Fellowsprogramma
Het Fellowsprogramma
Een verdiepende ervaring die je leven lang meegaat
In het Fellowsprogramma gaan we op zoek naar het hoe en waarom van christelijke politiek. Christelijke politiek is in onze seculiere samenleving steeds minder vanzelfsprekend; ook onder christenen. Waarom is christelijke politiek nu relevant? En wat zijn de uitdagingen voor christelijke politiek in een tijd van globalisering? Daar hebben we het over tijdens het Fellowsprogramma.
Een belangrijke basis voor de toekomst
Waar komen de standpunten van de ChristenUnie eigenlijk vandaan? Onze politiek is gebaseerd op de Bijbel en op een lange traditie van christelijke denkers. In het Fellowsprogramma maak je intensief kennis met deze denkers. Samen met andere academici denk je na over wat het christelijk-sociale denken betekent voor christelijke politiek vandaag. Je wordt bovendien getraind in het schrijven van krachtige opiniestukken.
Het Fellowsprogramma is een verdiepende ervaring, waar je een leven lang baat bij hebt; in werk en in het maatschappelijk leven.
Het programma wordt verzorgd door het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, in samenwerking met de jongerenorganisatie PerspectieF en het Opleidingscentrum.
Solliciteren
Enthousiast geworden? Dan ontvangen we graag je sollicitatie! Stuur vóór 1 december een mail met je cv en je motivatie om het Fellowsprogramma te volgen naar wi@christenunie.nl. Je ontvangt reactie in de eerste week van december.
Programma
De meerwaarde van christelijke politiek in de praktijk
Vrijdagochtend 17 januariMr. Mirjam Bikker is partijleider van de ChristenUnie. Daarvoor was zij lid van de Eerste Kamer, waar zij ook voorzitter was van de ChristenUnie-fractie. Ook was zij raadslid in Utrecht en beleidsmedewerker bij de CU-fractie in de Tweede Kamer.
Katholiek-sociaal denken
Woensdagavond 12 februariProf. dr. Erik Borgman is hoogleraar theologie aan de universiteit van Tilburg. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder de in 2020 tot beste theologische boek verkozen 'Alle dingen nieuw: een theologische visie voor de 21ste eeuw'.
Protestants denken over mens, maatschappij en overheid.
Woensdagavond 19 maartRoel Kuiper is historicus, filosoof en politicus. Van 2007 tot 2019 was hij senator voor de ChristenUnie in de Eerste Kamer. Hij is hoogleraar ‘Christelijke identiteit’ aan de Theologische Universiteit in Kampen, waar hij ook rector en bestuursvoorzitter was.
De christelijk-sociale ideologie van de ChristenUnie
Zaterdag 12 aprilDr. Trineke Palm is directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.
Moderne profeten en hun betekenis voor christelijk-sociale politiek
Zaterdag 17 meiKees van Ekris is verbonden aan leefgemeenschap de Wittenberg en werkzaam bij IZB Areopagus. In 2023 is hij verkozen tot Theoloog des Vaderlands.
Jacques Ellul als inspiratiebron voor radicale christelijk-sociale maatschappijkritiek
Woensdagavond 17 septemberFrank Mulder is freelance journalist voor o.a. De Groene Amsterdammer en schreef het boek De Geluksmachine (2015). Hij woont met zijn gezin in een woongemeenschap in de Utrechtse wijk Overvecht.
Groen gelovig, de betekenis van de ecotheologie voor christelijke politiek
Woensdagavond 15 oktoberCarla Dik-Faber was Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie van 2012 tot en met 2021. Ze is projectleider GroeneKerken en studeert theologie.
African public theology: forgiveness and reconciliation
Woensdagavond 5 novemberDion Forster is predikant en hoogleraar Publieke Theologie aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Impact van Christelijke denkers buiten christelijke politiek
Vrijdagavond 30 januari 2026Mpanzu Bamenga is lid van de Tweede Kamer sinds december 2023. Hij is een gedreven mensenrechtenactivist die zich inzet voor rechtvaardigheid en inclusie.
Drie (oud-)cursisten aan het woord
Annemarie van der Lugt
In het fellowsprogramma heb ik geleerd een mening te vormen over diverse christelijk-politieke vraagstukken.
Lees verderBart Visser