Techkandidaat

Techkandidaat

tech-1495181_1920.jpg

2 november 2020 by Bas de Groot

Eind deze maand stellen de ChristenUnie-leden de kandidatenlijst vast voor de komende Kamerverkiezingen. Uw columnist van dienst heeft geen politieke aspiraties, maar volgt dit proces met veel interesse - het gaat immers om de politieke voorhoede van de partij. Traditiegetrouw bevat de lijst capabele en talentvolle mensen, maar helaas ontbreekt er een techkandidaat op een verkiesbare plek en dat is een gemiste kans voor de ChristenUnie.

De impact van digitalisering op de samenleving is namelijk enorm en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Kunstmatige intelligentie, quantumtechnologie en elke stad is straks smart. Om razendsnelle technologische ontwikkelingen in goede banen te leiden, zal ook de politiek regie moeten pakken: agenderend, wetgevend en controlerend. Den Haag en Brussel.

Dit vraagt om Kamerleden met een specifiek profiel. Niet alleen kennis van technologie, maar ook inzicht in belangen, verdienmodellen en digitale ecosystemen. Het kritisch vermogen om vragen te stellen over de maatschappelijke meerwaarde van digitaliseringsprojecten. Dat is geen eenvoudige opdracht, zeker als je dit afzet tegen het aantal ambtenaren die een minister tot zijn beschikking heeft.

Digitalisering is inmiddels zo belangrijk dat ook de ChristenUnie moet kiezen voor een techkandidaat op een verkiesbare plek – voor de ChristenUnie betekent dat dus in de top vijf van de lijst. Hoe waardevol een beleidsmedewerker of een externe expert ook is: in 2021 is dit niet genoeg. Vergelijk het met begrotingsdebatten of complexe wetgevingstrajecten: hiervoor wil je ook een financieel specialist en een jurist in de Kamer.

Bovendien is er vanaf volgend jaar een Kamercommissie Digitale Zaken met een exclusieve focus op digitalisering, die hierbij ook andere Kamercommissies zal ondersteunen. Stevige ambities en een ambitieuze digitale agenda vanuit Den Haag? In ieder geval een uitgelezen kans voor de ChristenUnie om hier een eigen geluid te laten horen.

Met goede volksvertegenwoordigers profileert ChristenUnie zich op thema’s die impact hebben op toekomstige generaties. Digitalisering hoort ook in dit rijtje. Het is nog niet te laat: kies voor een techkandidaat!

Bas de Groot houdt zich bezig met privacy en data protectie, schrijft op persoonlijke titel en was in 2014 lijsttrekker voor ChristenUnie Amsterdam.

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column van één van onze columnisten. Vorige week schreef Anja Haga de column 'Kernafval in de achtertuin'. Tot volgende week!