Berichten over Klimaat

  1. Laten we minder geld uitgeven voor biodiversiteit

    23 januari 2023 by Annebeth Roor-Wubs

    236-034 - column_Annebeth Roor.jpg

    Vorige maand werd een lang verwacht VN-akkoord over biodiversiteit gesloten. Doelstelling is dat in 2030 zeker 30 procent van land en water op aarde beschermd gebied moet zijn. Al snel wordt er geschreven over kansen. Als we goed investeren, kan biodiversiteit wereldwijd tot 250 miljard dollar aan jaarlijks bruto binnenlands product en 350 miljard dollar ‘ecosysteemdiensten’ opleveren. Maar wat is er eigenlijk nodig voor biodiversiteitsherstel?

    Lees meer over "Laten we minder geld uitgeven voor biodiversiteit"

    Tags:

  2. Nieuw WI-essay: 'Het gelijk van de gemeenschap'

    18 februari 2022 by Veerle Boersma

    Het gelijk van de gemeenschap - copyright Folkert Rinkema

    Foto: Folkert Rinkema

    Laurens Wijmenga schreef voor het Wetenschappelijk Instituut een essay over welvaartsverdeling. Daarin pleit hij voor een herwaardering van de rol van lokale gemeenschappen bij het bestrijden van ongelijkheid. Bijvoorbeeld door het introduceren van een basisinkomen voor gemeenschappen: een regelvrij bedrag dat ten goede komt aan initiatieven die zich inzetten voor de gemeenschap. En door een royale premie voor vrijwilligerswerk ten dienste van de gemeenschap.

    Lees meer over "Nieuw WI-essay: 'Het gelijk van de gemeenschap'"

    Tags:

  3. Nieuw WI-essay: 'Lokaal leren leven. Een goed verhaal over klimaatverandering'

    11 februari 2022 by Veerle Boersma

    Lokaal leren leven - copyright Folkert Rinkema

    Foto: Folkert Rinkema

     Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie publiceert vandaag een nieuw essay, over klimaatverandering. De wereld staat voor een immense uitdaging. Het klimaat verandert door menselijk handelen, en het wordt elke dag duidelijker dat we daar wat tegen moeten doen. Het klimaatvraagstuk gaat zowel over de omgang met de aarde als over de omgang tussen mensen onderling, twee thema’s die bij uitstek christenen aan het hart gaan.

    Lees meer over "Nieuw WI-essay: 'Lokaal leren leven. Een goed verhaal over klimaatverandering'"

    Tags:

  4. Interruptie - Een wonderbare droom

    14 december 2021 by Herman Takken

    Microfoon

    Droogte. Tekort aan water. Een probleem dat zo oud is als de mensheid! Denk aan tal van Bijbelse verhalen, bijvoorbeeld over conflicten tussen herders over hun waterputten. Of neem in het hier en nu de gigantische dammen die worden gebouwd met dramatische gevolgen voor landen aan de benedenloop van de rivier. Water was en is in onze wereld van levensbelang en kan dus zomaar tot diepe conflicten leiden.

    Lees meer over "Interruptie - Een wonderbare droom"

    Tags:

  5. Droogte: een complexe problematiek

    14 december 2021 by Louis Broersma

    waterkraan - droogte

    Ondanks het feit dat in mei 2021 door het KNMI het signaal werd afgegeven dat de droogte voorbij was, blijkt de achterliggende problematiek veel structureler dan zo’n mededeling suggereert. Het tij kan dan ook zomaar weer keren. De 17e  juni 2021 bleek de warmste 17e  juni ooit in Nederland gemeten. Nog geen maand later wordt het nieuws gedomineerd door de overstromingen in Zuid-Limburg, België en Duitsland. Tot nog toe lijkt 2021 de reeks van droge jaren te doorbreken, maar daarmee zijn de problemen nog lang niet opgelost.

    Lees meer over "Droogte: een complexe problematiek"

    Tags:

  6. Verdroging en vernatting vanuit internationaal perspectief

    14 december 2021 by Ebel Smidt

    Water Afrika.jpg

    Verdroging en vernatting zijn twee kanten van dezelfde medaille, beide samenhangend met de opwarming van de aarde en de extreme weersomstandigheden die daar het gevolg van zijn. Deze klimaatverandering trekt zich niets van grenzen aan. Daardoor krijgt deze problematiek ook steeds meer een internationaal karakter, met de mogelijke conflicten die daar het gevolg van zijn. Het vergroten en internationaal delen van onze kennis over deze zaken is daarom cruciaal. De doelstellingen van de EU Green Deal bieden daarvoor een framework. Het is daarom van essentieel belang dat in de kabinetsformatie expliciet aandacht wordt gegeven aan de internationale dimensie van deze problematiek. In dit artikel wil ik aan de hand van een casus het belang daarvan aantonen: de aanleg van de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) in het stroomgebied van de Nijl. Dit is het eerste internationale waterconflict waarbij een beroep op de Veiligheidsraad is gedaan om er een uitspraak over te doen. De Europese ervaringen met grensoverschrijdend waterbeheer kunnen in dit soort zaken een nuttige rol vervullen.

    Lees meer over "Verdroging en vernatting vanuit internationaal perspectief"

    Tags:

  7. Een betrouwbare overheid? Verhoog de belastingen!

    11 oktober 2021 by Jan Dirk Stam

    236-034 - column_40.jpg

    Sigrid Kaag vergeleek de ChristenUnie in juni met een roestige auto. Deze metafoor past echter beter bij de overheid. Het is aan de ChristenUnie om sámen met D66, VVD en CDA deze auto weer op de weg te krijgen. Daarbij moeten impopulaire maatregelen niet worden geschuwd.

    Lees meer over "Een betrouwbare overheid? Verhoog de belastingen!"

    Tags:

  8. Een tandje sneller graag

    20 september 2021 by Harm van der Wilt

    236-034 - column_harm.jpg

    Beste Remkes, Rutte en Kaag, kan de formatie misschien een tandje sneller? Want het laatste rapport van het IPCC vraagt dringend om actie. We zullen al moeten leren leven met 1,5 graden temperatuurstijging. Maar we koersen nu af op een stijging van meer dan twee graden. Als we een leefbare planeet willen nalaten voor de volgende generaties zullen we echt in een hogere versnelling moeten gaan.

    Lees meer over "Een tandje sneller graag"

    Tags:

  9. Voor een radicaal klimaatbeleid, uit liefde voor de schepping

    28 juni 2021 by Kirsten Alblas

    236-034 - column_kirsten.jpg

    God heeft ál Zijn schepselen lief. Niet alleen ons, welvarende, veelal witte mensen. Oók de mensen in het mondiale Zuiden, die nauwelijks hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, maar er wel nu al grote last van ondervinden. Oók vergeten (dier)soorten zoals de Bramble Cay-mozaïekstaartrat, uitgestorven door de klimaatcrisis. 

    Daarom moeten we ons juist als ChristenUnie hard maken voor een stevig klimaatbeleid. Geen gerommel in de marge, maar radicale verandering. Rechtvaardig, voor de hele Schepping. Zonder uitstel, want wij zijn de laatste generatie die de schade van de klimaatcrisis kan beperken.

     

    Lees meer over "Voor een radicaal klimaatbeleid, uit liefde voor de schepping"

    Tags:

  10. Wij moeten al ons handelen toetsen op Ecocide

    21 juni 2021 by Jos Maessen

    236-034 - column_mmc (1).jpg

    Volgens Jan Steven Eilander is de stelling dat wij ‘de laatste generatie zijn die iets aan klimaatverandering kan doen’ een vorm van doemdenken die de ChristenUnie niet past. Wij mogen toch vertrouwen op God?

    Voor mij staat niet ter discussie dat we mogen vertrouwen op God. Wel of en wanneer Hij aan ons vraagt om te handelen. Als wij, ondanks talrijke waarschuwingen ingegeven door Hem, niet handelen kan daardoor onherstelbare schade aan de schepping ontstaan. We moeten dan handelen, omdat het anders fout afloopt, én we mogen dat doen in vertrouwen op een goede afloop.

    Lees meer over "Wij moeten al ons handelen toetsen op Ecocide"

    Tags:

  11. Doemdenken over klimaat past ChristenUnie niet

    14 juni 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Soms vormen twee woorden of het schrappen ervan het verschil tussen verantwoordelijkheid nemen in vertrouwen enerzijds en wanhoop en doemdenken anderzijds. Op het verkiezingscongres van januari stemde de ChristenUnie in met een hele stapel moties en amendementen, welke van het bestuur het preadvies “overnemen” gekregen hadden. Met de gezagsgetrouwheid die ons van oudsher past, stemde het congres in grote meerderheid voor het pakket.Eén amendement had echter nooit onderdeel van dat pakket mogen uitmaken en had wat mij betreft het predicaat “ontraden” moeten krijgen. Dit amendement schrapte slechts de woorden “misschien wel”. Maar daarmee veranderde het programma van een hoopvol realistische blik op de toekomst, in een onheilspellend verhaal dat appelleert aan een krampachtig maakbaarheidsstreven. 

    Lees meer over "Doemdenken over klimaat past ChristenUnie niet"

    Tags:

  12. Kernenergie: het puzzelstukje dat (nog) niet past

    22 februari 2021 by Harm van der Wilt

    236-034 - column_harm.jpg

    Nederland puzzelt. Niet alleen om de lockdown door te komen maar ook over de energieopwekking in de toekomst. Beleidsmakers, inwoners en bedrijven staan over de tafel heen. Iedereen houdt een puzzelstukje vast. Er wordt gelet op betaalbaarheid, geschikte locaties en draagvlak. Langzaam maar zeker worden de contouren zichtbaar van een energiesysteem dat onuitputtelijke energie levert zonder roofbouw te plegen op onze planeet. En dat alles voor 2050.

    Lees meer over "Kernenergie: het puzzelstukje dat (nog) niet past"

    Tags:

  13. Live gesprek - Een goed verhaal over maakbaarheid met Carla Dik en Robert van Putten

    4 november 2020 by Greet Schuurman

    bouwen maken

    'Alleen samen krijgen we corona onder controle.' Kan (en moet) de overheid situaties en gedrag controleren? Op vrijdagavond 20 november gaan we hierover in gesprek met Carla Dik-Faber en Robert van Putten voor de podcast 'Een goed verhaal'. Het gesprek is te volgen via een live stream, zodat kijkers vragen kunnen voorleggen aan de tafelgasten. 

    Lees meer over "Live gesprek - Een goed verhaal over maakbaarheid met Carla Dik en Robert van Putten"

    Tags:

  14. Kernafval in de achtertuin

    26 oktober 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    Onder het mom dat kerncentrales vrijwel geen CO2 uitstoten, worden ze door sommige partijen ineens gezien als een duurzame oplossing. Duurzaam betekent dat iets op de lange termijn houdbaar is. Je kunt natuurlijk naar radioactief afval kijken als iets duurzaams, want het gaat  tenslotte duizenden jaren mee. Voordat er besluiten worden genomen die impact hebben op de komende eeuwen, lijkt het me dan ook verstandig om eens te kijken naar de locaties van de kerncentrales en het radioactieve afval.

    Lees meer over "Kernafval in de achtertuin"

    Tags:

  15. Varen op zicht

    13 juli 2020 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven maandagmiddag.jpg

    Corona en het klimaat. Hoe verder we in de pandemie komen, hoe duidelijker de parallellen worden tussen beiden: de ontwikkeling van de pandemie en de aanpak ervan zijn een compacte weergave van onze omgang met klimaatverandering.  

    Lees meer over "Varen op zicht"

    Tags:

  16. Slimme handelsnatie

    22 juni 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    2021 wordt, als het aan de Europese Commissie ligt, het jaar van de trein. Je zou zeggen, een mooie kans voor Nederland om te stoppen met het promoten van de luchtvaart en geld te gaan steken in een betere infrastructuur op het spoor. Snellere, goedkopere verbindingen en efficiënte nachttreinen, zodat het grootste deel van Europa met de trein te bereiken is. Gezien de spoorverschillen tussen de landen kan Nederland dit niet alleen en kan Europa dit niet zonder de lidstaten. Als slimme handelsnatie zou Nederland hierin voorop kunnen lopen.

    Lees meer over "Slimme handelsnatie"

    Tags:

  17. Perspectief

    11 mei 2020 by Joƫlle Gooijer-Medema

    Joelle Gooijer

    De lockdown heeft ons doen beseffen dat een reset mogelijk is. Dat we niet voor altijd op dezelfde wijze door hoeven met ons leven en samenleven. Of zeggen we dit om de coronacrisis nog enige zin te geven? Om een perspectief te hebben dat ons helpt om over de benauwende horizon van deze crisis heen te kijken?

    Lees meer over "Perspectief"

    Tags:

  18. Hoge bloeddruk

    4 mei 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    Met de ene hand geeft dit kabinet miljarden uit om de stikstof terug te dringen, terwijl ze met de andere hand miljarden steekt in het in de lucht houden van vliegtuigen. Hoe is dat te rijmen met elkaar?

    Lees meer over "Hoge bloeddruk"

    Tags:

  19. Lef voor Europa

    10 februari 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    "We betalen teveel belasting aan Europa" riep de jongen rechtsachter in het lokaal, "en politiek boeit gewoon niet".  Mijn gastles over het Europees Parlement moest op dat moment nog beginnen. Er is veel onwetendheid over Europa. De nieuwe Europese Commissie heeft dit ook gezien, en wil er verandering in brengen met een twee jaar durende conferentie die de betrokkenheid van burgers bij de EU moet vergroten. Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in deze conferentie. Wat we nodig hebben zijn politici met lef.

    Lees meer over "Lef voor Europa"

    Tags:

  20. Geen landbouw zonder natuur

    16 december 2019 by Anja Haga

    Anja Haga

    "Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen, en we weten dat het kan", zei VN-chef Antonio Guterres op 1 december, aan de vooravond van de klimaattop in Madrid. Als je Guterres hoort dan zou je denken dat de klimaattop vooral over natuur gaat. Wie het programma bekijkt echter vooral woorden als ‘systems’, ‘funds’ en zelfs ‘gender and climate change’. De woorden ‘nature’ of ‘biodiversity’ zijn niet te bekennen.

    Lees meer over "Geen landbouw zonder natuur"

    Tags:

  21. Verschil van radix, gedeelde waarden?

    2 mei 2019 by Martine Vonk

    verschil van radix.jpg

    Ruim een maand geleden sprak dr. Martine Vonk haar inspirerende Groenlezing uit. Op verzoek van het WI gaven de wetenschappelijk bureaus van VVD en GroenLinks een reactie vanuit hun partijvisies. De Teldersstichting (VVD) uit twijfel aan een verduurzaming vanuit de radix. Bureau de Helling (GroenLinks) verwijt Vonk over het hoofd te zien dat politiek het domein is van botsende waarden, waardoor haar voorstellen politiek gezien onuitvoerbaar zijn. Het laatste woord is aan Martine Vonk zelf: 'De kunst is om te zoeken naar grond voor gedeelde waarden.'

    Lees meer over "Verschil van radix, gedeelde waarden?"

    Tags:

  22. Tussen mens en paradijs

    3 april 2019 by Robbert Bodegraven

    natuur vervuiling

    Afgelopen donderdag inspireerde Martine Vonk ons met haar boeiende lezing 'Duurzaam radicaliseren, over een duurzaamheid vanuit de radix - het hart, de kern. Vonk schreef haar lezing met het oog op de christelijk-sociale politiek van de ChristenUnie. Maar hoe kijken de WI's van andere partijen eigenlijk naar haar lezing? Hieronder een reactie vanuit Bureau de Helling, het WI van GroenLinks: 'Politiek is iets anders dan ethiek. Wás het maar gelijk.'

    Lees meer over "Tussen mens en paradijs"

    Tags:

  23. Verduurzaming van het waterbeheer

    18 maart 2019 by Gersom van der Elst, Mark Zandvoort

    water.jpg

    Over twee dagen mag u uw stem uitbrengen, voor de verkiezingen van de Provinciale Staten én de Waterschappen. Maar waarom is goed waterbeheer eigenlijk noodzakelijk? En wat is dan een christelijk-sociale visie op waterbeheer?

    Lees meer over "Verduurzaming van het waterbeheer"

    Tags:

  24. Meer Europa

    3 december 2018 by Martine Vonk

    Martine Vonk column

    Drie jaar geleden hebben 195 landen het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Het doel van dit akkoord is de wereldwijde stijging van de temperatuur te beperken tot 2 graden Celsius ten opzichte van de voor-industriële tijd, zeg, 1850. En, waar mogelijk, deze stijging zelfs tot 1,5 graad te limiteren. Ook het Europees Parlement en de Europese milieuministers hebben dit akkoord geratificeerd. Een gezamenlijk doel waar we bij uitstek ook gezamenlijk de schouders onder moeten zetten.

    Lees meer over "Meer Europa"

    Tags:

  25. Beste reiziger

    5 maart 2018 by Mirjam Kosten

    Mirjam Kosten column

    De uitbreiding van vliegveld Lelystad is uitgesteld. Het is hartstikke mooi dat zulke dingen geregeld worden in Den Haag. Maar is dat nou nodig? Als je niet vliegt, is er ook geen groter vliegveld nodig. Mensen schijnen te wachten op een prijsverhoging voor ze beslissen om minder te vliegen. Alsof even naar Londen vliegen hen nu onverhoeds overkomt. Er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid.

    Lees meer over "Beste reiziger"

    Tags:

  26. Waarom China geen wereldleider wordt

    1 januari 2006 by Reinier Koppelaar

    reinier koppelaar (1).jpg

    In het Westen leidt de onstuitbare opkomst van China tot ongemakkelijke vragen: wordt dit de eeuw van China? Gaat China de internationale spelregels naar zijn hand zetten? Is in tijden van economische crisis doortastend leiderschap naar Aziatische snit beter dan de besluiteloosheid en verdeeldheid van Westerse democratieën? Het antwoord van deze bijdrage luidt “nee”. Maar: dat is nog geen reden voor opluchting voor de rest van de wereld.

    Lees meer over "Waarom China geen wereldleider wordt"

    Tags: