Opinie

Debat - Opinie

Het lezen van verschillende meningen scherpt de eigen visie

debat - opinie.jpg

Zoveel mensen, zoveel meningen. Ook binnen christelijk Nederland, binnen christelijke politiek en binnen de ChristenUnie. Dat verschil in meningen is niet erg; op de goede manier kunnen we daar juist veel van leren en helpt het eigen standpunten te vormen of te formuleren. De medewerkers van het WI nemen geregeld deel aan het publieke debat. Daarnaast hebben we een groep columnisten, van wie beurtelings op maandagmiddag een column verschijnt op deze website. Die bijdragen vindt u op deze pagina.

Opinieartikelen

 1. Gemeenschapsdenken is ook loslaten van het ‘ik’ en wat we hebben

  22 september 2023 by Trineke Palm

  Niet gek dat ‘de gemeenschap’ nieuw elan krijgt en politici daarvoor pleiten. Maar wil dat werken, dan zijn een blik naar buiten en dienstbaarheid aan een rechtvaardige wereld noodzakelijk, betoogt Trineke Palm in Trouw.

  Lees verder

 2. Kun je als christen op een partij stemmen die vóór de EU is?

  14 september 2021 by Willem Ouweneel

  Europees parlement

  Voor Tweede Kamerverkiezingen stond in het EO-blad Visie een advertentie van de politieke partij Jezusleeft met de tekst: “Jezus ja, EU nee”. Dat verband maakte me nieuwsgierig, dus heb ik het partijprogramma opgezocht. Daar lees ik: “Jezusleeft ziet slechts één oplossing voor Nederland en de EU: de samenwerking zo snel mogelijk beëindigen, een Nexit.” De logica ontgaat mij. Het partijprogramma begint met deze zin: ‘Als programmapunt nummer 1 wil Jezusleeft Nederland bekend maken dat er maar 1 oplossing is: Jezus Volgen!’ Wacht even: dus als je Jezus gaat volgen, ben je vanzelf tegen de EU? Vergelijk dat eens met het partijprogramma van het CDA: “Wij kiezen voor een sterker Europa, dat zich richt op haar kerntaken. Veiligheid en economische stabiliteit zijn voor ons de belangrijkste taken van de Europese Unie.” Is dat tegen Jezus?

  Lees verder

 3. Op zoek naar de politiek van kunstmatige intelligentie: voorbij het algoritme

  23 juni 2021 by Ruben Ros

  microfoon debat

  In het kielzog van alle technologische vooruitgang komt het politieke debat over AI maar moeilijk op gang. Wat mist, is de politieke bezinning op de productie en het gebruik van AI-systemen, in plaats van een apolitiek en moralistisch vertoog over de algoritmische natuur.

  Lees verder

Toon alle blogs

Lees ons essay over arbeidsmigratie

'Een goed verhaal over arbeidsmigratie'

beeld_essay_arbeidsmigratie.jpg