Integratie

Verdieping - De vrijheid - Integratie

Integratie gaat over gedrag, waarden én waar je bij wilt horen

integratie koningsdag

Integratie gaat niet alleen om behavior (gedrag), maar ook om believing (overtuigingen, waarden) en belonging (identificatie, je thuis voelen). Lang is er in het integratiebeleid voornamelijk aandacht geweest voor behavior (taal, werk, onderwijs), maar het is cruciaal dat ook de andere twee lagen in het beleid worden betrokken. De hele mens is in het geding, met hoofd, hart en handen. 

Bestel 'Voorwaarden voor vrede'

De komst van islam, de integratie van moslims en de identiteit van Nederland

voorwaarden voor vred

Artikelen over integratie

  1. Derdelanders laten zien dat het asielbeleid anders kan

    17 april 2023 by Rien de Groot

    236-034 - column_Rien de Groot.jpg

    Sinds kort verwelkomen wij in onze kerk vluchtelingen uit Oekraïne. Begin dertig en goed Engels sprekend. Ze werken fulltime en delen trots hun selfies op sociale media. Hun wortels groeien rap in de vruchtbare grond van het nieuwe land. Maar nu komt de maar, deze broeder en zuster zijn studenten met Afrikaanse nationaliteiten. Als zogeheten ‘derdelanders’ genieten ze slechts tijdelijke bescherming. Hun situatie maakt duidelijk dat ons asielbeleid anders moet en kan.

    Lees verder

  2. Laten we het hebben over de oorzaak van de hoge asielinstroom

    17 oktober 2022 by Farshid Seyed Mehdi

    236-034 - column_Farshid Seyed Mehdi (1).jpg

    Op het afgelopen partijcongres werd uitgebreid gesproken over hoe we in Nederland omgaan met asielzoekers. Dat debat zal vast nog wel even doorgaan. Als Iraanse Nederlander vroeg ik aandacht voor de oorzaak van een groot deel van de asielaanvragen.

    Lees verder

  3. Waarom etnisch profileren fout is

    20 december 2021 by Jos Maessen

    236-034 - column_mmc (2).jpg

    Vanaf de jaren tachtig heeft Nederland een identiteitspolitiek gevoerd die was gericht op als problematisch beschouwde groepen migranten uit Turkije en Marokko. Veertig jaar later zijn we een intolerante, racistische en gesegmenteerde samenleving aan het worden met een sterke islamfobie. De succesvolle integratie van immigranten lijkt verder weg dan ooit. Het buitenland kijkt met stijgende verbazing naar ons beleid en wat wij als normaal taalgebruik zijn gaan beschouwen in het integratiedebat. Hoe is het zover gekomen?

    Lees verder

  4. Hoeveel bevolkingsgroei kunnen we aan?

    6 december 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven Groen foto.jpg

    Immigratie en bevolkingsgroei. Het zijn onderwerpen die door de polemieken over de Corona-crisis naar de achtergrond verdrongen zijn. Maar niet voor lang; de Wit-Russische dictator Lukashenko herinnert Europa hardhandig aan haar achilleshiel. Hoe combineer je de Europese focus op mensenrechten met het begrenzen van asielmigratie?

    Lees verder

  5. Hopen op een grijs regeerakkoord

    29 november 2021 by Lydia Broekhuis-Reinders

    236-034 - column_lydia_broekhuis.jpg

    In 2018 werd de stichting Dare to be Grey opgericht met als doel om het ‘grijze’ midden te versterken in een wereld waarin vooral zwart-witte geluiden zijn te horen. De oorsprong, twee jaar eerder, lag in een idee om meer nuance aan te brengen in het debat van de vluchtelingencrisis. 

    Dare to be grey wil meer nuance in de samenleving. En als ik kijk naar de kabinetsformatie denk ik: er valt nog een hoop te vergrijzen. Dan heb ik het niet over de informateurs, maar over het taalgebruik.

    Lees verder

  6. Leren uit de praktijk - de rode lijn uit mijn onderzoek naar migratie

    15 juli 2021 by Laurens Wijmenga

    vluchtelingenkamp kinderen spelen

    Het valt mij op dat we, als het gaat om migratie, nauwelijks meer ergens van opkijken. Misschien kent u die ervaring. Een stroom aan mediaberichten stelt vrijwel wekelijks situaties van overlast en onrecht tegen migranten in Europa aan de kaak. De Europese aanpak van migratie sleept zich ondertussen van de ene crisis naar de andere. Hoopvolle én ook nog eens realistische oplossingen lijken heel ver weg. 

    Lees verder

  7. Nieuw essay: Rechtvaardige orde; een goed verhaal over de oorzaken van migratie

    2 juli 2021 by Greet Schuurman

    Cover Essay Rechtvaardige orde.jpg

    Er is een hoopvol en verbindend verhaal te vertellen over migratiebeleid. WI-onderzoeker Laurens Wijmenga ging met ngo's en hulpverleners in gesprek over de oorzaken van migratie, en ontwaarde, naast dilemma's, ook hoopvolle inzichten. In zijn nieuwste essay dringt hij aan op een rechtvaardige orde, gebouwd op een evenwichtig Europees migratiebeleid, een structurele aanpak van armoede en conflicten, realisme en een langetermijnvisie. 

    Lees verder

  8. Nieuw essay: Een goed verhaal over arbeidsmigratie

    5 maart 2021 by Greet Schuurman

    beeld_essay_arbeidsmigratie.jpg

    Beleid op arbeidsmigratie werkt pas echt als we zowel christelijke idealen als een pragmatische aanpak nastreven. Dat is wat Laurens Wijmenga bepleit in zijn nieuwe essay 'Een goed verhaal over arbeidsmigratie'.

    Lees verder

  9. Uit elkaar voor de kinderen

    21 december 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Tim is boos op zijn moeder, omdat ze niet gescheiden is van zijn gewelddadige vader. Door een breuk met vader had moeder hem kunnen beschermen tegen diens grillen. ‘Dit gaat te ver, hier haal ik je vandaan’. Maar zo ging het niet. Tims grote vraag is: ‘Mama, waarom had je de ballen niet?’

    Lees verder

  10. In het getto

    12 oktober 2020 by Laurens Wijmenga

    Laurens Wijmenga column

    Ze hadden niet mijn kleur. Honderd paar ogen staarden mij aan. Honderd gezichten met één dezelfde kleur. Met neergeslagen ogen ging ik achterin zitten. Niemand die lachte of een hand gaf. Wie zouden ze denken dat ik ben? Een informant van de overheid of een blanke terrorist? Ik glimlachte maar eens vriendelijk.

    Lees verder

Neem contact met ons op

Mail voor meer informatie of vraag een lezing aan

Wouter Beekers