boodschap was duidelijk: de ChristenUnie ziet het zitten om weer mee te regeren, maar (!) de eisen gaan omhoog.

    Lees meer over "Welke prijs voor coalitiedeelname?"

    Tags:

  23. Doe recht aan de wegwerpmens

    15 november 2021 by Klariska ten Napel

    236-034 - column_45.jpg

    Even wat kobalt bestellen om mijn batterij te maken. In de zoekmachine tik ik ‘hoe bouw ik een laptop’ in op zoek naar een tutorial. Oh wacht, zelf een laptop bouwen kan ik niet. Jij vast ook niet. Ik moet er dus één kopen. In deze coronatijd hebben we massaal ontdekt hoe onmisbaar laptops zijn. Dankzij deze digitale apparaten konden onze levens tijdens lockdowns doorgaan. Als ze het begeven gaan we snel op zoek naar een nieuwe. Gelukkig is er keus genoeg.

    Lees meer over "Doe recht aan de wegwerpmens"

    Tags:

  24. Een recept voor herstel van vertrouwen

    8 november 2021 by Jeroen Troost

    236-034 - column_jeroen.jpg

    Slechts drie op de tien Nederlanders heeft vertrouwen in de overheid. Een cijfer waar ik deze week van schrok. Het herstel van dat vertrouwen is urgent. Want wat het kabinet ook aanpakt - en er moet veel gebeuren!- loopt vast zonder een bodem van vertrouwen. 

    Lees meer over "Een recept voor herstel van vertrouwen"

    Tags:

  25. Een nieuwe bestuurscultuur? Ga eerst eens luisteren.

    1 november 2021 by Daphne Wind-Hoogeveen

    236-034 - column_41.jpg

    Ze mogen ook aanschuiven aan de onderhandelingstafel van de formatie. De ouders die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire en de Groningers met aardbevingsschade. Op deze manier willen de partijen een begin maken met een nieuwe bestuurscultuur, meldden de formateurs onlangs tijdens een persconferentie.

    Lees meer over "Een nieuwe bestuurscultuur? Ga eerst eens luisteren."

    Tags:

  26. Geen regeerakkoord maar een verbond

    25 oktober 2021 by Joost Schroevers

    236-034 - column_joost.jpg

    De overheid houdt ons slechts een spiegel voor, zo stelde Eppo Bruins in zijn Groenlezing. Een andere, meer barmhartige overheid begint bij onszelf. Maar wat betekent dat dan voor de rol van politici? En wat zou een regeerakkoord daaraan bij kunnen dragen?

    Lees meer over "Geen regeerakkoord maar een verbond"

    Tags:

  27. Geen grotere gemeenten graag

    18 oktober 2021 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    Met enorme opgaves op het gebied van klimaat-, stikstof en woonbeleid lijkt schaalvergroting in het openbaar bestuur een logische route. Het nieuwe kabinet doet er echter goed aan om steeds oog te houden voor de menselijke maat.

    Lees meer over "Geen grotere gemeenten graag"

    Tags:

  28. Een betrouwbare overheid? Verhoog de belastingen!

    11 oktober 2021 by Jan Dirk Stam

    236-034 - column_40.jpg

    Sigrid Kaag vergeleek de ChristenUnie in juni met een roestige auto. Deze metafoor past echter beter bij de overheid. Het is aan de ChristenUnie om sámen met D66, VVD en CDA deze auto weer op de weg te krijgen. Daarbij moeten impopulaire maatregelen niet worden geschuwd.

    Lees meer over "Een betrouwbare overheid? Verhoog de belastingen!"

    Tags:

  29. Is er pensioen voor mij?

    4 oktober 2021 by Thobias Galenkamp

    236-034 - column_Tobias.jpg

    Johan Remkes staat volop in het werkende leven. Na 40 jaar in politiek en openbaar bestuur is hem nog geen pensioen gegund. Staat dit ons allemaal te wachten? Het volgende kabinet doet er goed aan duidelijkheid te scheppen.                                                                                                                                          

     

    Lees meer over "Is er pensioen voor mij?"

    Tags:

  30. De Maatwerkillusie

    27 september 2021 by Ruben Ros

    236-034 - column_Ruben Ros.jpg

    We kunnen er op wachten. Als de ChristenUnie mag aanschuiven aan de formatietafel zal ze daar inzetten op ‘maatwerk’. De ChristenUnie is echter meer dan de afdeling klantcontact van de VVD. We doen er goed aan om niet alleen ombudsman, maar ook visionair te zijn.

    Lees meer over "De Maatwerkillusie"

    Tags:

  31. Een tandje sneller graag

    20 september 2021 by Harm van der Wilt

    236-034 - column_harm.jpg

    Beste Remkes, Rutte en Kaag, kan de formatie misschien een tandje sneller? Want het laatste rapport van het IPCC vraagt dringend om actie. We zullen al moeten leren leven met 1,5 graden temperatuurstijging. Maar we koersen nu af op een stijging van meer dan twee graden. Als we een leefbare planeet willen nalaten voor de volgende generaties zullen we echt in een hogere versnelling moeten gaan.

    Lees meer over "Een tandje sneller graag"

    Tags:

  32. Formeren: therapie in een boze samenleving

    13 september 2021 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Het is misschien een spannende vergelijking, maar in de geestelijke gezondheidszorg proberen we moeizame groepsprocessen te begrijpen door ook naar onszelf, de behandelaars, te kijken.

    Lees meer over "Formeren: therapie in een boze samenleving"

    Tags:

  33. Op verkiezingen voorsorteren? Eerst een minderheidskabinet proberen.

    6 september 2021 by Arjan Westerveld

    236-034 - column_Arjan.jpg

    Vorige week riep Jan Steven Eilander formateur Hamer op om de handdoek in de ring te gooien. Diezelfde dag volgde de definitieve nee van VVD en CDA tegen GroenLinks/PvdA en het even definitieve nee van D66 tegen Christenunie. Ik besef dus heel goed dat dit betoog spoedig ingehaald kan worden door de actualiteit.

    Wellicht zijn er immers, zoals Eilander hoopt, volgende week al nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Daarmee zouden we echter het kind van een democratische verkiezingsuitslag met het vieze badwater van de formatie weggooien. Ik hoop op een alternatief voor verkiezingen, namelijk een minderheidskabinet. Gelukkig wordt deze optie terwijl ik dit schrijf steeds meer mainstream.

    Lees meer over "Op verkiezingen voorsorteren? Eerst een minderheidskabinet proberen."

    Tags:

  34. Stuur deze Tweede Kamer naar huis

    30 augustus 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Beste mevrouw Hamer,

    Hoe gaat het met u? Als ik in uw schoenen stond zou ik ondertussen behoorlijk moedeloos zijn. Ruim 5 maanden na de verkiezingen worden we nog altijd bestuurd door een kabinet dat voor die verkiezingen al demissionair was.

    Lees meer over "Stuur deze Tweede Kamer naar huis"

    Tags:

  35. De trein: een goed alternatief voor vliegen

    12 juli 2021 by Frank Visser

    236-034 - column_frank_visser.jpg

    In 2019 vertrokken en arriveerden bijna 500.000 vliegtuigen op Schiphol. Een groot deel naar bestemmingen op korte afstand. Alleen al naar Londen vertrokken voor de corona-uitbraak ongeveer 50 vliegtuigen per dag. Dat zijn meer dan 35.000 starts en landingen per jaar. Voor steeds meer van dit soort bestemmingen op korte afstand (tot 1250 kilometer) is de trein een goed alternatief.

    Lees meer over "De trein: een goed alternatief voor vliegen"

    Tags:

  36. Vliegen is zo gek nog niet

    5 juli 2021 by Jarno Volmer

    236-034 - column_Jarno.jpg

    In het verleden wisten Nederlanders continenten te verbinden en onze positie als handelsnatie te vestigen. Toen deden we dat met schepen die maandenlang van huis waren. Vandaag gaat het gelukkig een stuk sneller met het vliegtuig. Maar de milieubelasting dan? Laat ik enkele vooroordelen wegnemen en nuance aanbrengen.

    Lees meer over "Vliegen is zo gek nog niet"

    Tags:

  37. Voor een radicaal klimaatbeleid, uit liefde voor de schepping

    28 juni 2021 by Kirsten Alblas

    236-034 - column_kirsten.jpg

    God heeft ál Zijn schepselen lief. Niet alleen ons, welvarende, veelal witte mensen. Oók de mensen in het mondiale Zuiden, die nauwelijks hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, maar er wel nu al grote last van ondervinden. Oók vergeten (dier)soorten zoals de Bramble Cay-mozaïekstaartrat, uitgestorven door de klimaatcrisis. 

    Daarom moeten we ons juist als ChristenUnie hard maken voor een stevig klimaatbeleid. Geen gerommel in de marge, maar radicale verandering. Rechtvaardig, voor de hele Schepping. Zonder uitstel, want wij zijn de laatste generatie die de schade van de klimaatcrisis kan beperken.

     

    Lees meer over "Voor een radicaal klimaatbeleid, uit liefde voor de schepping"

    Tags:

  38. Wij moeten al ons handelen toetsen op Ecocide

    21 juni 2021 by Jos Maessen

    236-034 - column_mmc (1).jpg

    Volgens Jan Steven Eilander is de stelling dat wij ‘de laatste generatie zijn die iets aan klimaatverandering kan doen’ een vorm van doemdenken die de ChristenUnie niet past. Wij mogen toch vertrouwen op God?

    Voor mij staat niet ter discussie dat we mogen vertrouwen op God. Wel of en wanneer Hij aan ons vraagt om te handelen. Als wij, ondanks talrijke waarschuwingen ingegeven door Hem, niet handelen kan daardoor onherstelbare schade aan de schepping ontstaan. We moeten dan handelen, omdat het anders fout afloopt, én we mogen dat doen in vertrouwen op een goede afloop.

    Lees meer over "Wij moeten al ons handelen toetsen op Ecocide"

    Tags:

  39. Doemdenken over klimaat past ChristenUnie niet

    14 juni 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Soms vormen twee woorden of het schrappen ervan het verschil tussen verantwoordelijkheid nemen in vertrouwen enerzijds en wanhoop en doemdenken anderzijds. Op het verkiezingscongres van januari stemde de ChristenUnie in met een hele stapel moties en amendementen, welke van het bestuur het preadvies “overnemen” gekregen hadden. Met de gezagsgetrouwheid die ons van oudsher past, stemde het congres in grote meerderheid voor het pakket.Eén amendement had echter nooit onderdeel van dat pakket mogen uitmaken en had wat mij betreft het predicaat “ontraden” moeten krijgen. Dit amendement schrapte slechts de woorden “misschien wel”. Maar daarmee veranderde het programma van een hoopvol realistische blik op de toekomst, in een onheilspellend verhaal dat appelleert aan een krampachtig maakbaarheidsstreven. 

    Lees meer over "Doemdenken over klimaat past ChristenUnie niet"

    Tags:

  40. Herstel het vertrouwen met een rechtvaardige arbeidsongeschiktheidswet

    7 juni 2021 by Hans Schipper

    236-034 - column_hans schipper (1).jpg

    Vorige week schreef Jan-Henk Verburg dat voor herstel van het vertrouwen in de overheid een beter toezicht op de naleving van wetten nodig is. Vertrouwen in de overheid begint echter bij rechtvaardige wetten die goed worden uitgevoerd. Dat speelt in het bijzonder in de sociale zekerheid. De afgelopen 30 jaar ging de overheid steeds meer uit van zelfredzaamheid van burgers. De motieven daarvoor waren het behoud van concurrentiekracht van bedrijven en het voorkomen van misbruik van sociale voorzieningen. De toeslagenaffaire maakte zichtbaar hoe onrechtvaardigheid is doorgedrongen tot in de haarvaten van ons rechtssysteem.

    Lees meer over "Herstel het vertrouwen met een rechtvaardige arbeidsongeschiktheidswet"

    Tags:

  41. Gebrek aan controle leidt tot rampen

    31 mei 2021 by Webredactie Zeeland

    236-034 - column_henk.jpg

    In de laatste Groen brak WI directeur Wouter Beekers een lans voor een overheid die de burger benadert vanuit vertrouwen. Dat lukt de overheid al aardig als het gaat om bedrijven: ondernemers mogen bijvoorbeeld zelf verklaren dat zij aan de regels rondom voedselveiligheid en milieu voldoen. Maar dit vertrouwen op  de blauwe ogen van ondernemers is ronduit naïef. Het leidt, in combinatie met de afbraak van controle en handhaving door politici  tot rampen zoals voedselschandalen, verontreinigde grond, dierziekten en pandemieën. Die leveren grote schade op en ondermijnen het vertrouwen in de overheid.

    Lees meer over "Gebrek aan controle leidt tot rampen"

    Tags:

  42. We moeten het hebben over eurobonds

    25 mei 2021 by Riekert te Velde

    236-034 - column_riekert.jpg

    Twee weken geleden werd door Wubbo Wierenga een lans gebroken voor een democratischer muntunie. Die poging werd vorige week door Lambert Pasterkamp vergeleken met stucwerk. Stucwerk is misschien niet de beste manier om de breuklijnen in de Europese Unie te dichten, maar ook het dichtpleisteren van een discussie óver deze  breuklijnen is contraproductief. Wie weet bedekken we daarmee immers ook een mogelijke oplossing voor een reëel probleem van de Europese integratie.

     

    Lees meer over "We moeten het hebben over eurobonds"

    Tags:

  43. Stucwerk Europa

    17 mei 2021 by Lambert Pasterkamp

    236-034 - column_lambert.jpg

    Een paar weken geleden is er bij ons thuis een muurtje gestuct. Lekker glad, makkelijk hanteerbaar voor de verfroller. 

    Er is veel kritiek op het democratisch gehalte van de Europese Unie. Wubbo Wierenga kon met zijn column op deze plek vorige week zo aansluiten in de rij. Van populist tot eurofiel, niemand is helemaal tevreden.

    Lees meer over "Stucwerk Europa"

    Tags:

  44. Voor een slagvaardige én democratische muntunie

    10 mei 2021 by Wubbo Wierenga

    236-034 - column_wubbo.jpg

    “Europese macht kan ook heilzaam zijn” was de kop boven een interview in het FD waarin Gert-Jan Segers uitlegde dat hij niet langer argwanend staat tegenover “superstaat Europa”. Veel beter is het om de vraag te stellen: “waar kan de macht en kracht van de EU ons verder helpen?” Vooral voor grensoverschrijdende thema’s – migratie, asiel, klimaatverandering, belastingontwijking – ziet hij dat de macht en kracht van Europa het verschil kan  maken. En ook voor financieel-monetair beleid geldt dat de gezamenlijke aanpak die al is ingezet met de muntunie eigenlijk onontkoombaar is.  

    Lees meer over "Voor een slagvaardige én democratische muntunie"

    Tags:

  45. Verdeeld land? Versterk de rechtsstaat met een preambule!

    3 mei 2021 by Harmjan Vedder

    236-034 - column_laurens_2.jpg

    Een inleiding bij de grondwet is een slecht idee, vindt Jan Werkman. Hij wil gedeelde waarden liever bevorderen via debat, media en het onderwijs. Een glibberig pad. Een preambule is juist (onderdeel van) een uniek, rechtsstatelijk antwoord op het normen en waarden debat.

    Lees meer over "Verdeeld land? Versterk de rechtsstaat met een preambule!"

    Tags:

  46. Gedeelde waarden ontstaan niet door een preambule op de Grondwet

    26 april 2021 by Jan Werkman

    236-034 - column_jan_werkman.jpg

    Het is vrij simpel om de aandacht van een filosoof te grijpen in de politiek: begin over normen en waarden. Aan de ene kant zijn normen en waarden ongelooflijk belangrijk in ons leven. En tegelijkertijd weet iedereen hoe ongrijpbaar ze kunnen zijn. In deze tijd van schijnbaar groeiende polarisatie is het begrijpelijk dat velen verlangen naar versterking van onze ‘kernwaarden’. Maar het voorstel in het verkiezingsprogramma om deze kernwaarden op te nemen in een preambule op de Grondwet slaat de plank volledig mis.

    Lees meer over "Gedeelde waarden ontstaan niet door een preambule op de Grondwet"

    Tags:

  47. Een gemiste kans

    19 april 2021 by Frans Godschalk

    236-034 - column_frans.jpg

    Henk Valk vindt dat taakspecialisatie niet ten koste mag gaan van de grondwettelijke hoofdtaken van de Nederlands krijgsmacht. Ik deel die opvatting voor zover het gaat om grondwettelijke taken zoals het ondersteunen van de overheid bij nationale rechtshandhaving en rampenbestrijding. Maar het is niet goed denkbaar hoe we zonder specialisatie invulling kunnen geven aan de andere grondwettelijke hoofdtaken: de verdediging van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied en de  bescherming van de internationale rechtsorde.

    Lees meer over "Een gemiste kans"

    Tags:

  48. Alles zelf doen is een illusie

    12 april 2021 by Deborah Lassche

    236-034 - column_.jpg

    De Meidagen van 1940 zijn een herinnering waar vermoedelijk elke Nederlander een ongemakkelijk gevoel bij krijgt. Zelfs ik, terwijl het mijn opa was die op de Grebbeberg lag. Henk Valk schreef in zijn column dat de toenmalige gebeurtenissen een waarschuwing bevatten voor nu. Dat ben ik met hem eens. Toch deel ik zijn conclusie niet.

    Lees meer over "Alles zelf doen is een illusie"

    Tags:

  49. Voor een zelfstandige krijgsmacht

    6 april 2021 by Henk Valk

    236-034 - column_henk valk.jpg

    Misschien heb ik wel een tweede-generatie oorlogstrauma. De laatste jaren besef ik mij hoe mijn wereldbeeld gestempeld is door de Tweede Wereldoorlog. Ik ben opgegroeid met de verhalen van mijn ouders en grootouders over die oorlog. Ik las er boeken over. Uit die verhalen begreep ik dat de staat van onze defensie slecht was. Dat Nederland in de meidagen van 1940 overrompeld werd en in slechts vijf dagen op de knieën gedwongen. Het feit dat we daarna vijf jaar onder bezetting leefden van het meest kwaadaardige regime uit de geschiedenis, heeft mij angst aangejaagd.  

    Lees meer over "Voor een zelfstandige krijgsmacht"

    Tags:

  50. Goede samenwerking maakt democratische experimenten overbodig

    29 maart 2021 by Wietse de Boer

    column_wietse de boer

    De roep om een correctief referendum of burgerraden tonen aan dat de band tussen kiezer en gekozene aan onderhoud toe is. Een keer per 4 jaar stemmen is gewoon te weinig. Als we niets doen worden verkiezingen slechts een moment om wantrouwen uit te spreken over politici.

    Lees meer over "Goede samenwerking maakt democratische experimenten overbodig"

    Tags:

  51. Neem geen genoegen met kernenergie. Kies voor innovaties.

    22 maart 2021 by Willemijn van Donk, Job Schutte

    236-034 - column_willemijn.jpg

    De politieke standpunten over kernenergie komen grofweg overeen met de bekende links-rechts verdeling. Rechtse partijen verwelkomen het als dé oplossing voor de energietransitie. Linkse partijen zien er geen heil in. Keurige middenpartijen, zoals de ChristenUnie, zitten ergens halverwege. En dat is lastig want ergens voor noch tegen zijn, dat klinkt niet bepaald overtuigend: ‘we houden de deur maar open, want eigenlijk weten we het gewoon nog niet.’

    Lees meer over "Neem geen genoegen met kernenergie. Kies voor innovaties."

    Tags:

  52. Kies voor digitale burgerraden in plaats van een correctief referendum

    15 maart 2021 by Jos Maessen

    236-034 - column_mmc Jos maessen.jpg

    De afgelopen twee weken hebben Arjan Westerveld en Jan Werkman columns geschreven over het referendum. Het leverde een mooie discussie op. Zij benaderen het referendum vooral vanuit de staatsrechtelijke verhoudingen. Hoe is de relatie tussen kiezers en volksvertegenwoordigers? En moet democratische besluitvorming gecorrigeerd kunnen worden? Ik wil echter graag een ander perspectief inbrengen, namelijk dat van digitalisering.

    Lees meer over "Kies voor digitale burgerraden in plaats van een correctief referendum"

    Tags:

  53. Het referendum is de oplossing niet

    8 maart 2021 by Jan Werkman

    236-034 - column_jan_werkman.jpg

    Arjan Westerveld zegt het terecht in zijn column vorige week: àls je kiest voor een correctief referendum, dan moet je het goed doen. Maar zelfs met de verbeteringen die hij voorstelt is het discutabel of een referendum een goed idee is. Laten we eerst een stap terug doen en de principiële vraag stellen: voor welk probleem is een correctief referendum de oplossing? Vaak wordt dan gewezen op het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Eens in de vier jaar stemmen zou kiezers onvoldoende het gevoel geven dat zij gehoord worden. Ons democratische stelsel zou ongeschikt zijn om het vertrouwen van kiezers terug te winnen. En dus moet het op de schop.

    Lees meer over "Het referendum is de oplossing niet"

    Tags:

  54. Het referendum: beter geen noodrem, dan een defecte

    1 maart 2021 by Arjan Westerveld

    236-034 - column_Arjan.jpg

    Een referendum als noodrem. De afgelopen twintig jaar is die uitdrukking vaak gebruikt wanneer binnen de ChristenUnie werd gesproken over referendaBijvoorbeeld door oud-senator Jurn de Vries, de commissie Schutte en, in zijn laatste boek, partijleider Gert-Jan SegersDe metafoor van de noodrem maakt duidelijk dat het referendum slechts is bedoeld als aanvulling op de representatieve democratie. De kans op misbruik moet –net als in de trein - zo klein mogelijk blijven. 

    Lees meer over "Het referendum: beter geen noodrem, dan een defecte"

    Tags:

  55. Kernenergie: het puzzelstukje dat (nog) niet past

    22 februari 2021 by Harm van der Wilt

    236-034 - column_harm.jpg

    Nederland puzzelt. Niet alleen om de lockdown door te komen maar ook over de energieopwekking in de toekomst. Beleidsmakers, inwoners en bedrijven staan over de tafel heen. Iedereen houdt een puzzelstukje vast. Er wordt gelet op betaalbaarheid, geschikte locaties en draagvlak. Langzaam maar zeker worden de contouren zichtbaar van een energiesysteem dat onuitputtelijke energie levert zonder roofbouw te plegen op onze planeet. En dat alles voor 2050.

    Lees meer over "Kernenergie: het puzzelstukje dat (nog) niet past"

    Tags:

  56. Kernenergie: een stralende toekomst...?

    15 februari 2021 by Jan Wijmenga

    236-034 - column_jan wijminga.jpg

    Jan Steven Eilander pleitte vorige week voor ‘koele rekensommen’ en een ‘groen-realistische aanpak van de energietransitie’. Maar zoals de titel van zijn column ‘kiezen voor kernenergie is groen realisme’ al weggaf: de auteur wil ergens heen met deze berekeningen. 

    Lees meer over "Kernenergie: een stralende toekomst...?"

    Tags:

  57. Kiezen voor kernenergie is groen-realisme

    8 februari 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Het congres van de ChristenUnie stemde onlangs in met een amendement op het verkiezingsprogramma waarmee de deur voor nieuwe kerncentrales open wordt gezet. Een historische stap? Wellicht; duidelijk is in ieder geval dat de brede maatschappelijke opvatting ten aanzien van deze energiebron in vrij korte tijd gekanteld is. VVD, CDA en zelfs D66 omarmen de energiebron in hun verkiezingsprogramma als onmisbaar onderdeel van de energievoorziening van de toekomst. Dit was 3 jaar geleden ondenkbaar.

    Lees meer over "Kiezen voor kernenergie is groen-realisme"

    Tags:

  58. Debatcultuur

    1 februari 2021 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Binnen veel politieke partijen was het de afgelopen jaren hommeles. Onvrede over de politiek leider of heftige interne debatten. Hiermee vergeleken is de ChristenUnie een oase van rust. Dat is positief, maar andere kant: hebben we het niet te gezellig met elkaar? Wordt het niet tijd voor meer debat?

    Lees meer over "Debatcultuur"

    Tags:

  59. Menselijke maat

    25 januari 2021 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    Politieke partijen zijn het over weinig eens. Maar deze dagen is er één credo te horen waar links en rechts, coalitie en oppositie het over eens zijn: de menselijke maat moet terug in het beleid.  Maar zo eensgezind als dit klinkt, zo problematisch kan ook dit voornemen in de uitvoering worden.

    Lees meer over "Menselijke maat"

    Tags:

  60. Maak het simpel

    18 januari 2021 by Wietse de Boer

    column_wietse de boer

    Het concept verkiezingsprogramma van de ChristenUnie maakte mij blij, ook al zijn er nog de nodige verbeterpunten. Een van die punten gaat over het toezicht op uitvoeringsorganisaties, zoals de belastingdienst, het UWV en de IND. Daar is veel misgegaan de laatste jaren. Kern daarvan is dat systemen leidend zijn geworden en mensen uit zicht zijn geraakt en zelfs dreigen in het systeem vermalen te worden. Dat kan en mag niet.

    Lees meer over "Maak het simpel"

    Tags:

  61. Deplorables

    11 januari 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    De bestorming van het Amerikaanse Capitool is een ongekend en bizar slotstuk van wat volgens velen de geschiedenis in zal gaan als het slechtste presidentschap in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Na een opzwepende toespraak van de president gebeurde uiteindelijk dat wat niemand had voorzien: een woedende menigte wist het capitool binnen te dringen. Gekozen volksvertegenwoordigers moesten rennen voor hun leven en het duurde uren voordat de politie de orde hersteld had en Vicepresident Pence de vergadering kon heropenen.

    Lees meer over "Deplorables"

    Tags:

  62. Uit elkaar voor de kinderen

    21 december 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Tim is boos op zijn moeder, omdat ze niet gescheiden is van zijn gewelddadige vader. Door een breuk met vader had moeder hem kunnen beschermen tegen diens grillen. ‘Dit gaat te ver, hier haal ik je vandaan’. Maar zo ging het niet. Tims grote vraag is: ‘Mama, waarom had je de ballen niet?’

    Lees meer over "Uit elkaar voor de kinderen"

    Tags:

  63. Belasting

    14 december 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Begin november presenteerde ChristenUnie een rigoureus plan om de belastingen te hervormen. Een publiek debat heeft dit vooralsnog niet opgeleverd - de media waren kennelijk meer geïnteresseerd in de periodieke ophef over onderwijsvrijheid. Helaas, want dit is bij uitstek een onderwerp waar het in de politiek over zou moeten gaan.

    Lees meer over "Belasting"

    Tags:

  64. Dansen met het virus

    7 december 2020 by Wietse de Boer

    column_wietse de boer

    Het jaar 2020 loopt ten einde en stond bijna helemaal in het teken van corona. Voor zo’n pandemie is jarenlang gewaarschuwd en toch overviel het ons. Nu we driekwart jaar verder zijn leren we steeds iets meer over dit virus. Het is de brug bouwen terwijl je erop loopt.

    Lees meer over "Dansen met het virus"

    Tags:

  65. Geloof in de decentralisaties

    30 november 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    Onlangs verscheen het SCP-rapport over vijf jaar decentralisaties in het sociale domein. Het rapport is niet het eerste signaal, maar zet weer eens op een rij dat de decentralisaties niet zo zijn uitgepakt als bedoeld. Kan de ChristenUnie nog wel achter de decentralisaties staan, nu de vlag er zo bij hangt?

    Lees meer over "Geloof in de decentralisaties"

    Tags:

  66. Het kleine hondje dat hoog kon springen

    23 november 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    Er was eens een klein hondje dat het liefst in zijn hokje bleef, waar het droog en warm was. Soms ging hij even naar buiten om in de tuin te ravotten met zijn puppy-vriendjes. Maar wanneer er dan grote honden voorbij het tuinhek liepen, draafde hij snel terug naar zijn hok en kroop hij zo ver mogelijk naar achteren. En als de grote honden de brokjes uit zijn voerbak opaten, wat niet zelden gebeurde, kefte hij nijdig naar hen. Maar vechten? Nee, dat deed hij toch maar niet.

    Lees meer over "Het kleine hondje dat hoog kon springen"

    Tags:

  67. Brusselse zelfreflectie

    16 november 2020 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    De Brexit-saga is een veel belangrijker onderwerp dan de verkiezingen in de VS. De handel tussen EU en Verenigd Koninkrijk is qua omvang vergelijkbaar met de handel met de VS. Maar de uitkomsten van een ‘no-deal’ zijn vele malen extremer, terwijl er naast economische consequenties ook nog de Ierse kwestie speelt. Waar de strapatsen van Trump en het tellen van de stemmen in verschillende Swing-states op de voet gevolgd werd, ebt de aandacht voor Brexit steeds meer weg.

    Lees meer over "Brusselse zelfreflectie"

    Tags:

  68. Gedrag? Begrip!

    9 november 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Deze column zou heel kort kunnen zijn. Mijn boodschap is namelijk: ‘Overheid, communiceer meer vanuit begrip.’ Een heldere oproep. Maar dan doe ik ook alsof gedrag los verkrijgbaar is. Strikte gedragsinstructies zijn effectief in een crisissituatie. Maar al gauw roept het irritatie op.

    Lees meer over "Gedrag? Begrip!"

    Tags:

  69. Techkandidaat

    2 november 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Eind deze maand stellen de ChristenUnie-leden de kandidatenlijst vast voor de komende Kamerverkiezingen. Uw columnist van dienst heeft geen politieke aspiraties, maar volgt dit proces met veel interesse - het gaat immers om de politieke voorhoede van de partij. Traditiegetrouw bevat de lijst capabele en talentvolle mensen, maar helaas ontbreekt er een techkandidaat op een verkiesbare plek en dat is een gemiste kans voor de ChristenUnie.

    Lees meer over "Techkandidaat"

    Tags:

  70. Kernafval in de achtertuin

    26 oktober 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    Onder het mom dat kerncentrales vrijwel geen CO2 uitstoten, worden ze door sommige partijen ineens gezien als een duurzame oplossing. Duurzaam betekent dat iets op de lange termijn houdbaar is. Je kunt natuurlijk naar radioactief afval kijken als iets duurzaams, want het gaat  tenslotte duizenden jaren mee. Voordat er besluiten worden genomen die impact hebben op de komende eeuwen, lijkt het me dan ook verstandig om eens te kijken naar de locaties van de kerncentrales en het radioactieve afval.

    Lees meer over "Kernafval in de achtertuin"

    Tags:

  71. Vergaderschaamte

    19 oktober 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    Na de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge volgde al snel een whatsappberichtje van een collega-fractievoorzitter. Moesten we de algemene beschouwingen donderdag niet digitaal houden, in plaats van fysiek? Snel volgde bijval. “Laten we niet de randen opzoeken”, had Rutte immers gezegd. En laten we als raadsleden het goede voorbeeld geven.

    Lees meer over "Vergaderschaamte"

    Tags:

  72. In het getto

    12 oktober 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    Ze hadden niet mijn kleur. Honderd paar ogen staarden mij aan. Honderd gezichten met één dezelfde kleur. Met neergeslagen ogen ging ik achterin zitten. Niemand die lachte of een hand gaf. Wie zouden ze denken dat ik ben? Een informant van de overheid of een blanke terrorist? Ik glimlachte maar eens vriendelijk.

    Lees meer over "In het getto"

    Tags:

  73. Betrouwbaar

    5 oktober 2020 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    De bibliotheek in Almelo wordt met sluiting bedreigd. Een nieuwe bezuinigingsronde vanuit de gemeente gaat de organisatie niet overleven, zo stelt de Twentse bieb. Bezuinigingen en de lokale overheid: die twee woorden in een zin doen vertrouwd aan. Veel Nederlandse gemeenten kampen al jaren met tekorten. De oorzaak daarvan  lijkt gezocht te moeten worden bij de Rijksoverheid. 

    Lees meer over "Betrouwbaar"

    Tags:

  74. Ecce Homo

    28 september 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    ‘Zie de mens’. Zo vat ik het streven van Carola Schouten samen. Ze vertelde erover in Zomergasten. En ze liet die avond ook zichzelf zien. Moedig en krachtig in haar openheid over de moeilijke vraagstukken op haar bord. Worstelend met vergeving en genade. Het is soms makkelijker een ander te vergeven dan onszelf.

    Lees meer over "Ecce Homo"

    Tags:

  75. Ledenpartij

    21 september 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    De mensenonterende situatie in Moria en de reactie hierop van het kabinet heeft geleid tot veel kritiek op de ChristenUnie-fractie. Zowel van binnen als buiten de partij dezelfde kwalificaties: onbarmhartig, ontoereikend en onchristelijk. Niet alleen het team van Gert-Jan, maar wij als ledenpartij moeten ons dit aantrekken.

    Lees meer over "Ledenpartij"

    Tags:

  76. Informieren Sie sich!

    14 september 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    Op vakantie heb ik vaak bijzondere ontmoetingen. Deze zomer trof ik op het bungalowpark bijvoorbeeld twee Duitse badgasten. Na een onschuldig praatje nam het gesprek een onverwachte wending toen het coronavirus te sprake kwam. “U laat uw kinderen toch niet inenten?” vroeg mevrouw met een indringende blik. “Informieren Sie sich!”, vermaande ze mij, waarna een lang betoog volgde over een complot van de elite. Allemaal te vinden op het internet.

    Lees meer over "Informieren Sie sich!"

    Tags:

  77. Moria

    7 september 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    Soms schaam ik me ervoor om Nederlander te zijn. Waar in Griekenland kinderen zonder ouders, onderdak en uitzicht op een toekomst hutje en mutje in schamele tentjes verblijven, discussiëren de Nederlanders over het binnenhouden van ouderen en kwetsbaren zodat onze jongeren niet te veel onder de coronamaatregelen hoeven te lijden.

    Lees meer over "Moria"

    Tags:

  78. Applauspolitiek

    31 augustus 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    Het massale applaus voor zorgpersoneel dit voorjaar, midden in de corona uitbraak, heeft geleid tot lelijke politiek.

    Lees meer over "Applauspolitiek"

    Tags:

  79. Varen op zicht

    13 juli 2020 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Corona en het klimaat. Hoe verder we in de pandemie komen, hoe duidelijker de parallellen worden tussen beiden: de ontwikkeling van de pandemie en de aanpak ervan zijn een compacte weergave van onze omgang met klimaatverandering.  

    Lees meer over "Varen op zicht"

    Tags:

  80. Lijsttrekkersverkiezing

    6 juli 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Meerdere prominente CDA’ers hebben zich gekandideerd als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Wordt het Pieter, Hugo of Mona? Nu zult u mij niet snel zien canvassen voor het CDA, maar deze procedure laat mijn christelijk en democratisch hart sneller kloppen. Mijn appel voor de ChristenUnie: volg hierin het CDA.

    Lees meer over "Lijsttrekkersverkiezing"

    Tags:

  81. Kijk verder dan dashboarddata

    29 juni 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    ‘Samen krijgen we corona onder controle’. Met deze slogan proberen we nu al maanden dat verschrikkelijke virus te domineren. Nieuw-Zeeland had laatst de fase ‘geëlimineerd’ bereikt. Helaas is dit inmiddels achterhaald, maar petje af! Was het bij ons ook maar zover, of niet?

    Lees meer over "Kijk verder dan dashboarddata"

    Tags:

  82. Slimme handelsnatie

    22 juni 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    2021 wordt, als het aan de Europese Commissie ligt, het jaar van de trein. Je zou zeggen, een mooie kans voor Nederland om te stoppen met het promoten van de luchtvaart en geld te gaan steken in een betere infrastructuur op het spoor. Snellere, goedkopere verbindingen en efficiënte nachttreinen, zodat het grootste deel van Europa met de trein te bereiken is. Gezien de spoorverschillen tussen de landen kan Nederland dit niet alleen en kan Europa dit niet zonder de lidstaten. Als slimme handelsnatie zou Nederland hierin voorop kunnen lopen.

    Lees meer over "Slimme handelsnatie"

    Tags:

  83. De ander als gevaar

    15 juni 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    Van nature ben ik nogal gezagsgetrouw. Dacht ik. Toch merk ik dat ik wrevelig word van afzetlinten, eenrichtingsvoetgangersverkeer en opdringerige handpompjes alcohol. En hoewel ik niet houd van mensenmassa’s, verlang ik naar de tijd dat ik me daar onbekommerd in kan begeven.

    Lees meer over "De ander als gevaar"

    Tags:

  84. Onder theologen

    8 juni 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    “De kerk moet ook de nationaal gekleurde teksten niet laten liggen en alleen maar de universalistische lijnen willen zien.” Citaat van een theoloog. Of, ander citaat: “Lange tijd hebben we vooral - ook vanuit de bijbel - openheid, gastvrijheid en samen optrekken benadrukt. Maar als je kijkt hoe de bijbel de omgang met vreemdelingen bespreekt levert dat een veel genuanceerder beeld op.”

    Lees meer over "Onder theologen"

    Tags:

  85. Pinksterwonder, pinksteropdracht

    1 juni 2020 by Alex ten Cate

    Alex ten Cate column

    Met deze column sluit ik mijn tijd als columnist voor het WI af. Wie me gevolgd heeft, weet dat mijn grootste zorg om de samenleving is dat die uiteen valt in door groepskenmerken bepaalde identiteiten – dankzij etnisch nationalisme op rechts en identiteitspolitiek op links.

    Lees meer over "Pinksterwonder, pinksteropdracht"

    Tags:

  86. Europese groepstherapie

    25 mei 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Maandagmiddag twaalf uur: ik sluit onze wekelijkse groepstherapie af. We hebben twee uur gepuzzeld op hechtingsstijlen, interpersoonlijke patronen en thema’s als autonomie en verbondenheid.

    Lees meer over "Europese groepstherapie"

    Tags:

  87. Data-ethiek

    18 mei 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    In mijn vorige column hield ik een pleidooi om ook in coronatijden onze digitale vrijheden te koesteren. Inmiddels zijn we zes weken verder en lijkt het erop dat er een tracingapp komt voor bron en contactonderzoek. Dit lijkt mij onwenselijk, maar het laat ook een onderliggend probleem zien: het gebrek aan data ethiek bij politieke besluitvorming.

    Lees meer over "Data-ethiek"

    Tags:

  88. Perspectief

    11 mei 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    De lockdown heeft ons doen beseffen dat een reset mogelijk is. Dat we niet voor altijd op dezelfde wijze door hoeven met ons leven en samenleven. Of zeggen we dit om de coronacrisis nog enige zin te geven? Om een perspectief te hebben dat ons helpt om over de benauwende horizon van deze crisis heen te kijken?

    Lees meer over "Perspectief"

    Tags:

  89. Hoge bloeddruk

    4 mei 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    Met de ene hand geeft dit kabinet miljarden uit om de stikstof terug te dringen, terwijl ze met de andere hand miljarden steekt in het in de lucht houden van vliegtuigen. Hoe is dat te rijmen met elkaar?

    Lees meer over "Hoge bloeddruk"

    Tags:

  90. Blijf thuis

    27 april 2020 by Siewerd de Jong

    Siewerd de Jong - column

    Nu er in de coronacrisis al zoveel geschreven is over de overheid, de gezondheidszorg en de economie, lijkt het mij goed om een stuk te schrijven over wat het thuis blijven voor mij als persoon betekent. Na meer dan een maand in deze ‘intelligente lockdown’ heb ik het bij vlagen namelijk moeilijk. Ik woon samen met mijn zus in een appartement in Utrecht Overvecht. Met 85 vierkante meter hebben we gelukkig ruimte genoeg voor twee personen, maar de muren komen wel op ons af. Mijn zus en ik hebben allebei een geschiedenis van somberheid en depressie. Deze lockdown confronteert ons daar elke dag mee.

    Lees meer over "Blijf thuis"

    Tags:

  91. Alleen samen

    20 april 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    Er is een tekort aan mondkapjes, medische apparatuur en medicijnen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en daarbuiten. De VS ging er met de mondkapjes van de Duitsers vandoor, de Italianen met die van Nederland. Het gevolg is dat bevriende landen rollebollend over straat gaan. Onze Rijksoverheid benadrukt dat we elkaar allemaal nodig hebben met de slogan 'Alleen samen krijgen we Corona onder controle'. Gaat samen alleen over Nederland of ook over Europa?

    Lees meer over "Alleen samen"

    Tags:

  92. We weten het niet

    13 april 2020 by Alex ten Cate

    Alex ten Cate column

    In deze eerste weken van de ‘intelligente lockdown’, tevens de weken rond Pasen, is er veel dat we niet weten. We weten nog niet of het eerste ‘ombuigen van de curve’ dat we nu zien, zal doorzetten. We weten nog niet hoe snel we voldoende beschermingsmaterialen hebben voor iedereen in een zorgberoep.

    Lees meer over "We weten het niet"

    Tags:

  93. Volwassen democratie

    6 april 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Mark Rutte oogstte veel lof met zijn toespraak over de verlenging van de Corona-maatregelen. Direct, duidelijk, presidentieel. Wat mij in positieve zin is bijgebleven is zijn pleidooi voor een volwassen democratie. Geen regering die burgers oplegt wat te doen, maar kabinet en burgers gezamenlijke ten strijde tegen het virus. Mijn aanvulling: laten we in deze tijden ook onze digitale vrijheden koesteren.

    Lees meer over "Volwassen democratie"

    Tags:

  94. Bonus

    30 maart 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    Het is deze dagen zoeken naar hoopvolle tekenen. Tekenen die ons boven de corona-crisis uit tillen. We smachten naar signalen dat de maatregelen effect hebben en het aantal besmettingen daalt. We leven op als we horen wat deze crisis losmaakt aan mooie initiatieven in de samenleving. We mogen dankbaar zijn dat de natuur opademt en dat (sommige) gezinnen nader tot elkaar komen.

    Lees meer over "Bonus"

    Tags:

  95. Werken voor de Kroon

    23 maart 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    De coronacrisis heeft allerlei voordelen, maar één is onderbelicht. Het regeerambt wordt weer ernstig opgevat. Blijkbaar is niets minder dan een pandemie nodig om dat voor elkaar te krijgen. Want hoe anders was de sfeer slechts een half jaar geleden, op 22 augustus om precies te zijn. Plaats van handeling: Oisterwijk.

    Lees meer over "Werken voor de Kroon"

    Tags:

  96. Afstand houden

    16 maart 2020 by Alex ten Cate

    Alex ten Cate column

    Het zal niemand ontgaan zijn: het corona-virus is neergestreken in Nederland en heeft steeds grotere gevolgen voor ons publieke leven. Zelf heb ik de laatste weken weinig anders gedaan dan het bedrijf waar ik werk klaarmaken voor grootschalig thuiswerken zonder onze dienstverlening te verstoren.

    Lees meer over "Afstand houden"

    Tags:

  97. Corona, neem het ervan

    9 maart 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    Corona-griep is geen pretje, laat ik daar helder over zijn. Het is een nare ziekte waar mensen flink beroerd van worden en zelfs aan overlijden. De crisissfeer rond dit virus is begrijpelijk en terecht. Maar crises hebben ook onverwachte goede kanten.

    Lees meer over "Corona, neem het ervan"

    Tags:

  98. Overheid versus politiek

    2 maart 2020 by Siewerd de Jong

    Siewerd de Jong - column

    De politiek verdeelt, maar de overheid verbindt. Deze woorden heb ik de laatste tijd vaker gehoord van  veelal jonge mensen in dienst van de overheid. Het is een soort mantra.

    Lees meer over "Overheid versus politiek"

    Tags:

  99. Verlos de zorg van de AVG

    24 februari 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    “Als u niet herkenbaar op de foto wilt, kunt u achter in de zaal gaan zitten”. Dit soort aankondigingen zie je steeds vaker op bijeenkomsten of congressen. Het is een uitvloeisel van de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die sinds 28 mei 2018 van kracht is. Personen mogen niet langer zomaar herkenbaar op de foto gezet worden, want dan zijn het persoonsgegevens. Best lastig. Maar onschuldig. Zo onschuldig is de AVG echter niet overal.

    Lees meer over "Verlos de zorg van de AVG"

    Tags: