Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

hoge bloeddruk

4 mei 2020 by Anja Haga (kandidaat Europarlementariƫr)

Met de ene hand geeft dit kabinet miljarden uit om de stikstof terug te dringen, terwijl ze met de andere hand miljarden steekt in het in de lucht houden van vliegtuigen. Hoe is dat te rijmen met elkaar?

Eurocommissaris Frans Timmermans zei laatst in het Europees Parlement dat klimaatverandering beschouwd kan worden als hoge bloeddruk. Negeer je het dan zal het je uiteindelijk doden. Over het algemeen zijn politici niet zo goed in het aanpakken van hoge bloeddruk. Je ziet geen snelle resultaten, dus je wint er de verkiezingen niet mee. Des te meer bijzonder dat dit kabinet miljarden vrijmaakt om de stikstofcrisis aan te pakken. Of het genoeg is, en voor de juiste zaken wordt ingezet, is een tweede. Ze onderneemt in ieder geval actie. Maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat een bepaald deel van de coalitie gezwicht is voor snelle resultaten. Waarom zou je anders miljarden steken in het redden van KLM?

De miljardensteun aan KLM is noodzakelijk voor de economie, zegt Hoekstra. Uiteraard. Maar we zagen de laatste weken dat de luchten schoner zijn en iedereen weet dat vliegen slecht is voor het klimaat. Als er dan al geld gaat naar KLM, dan alleen als je zeker weet dat het voortaan milieuvriendelijker zal zijn dan voorheen. Maar aan die voorwaarden moet nog worden gewerkt.

De Europese Green Deal, het masterplan van Timmermans tegen klimaatverandering, loopt door corona vertraging op. Juist nu er sprake is van een pandemie is het van belang om door te gaan met de Green Deal. Omdat het onvermijdelijk is dat we straks midden in een economische crisis zitten. Als corona de kop in is gedrukt zullen we niet gewoon de draad weer oppakken met elkaar. Prioriteiten zullen herschikt moeten worden. Niet alleen ver weg in Brussel, maar ook in de lidstaten zelf. 

Wat mij betreft geven de Europese Commissie én het Europees Parlement het goede voorbeeld aan de lidstaten door in haar keuzes vol te gaan vóór de Green Deal. Laat groene hervorming het leidmotief zijn in het verstrekken van miljarden aan economische steun. Dat is niet beperkend, maar verruimend. Juist het verlagen van de hoge bloeddruk kan zorgen voor banen. Ook in de lidstaten. Ook bij KLM.

Anja Haga is kandidaat Europarlementariër, werkt bij Staatsbosbeheer en leeft plasticvrij.

« Terug