Bouw voor gezinnen, het cement van de samenleving

Bouw voor gezinnen, het cement van de samenleving

to-run-gc2251450c_1920.jpg

28 februari 2022 by Judith Klokkenburg

Ik woon en leef in de dichtstbevolkte stad van Nederland: Den Haag. Een stad die, net als de rest van het land, te maken heeft met een enorme wooncrisis. En de gevolgen zie ik om me heen. Leerkrachten en politieagenten die geen woning kunnen kopen en de stad (en hun banen!) verlaten. Ze vertrekken met hun gezinnen naar goedkopere oorden.

Het is jammer dat veel gezinnen besluiten de stad te verlaten. Zij vormen tenslotte - nog steeds - het cement van de samenleving. Gezinnen zijn verbindende schakels, juist in een steeds verder geïndividualiseerde stad. Ouders zetten zich in voor de kerk, school, sport- of muziekvereniging van hun kinderen en zijn vaak betrokken buurtbewoners. Ze zien om naar een oudere buurvrouw die eenzaam is en houden in hun straat een oogje in het zeil. Het is daarom van belang dat we ze in de stad houden en woningen voor hen bouwen. 

Maar de ruimte in onze stad is schaars en er zijn geen uitbreidingslocaties meer, behalve op zee. Dus moeten we kiezen voor inbreiding. En steeds vaker loopt ons stadsbestuur daarbij aan de leiband van de ontwikkelaar en wordt er gekozen voor kleine appartementen of studio’s. Dan bouw je namelijk het snelst de meeste woningen en bovendien zijn studio’s en appartementen het meest rendabel voor de ontwikkelaar. Win-win zou je zeggen. Maar niets is minder waar. De starter zal zijn studio niet lang bewonen wil daarna doorstromen naar een volgend huis. Je bouwt dus feitelijk ‘doorstroomwoningen’. Mensen wonen er kort, binden zich minder, voelen zich minder verantwoordelijk voor waar ze wonen. En gezinnen vinden er überhaupt geen plek. 

De vraag is wie het voor het zeggen heeft in onze stad: zijn dat projectontwikkelaars of durven we als overheid met de vuist op tafel te slaan en eisen te stellen aan de toekomst van de stad? Want als we willen investeren in de toekomst van onze stad, dan moeten we investeren in betaalbare woningen voor gezinnen. Niet alleen in grondgebonden eengezinswoningen met tuin, maar ook in ruime gezinsappartementen in (hoge) woontorens. Met daarin ruimte om te spelen en te ontmoeten, met groen in de omgeving en voldoende sport-, school- en recreatieve voorzieningen. Zo houden we Den Haag aantrekkelijk voor gezinnen. Zo behouden we het cement dat zorgt dat de stapel stenen niet instort.  

Judith Klokkenburg is raadslid en lijsttrekker voor de ChristenUnie/SGP Den Haag.

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column.Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen gaan de columns over onderwerpen uit de gemeentepolitiek. Met deze columns faciliteert het Wetenschappelijk Instituut het partijdebat. De columns zijn op persoonlijke titel.