Opinie en columns

Opinie - opiniestukken en columns

Het lezen van verschillende meningen scherpt de eigen visie

huiskamergesprek
  1. Chinese knevelarij vraagt om stevig weerwoord

    3 augustus 2020 by Lambert Pasterkamp

    Lambert

    Wat is vrijheid ons waard? Dat wordt momenteel nadrukkelijk getest door China. Het land maakt een exportmodel van onderdrukking. Terwijl het Westen in de ban is van interne strubbelingen, staan de waarden waar het op stoelt onder zware druk. Het is tijd om in verweer te komen.

    Lees meer over "Chinese knevelarij vraagt om stevig weerwoord"

  2. Andere opvattingen zijn nog geen aantasting van de rechtstaat

    29 juli 2020 by Mirjam Kosten

    Mirjam

    Het lijkt erop dat in de parlementaire ondervraging over de ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen de rechtsstaat soms als synoniem gezien wordt voor de wat vage frase ‘hoe we met elkaar in dit land leven’. Dat is niet alleen slordig, het is schadelijk voor het juiste functioneren van die geliefde rechtsstaat.

    Lees meer over "Andere opvattingen zijn nog geen aantasting van de rechtstaat"

  3. Varen op zicht

    13 juli 2020 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Corona en het klimaat. Hoe verder we in de pandemie komen, hoe duidelijker de parallellen worden tussen beiden: de ontwikkeling van de pandemie en de aanpak ervan zijn een compacte weergave van onze omgang met klimaatverandering.  

    Lees meer over "Varen op zicht"

  4. Lijsttrekkersverkiezing

    6 juli 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Meerdere prominente CDA’ers hebben zich gekandideerd als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Wordt het Pieter, Hugo of Mona? Nu zult u mij niet snel zien canvassen voor het CDA, maar deze procedure laat mijn christelijk en democratisch hart sneller kloppen. Mijn appel voor de ChristenUnie: volg hierin het CDA.

    Lees meer over "Lijsttrekkersverkiezing"

  5. Kijk verder dan dashboarddata

    29 juni 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    ‘Samen krijgen we corona onder controle’. Met deze slogan proberen we nu al maanden dat verschrikkelijke virus te domineren. Nieuw-Zeeland had laatst de fase ‘geëlimineerd’ bereikt. Helaas is dit inmiddels achterhaald, maar petje af! Was het bij ons ook maar zover, of niet?

    Lees meer over "Kijk verder dan dashboarddata"

  6. Slimme handelsnatie

    22 juni 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    2021 wordt, als het aan de Europese Commissie ligt, het jaar van de trein. Je zou zeggen, een mooie kans voor Nederland om te stoppen met het promoten van de luchtvaart en geld te gaan steken in een betere infrastructuur op het spoor. Snellere, goedkopere verbindingen en efficiënte nachttreinen, zodat het grootste deel van Europa met de trein te bereiken is. Gezien de spoorverschillen tussen de landen kan Nederland dit niet alleen en kan Europa dit niet zonder de lidstaten. Als slimme handelsnatie zou Nederland hierin voorop kunnen lopen.

    Lees meer over "Slimme handelsnatie"

  7. De ander als gevaar

    15 juni 2020 by Joƫlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    Van nature ben ik nogal gezagsgetrouw. Dacht ik. Toch merk ik dat ik wrevelig word van afzetlinten, eenrichtingsvoetgangersverkeer en opdringerige handpompjes alcohol. En hoewel ik niet houd van mensenmassa’s, verlang ik naar de tijd dat ik me daar onbekommerd in kan begeven.

    Lees meer over "De ander als gevaar"

  8. Onder theologen

    8 juni 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    “De kerk moet ook de nationaal gekleurde teksten niet laten liggen en alleen maar de universalistische lijnen willen zien.” Citaat van een theoloog. Of, ander citaat: “Lange tijd hebben we vooral - ook vanuit de bijbel - openheid, gastvrijheid en samen optrekken benadrukt. Maar als je kijkt hoe de bijbel de omgang met vreemdelingen bespreekt levert dat een veel genuanceerder beeld op.”

    Lees meer over "Onder theologen"

  9. Pinksterwonder, pinksteropdracht

    1 juni 2020 by Alex ten Cate

    Alex ten Cate column

    Met deze column sluit ik mijn tijd als columnist voor het WI af. Wie me gevolgd heeft, weet dat mijn grootste zorg om de samenleving is dat die uiteen valt in door groepskenmerken bepaalde identiteiten – dankzij etnisch nationalisme op rechts en identiteitspolitiek op links.

    Lees meer over "Pinksterwonder, pinksteropdracht"

  10. Europese groepstherapie

    25 mei 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Maandagmiddag twaalf uur: ik sluit onze wekelijkse groepstherapie af. We hebben twee uur gepuzzeld op hechtingsstijlen, interpersoonlijke patronen en thema’s als autonomie en verbondenheid.

    Lees meer over "Europese groepstherapie"

Lees mee in De Leeskamer

Tijd voor een actueel boek over de samenleving, en een goed gesprek daarover!

leeskamer.jpg