Integratie

Verdieping - De vrijheid - Integratie

Integratie gaat over gedrag, waarden én waar je bij wilt horen

integratie koningsdag

Integratie gaat niet alleen om behavior (gedrag), maar ook om believing (overtuigingen, waarden) en belonging (identificatie, je thuis voelen). Lang is er in het integratiebeleid voornamelijk aandacht geweest voor behavior (taal, werk, onderwijs), maar het is cruciaal dat ook de andere twee lagen in het beleid worden betrokken. De hele mens is in het geding, met hoofd, hart en handen. 

Bestel 'Voorwaarden voor vrede'

De komst van islam, de integratie van moslims en de identiteit van Nederland

voorwaarden voor vred

Artikelen over integratie

 1. Leren uit de praktijk - de rode lijn uit mijn onderzoek naar migratie

  15 juli 2021 by Laurens Wijmenga

  vluchtelingenkamp kinderen spelen

  Het valt mij op dat we, als het gaat om migratie, nauwelijks meer ergens van opkijken. Misschien kent u die ervaring. Een stroom aan mediaberichten stelt vrijwel wekelijks situaties van overlast en onrecht tegen migranten in Europa aan de kaak. De Europese aanpak van migratie sleept zich ondertussen van de ene crisis naar de andere. Hoopvolle én ook nog eens realistische oplossingen lijken heel ver weg. 

  Lees verder

 2. Nieuw essay: Rechtvaardige orde; een goed verhaal over de oorzaken van migratie

  2 juli 2021 by Greet Schuurman

  Cover Essay Rechtvaardige orde.jpg

  Er is een hoopvol en verbindend verhaal te vertellen over migratiebeleid. WI-onderzoeker Laurens Wijmenga ging met ngo's en hulpverleners in gesprek over de oorzaken van migratie, en ontwaarde, naast dilemma's, ook hoopvolle inzichten. In zijn nieuwste essay dringt hij aan op een rechtvaardige orde, gebouwd op een evenwichtig Europees migratiebeleid, een structurele aanpak van armoede en conflicten, realisme en een langetermijnvisie. 

  Lees verder

 3. Nieuw essay: Een goed verhaal over arbeidsmigratie

  5 maart 2021 by Greet Schuurman

  beeld_essay_arbeidsmigratie.jpg

  Beleid op arbeidsmigratie werkt pas echt als we zowel christelijke idealen als een pragmatische aanpak nastreven. Dat is wat Laurens Wijmenga bepleit in zijn nieuwe essay 'Een goed verhaal over arbeidsmigratie'.

  Lees verder

 4. Uit elkaar voor de kinderen

  21 december 2020 by Nadine Boers

  nadine boers mmc.jpg

  Tim is boos op zijn moeder, omdat ze niet gescheiden is van zijn gewelddadige vader. Door een breuk met vader had moeder hem kunnen beschermen tegen diens grillen. ‘Dit gaat te ver, hier haal ik je vandaan’. Maar zo ging het niet. Tims grote vraag is: ‘Mama, waarom had je de ballen niet?’

  Lees verder

 5. In het getto

  12 oktober 2020 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  Ze hadden niet mijn kleur. Honderd paar ogen staarden mij aan. Honderd gezichten met één dezelfde kleur. Met neergeslagen ogen ging ik achterin zitten. Niemand die lachte of een hand gaf. Wie zouden ze denken dat ik ben? Een informant van de overheid of een blanke terrorist? Ik glimlachte maar eens vriendelijk.

  Lees verder

 6. Zorgen om Forum en om democratie

  9 december 2019 by Alex ten Cate

  Alex ten Cate column

  Ik maak me zorgen om Forum voor Democratie. Afgelopen weekend hield die partij haar congres. Frisse jeugdige heren en dames, een zeer goedgevulde zaal, met op-het-randje-van-onfrisse ideeën.

  Lees verder

 7. Ontvankelijk voor migratie

  24 september 2019 by Esther Paul-Jonker

  Esther Paul.jpg

  Hopelijk heeft u in de afgelopen maanden genoten van een welverdiende vakantie. Geheel vrijwillig uw koffers gepakt en in een comfortabel voertuig naar een ander land vertrokken. De laatste tijd bekruipt mij nogal eens de bange vraag hoe het zou zijn om vervolgens niet meer thuis te kunnen komen. Omdat dat te gevaarlijk is of omdat dat huis niet meer bestaat.

  Lees verder

 8. 'Elke grens heeft een andere kant'

  24 september 2019 by Lambert Pasterkamp, Robert van Putten

  Migratie is een urgent thema in het politieke debat. In een globaliserende wereld krijgen we als Nederland meer en meer te maken met mensen uit andere landen en culturen die hier naartoe komen. Internationaal zijn daarover afspraken gemaakt of worden pogingen gedaan om tot nieuwe afspraken te komen. Denk aan het VN-vluchtelingenverdrag en het VN-migratiepact. Dat is echter niet zonder controverse. Hoe moeten we recht en migratie op elkaar betrekken? Kunnen we onze verhouding tot de migrant wel duiden in termen van recht? We gaan erover in gesprek met iemand wiens werk en leven in het teken van dat recht staat: hoogleraar en oud-minister Ernst Hirsch Ballin.

  Lees verder

 9. Minder migranten graag!

  24 september 2019 by Frank Bosman

  frank bosman

  Het moet maar eens gezegd worden, ook binnen de ChristenUnie. We moeten toe naar minder migranten. In Nederland, in West-Europa, en eigenlijk in de hele wereld. Het is goed geweest zo. Genoeg is genoeg. We hebben er gewoon teveel van: Syriërs, Afghanen en Somaliërs. Het wordt tijd dat we ons verenigen om dit probleem voor eens en voor altijd op te lossen. En ik wil daar mijn steentje aan bijdragen.

  Lees verder

 10. Het migratiebeleid toekomstbestendig

  24 september 2019 by Henk Valk, Joel Voordewind

  We zagen met eigen ogen begin mei 2015 op het Italiaanse eiland Lampedusa een overvolle vissersboot aankomen vanuit Libië. Mensen met angstige blikken in de ogen. Die dagen arriveerden er in totaal circa 200 vluchtelingen per dag op de ‘gateway to Europe’, zoals het eiland wel werd genoemd. Die zomer beleefden Nederland en Europa een historische piek in de toestroom van het aantal asiel- zoekers. Ruim een miljoen mensen kwamen naar Europa. Toen we in februari van dit jaar naar Griekenland reisden, zagen we dat de kampen op Lesbos nog steeds overvol waren. Nog steeds was er sprake van mensonterende situaties, en sommigen wachten al twee jaar op de beoordeling of ze Europa in mogen. Ondanks dat de toestroom van migranten sterk is gedaald doordat sommige Europese landen hun grenzen sloten en vanwege strenge controle aan de Turkse grens (de Turkije-deal) is de vraag nog steeds relevant hoe nu te voorkomen dat door een gebrek aan controle onze gastvrijheid op het spel komt te staan. We schetsen een richting.

  Lees verder

Neem contact met ons op

Mail voor meer informatie of vraag een lezing aan

Wouter Beekers