Opinie en columns

Opinie - opiniestukken en columns

Het lezen van verschillende meningen scherpt de eigen visie

huiskamergesprek
 1. Kernafval in de achtertuin

  26 oktober 2020 by Anja Haga

  Anja Haga

  Onder het mom dat kerncentrales vrijwel geen CO2 uitstoten, worden ze door sommige partijen ineens gezien als een duurzame oplossing. Duurzaam betekent dat iets op de lange termijn houdbaar is. Je kunt natuurlijk naar radioactief afval kijken als iets duurzaams, want het gaat  tenslotte duizenden jaren mee. Voordat er besluiten worden genomen die impact hebben op de komende eeuwen, lijkt het me dan ook verstandig om eens te kijken naar de locaties van de kerncentrales en het radioactieve afval.

  Lees meer over "Kernafval in de achtertuin"

 2. Vergaderschaamte

  19 oktober 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

  Joelle Gooijer

  Na de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge volgde al snel een whatsappberichtje van een collega-fractievoorzitter. Moesten we de algemene beschouwingen donderdag niet digitaal houden, in plaats van fysiek? Snel volgde bijval. “Laten we niet de randen opzoeken”, had Rutte immers gezegd. En laten we als raadsleden het goede voorbeeld geven.

  Lees meer over "Vergaderschaamte"

 3. Betrouwbaar

  5 oktober 2020 by Jan Steven Eilander

  Jan Steven maandagmiddag.jpg

  De bibliotheek in Almelo wordt met sluiting bedreigd. Een nieuwe bezuinigingsronde vanuit de gemeente gaat de organisatie niet overleven, zo stelt de Twentse bieb. Bezuinigingen en de lokale overheid: die twee woorden in een zin doen vertrouwd aan. Veel Nederlandse gemeenten kampen al jaren met tekorten. De oorzaak daarvan  lijkt gezocht te moeten worden bij de Rijksoverheid. 

  Lees meer over "Betrouwbaar"

 4. Voor- en tegenstanders van abortus dwingen elkaar in de loopgraven - opinie voor Trouw

  2 oktober 2020 by Mirjam Kosten

  abortus

  Met iets tussen interesse en bevreemding las ik het interview met Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves en door Time Magazine uitgeroepen als invloedrijk baken van hoop (Trouw, 25 september). In het interview wordt gesproken van een conservatieve golf in het denken over abortus. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar in de VS van president Trump, waar in sommige staten het recht op abortus ter discussie staat.

  Lees meer over "Voor- en tegenstanders van abortus dwingen elkaar in de loopgraven - opinie voor Trouw"

 5. Ecce Homo

  28 september 2020 by Nadine Boers

  nadine boers mmc.jpg

  ‘Zie de mens’. Zo vat ik het streven van Carola Schouten samen. Ze vertelde erover in Zomergasten. En ze liet die avond ook zichzelf zien. Moedig en krachtig in haar openheid over de moeilijke vraagstukken op haar bord. Worstelend met vergeving en genade. Het is soms makkelijker een ander te vergeven dan onszelf.

  Lees meer over "Ecce Homo"

 6. Ledenpartij

  21 september 2020 by Bas de Groot

  Bas de Groot column

  De mensenonterende situatie in Moria en de reactie hierop van het kabinet heeft geleid tot veel kritiek op de ChristenUnie-fractie. Zowel van binnen als buiten de partij dezelfde kwalificaties: onbarmhartig, ontoereikend en onchristelijk. Niet alleen het team van Gert-Jan, maar wij als ledenpartij moeten ons dit aantrekken.

  Lees meer over "Ledenpartij"

 7. Informieren Sie sich!

  14 september 2020 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  Op vakantie heb ik vaak bijzondere ontmoetingen. Deze zomer trof ik op het bungalowpark bijvoorbeeld twee Duitse badgasten. Na een onschuldig praatje nam het gesprek een onverwachte wending toen het coronavirus te sprake kwam. “U laat uw kinderen toch niet inenten?” vroeg mevrouw met een indringende blik. “Informieren Sie sich!”, vermaande ze mij, waarna een lang betoog volgde over een complot van de elite. Allemaal te vinden op het internet.

  Lees meer over "Informieren Sie sich!"

 8. Moria

  7 september 2020 by Anja Haga

  Anja Haga

  Soms schaam ik me ervoor om Nederlander te zijn. Waar in Griekenland kinderen zonder ouders, onderdak en uitzicht op een toekomst hutje en mutje in schamele tentjes verblijven, discussiëren de Nederlanders over het binnenhouden van ouderen en kwetsbaren zodat onze jongeren niet te veel onder de coronamaatregelen hoeven te lijden.

  Lees meer over "Moria"

 9. Applauspolitiek

  31 augustus 2020 by Joëlle Gooijer-Medema

  Joelle Gooijer

  Het massale applaus voor zorgpersoneel dit voorjaar, midden in de corona uitbraak, heeft geleid tot lelijke politiek.

  Lees meer over "Applauspolitiek"

 10. Chinese knevelarij vraagt om stevig weerwoord

  3 augustus 2020 by Lambert Pasterkamp

  Lambert

  Wat is vrijheid ons waard? Dat wordt momenteel nadrukkelijk getest door China. Het land maakt een exportmodel van onderdrukking. Terwijl het Westen in de ban is van interne strubbelingen, staan de waarden waar het op stoelt onder zware druk. Het is tijd om in verweer te komen.

  Lees meer over "Chinese knevelarij vraagt om stevig weerwoord"

Lees mee in De Leeskamer

Tijd voor een actueel boek over de samenleving, en een goed gesprek daarover!

leeskamer.jpg