Zeg maar nee
Zeg maar nee
28 maart 2022
Zomaar een snoepje pakken? Nee! ‘Mag ik nu TV kijken?’ ‘Nee, we gaan nu eten’. In je eentje de straat oversteken? Nee! We weten feilloos wat we kinderen moeten verbieden en voelen prima aan wanneer we ze moeten stimuleren en vrijlaten.
Kunnen we deze insteek eens meenemen naar wat er gebeurt in de jeugdzorg? In de komende weken wordt onderhandeld over coalitieprogramma’s. Maak daarin afspraken om kleine hulpvragen af te remmen. Politici moeten ‘nee’ durven zeggen tegen ouders en professionals.
“Zelluf doen!”
Bij een van onze kinderen filmde ik toevallig het moment waarop hij zijn eerste meters liep. Zijn gelukzalige glimlach maakt het een van de favoriete filmpjes in ons gezin. Wie hem leerde lopen was nooit een issue: dat doen kinderen zelf. We waren er slechts bij om hem aan te moedigen, op te vangen en te troosten. En dat was ook precies wat hem zo blij maakte: ik kan het zelf! Wat een boost voor zijn zelfvertrouwen!
Terug naar de jeugdzorg. Terwijl het aantal kinderen met relatief eenvoudige jeugdhulp groeit, nemen ook de wachttijden toe voor zeer specialistische hulpvormen. Met alle respect (echt waar!) voor de professionals, maar ze zijn helaas niet allemaal op de belangrijkste plek aan het werk. Daarmee doen we de kinderen tekort die de jeugdhulp het hardst nodig hebben.
Kleine hulpvragen verdienen heus aandacht. Maar mag dat ook gewoon aandacht zijn van mensen in en om het gezin? Desnoods aangemoedigd door een professional die kort in het gezin hulp biedt. Maar neem als professional de zorgen niet over. Niets is krachtiger dan ontdekken dat je iets tòch kunt!
Zeg maar nee tegen gratis bier
Ook in de politiek moet je soms nee verkopen. Sterker nog, als je alleen maar ja wilt verkopen moet je niet de politiek in gaan. Beloof geen gratis bier: elke Euro kun je maar één keer uitgeven. En elk uur van een hulpverlener kan maar één keer besteed worden. Toen de Jeugdwet nog een zuigeling was, zeiden alle gemeenteraden dat er geen kind tussen wal en schip moest vallen en dat keuzevrijheid het hoogste goed was. Inmiddels is de Jeugdwet groot aan het worden en is duidelijk dat de kinderbijslag snel op gaat. De hoogste tijd om keuzes te gaan maken.
Ronald Buitenhuis zei als wetgevingsjurist bij VWS in 2010 ‘ja’ toen hem werd gevraagd te schrijven aan een opvolger van de Wet op de jeugdzorg. Enkele jaren na invoering van de Jeugdwet decentraliseerde hij zichzelf: nu werkt hij als senior beleidsadviseur jeugdhulp bij de gemeente Zwolle.
Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column. Komende maanden gaan de columns over onderwerpen uit de gemeentepolitiek. Met deze columns faciliteert het Wetenschappelijk Instituut het partijdebat. De columns zijn op persoonlijke titel.