Berichten over digitaal

  1. De digitale wereld schreeuwt om een minister van digitale zaken

    20 juni 2022 by Maurits van der Kamp

    236-034 - column_Maurits van der Kamp.jpg

    Het was een grote teleurstelling bij de portefeuilleverdeling van Rutte IV afgelopen december: geen minister voor digitale zaken. Kamerlid Kees Verhoeven sprak terecht van “een halve staatssecretaris” en een “slappe hap”. Want naast deze staatssecretaris zijn er nog drie verschillende ministers verantwoordelijk voor digitale zaken. Meerdere kapiteins op één schip dus.

    Lees meer over "De digitale wereld schreeuwt om een minister van digitale zaken"

    Tags:

  2. Nullen en enen of kromme tenen?

    14 september 2021 by Anthonie Drenth

    Digitaal enen nullen - Folkert Rinkema

    In de jaren ’90 van de vorige eeuw kwam de digitale revolutie goed op gang. Internet en ICT zouden kennis vrijer en toegankelijker maken voor iedereen, sociale media zouden de wereld democratiseren en slimme software zou overheden en bedrijven efficiënter maken. Anno 2021 is een deel van die beloftes ingelost, maar zeker niet allemaal. De vorige Groen besteedde ruim aandacht aan de impact van algoritmes, artificiële intelligentie en slimme software op de democratische rechtsstaat en burgerlijke vrijheden. Die aandacht is terecht, maar niet alleen de techreuzen treft blaam. Ook overheden en uitvoeringsorganisaties maken er regelmatig een potje van, met allerhande problemen voor burgers tot gevolg. Die problemen ontstaan doordat niet de burger, maar de ICT in het middelpunt staat. In deze bijdrage staat de vraag centraal hoe  politici en uitvoeringsorganisaties deze problemen het hoofd kunnen bieden.

    Lees meer over "Nullen en enen of kromme tenen?"

    Tags:

  3. Zijn we vrij of niet?

    23 juni 2021 by Anke Griffioen

    tunnel stad

    Foto: Folkert Rinkema

    ‘Er is meer aandacht nodig voor wetgeving rond digitale technieken, de bescherming van grondrechten, bewustwording en het borgen van het publieke belang’, schreven de indieners van een amendement op het conceptverkiezingsprogramma van de ChristenUnie. En: ‘De overheid moet een grotere rol nemen bij de regulering van BigTech-spelers, het internet als publieke ruimte en via voorlichting en andere bewustwordingsmaatregelen pal gaan staan voor vrijheid”. In de toelichting op het amendement vallen  de termen ‘wereldverzaking’ en ‘zelfvervreemding’. Wat staat er op het spel?

    Lees meer over "Zijn we vrij of niet?"

    Tags:

  4. Uitbreken uit de digitale kooi

    30 april 2020 by Martin Op 't Land

    corona-warning-app

    Passen corona-apps bij een intelligente samenleving? Sommige mensen zien kansen, anderen gevaar. Global Enterprise Architect, docent Enterprise Engineering en ChristenUnie-lid Martin Op ’t Land laat zijn licht schijnen op dit dilemma.

    Lees meer over "Uitbreken uit de digitale kooi"

    Tags: