Gemeenteraadsverkiezingen zijn nu belangrijker dan ooit

Gemeenteraadsverkiezingen zijn nu belangrijker dan ooit

demonstration-7035471_1920.jpg

7 maart 2022 by Jan Steven Eilander

Er is oorlog in het oosten van Europa, de Russische beer dreigt met nucleaire oorlogsvoering en een grote stroom vluchtelingen trekt door Europa. Lokale politiek kan nu futiel en onbetekenend aanvoelen. Wie maakt zich nog druk over een zonnepaneel hier of een fietspad daar? Toch zijn de gemeenteraadsverkiezingen juist nu belangrijk, misschien wel belangrijker dan solidariteitsacties voor Oekraïne.

Want de crisis in Oekraïne toont ook het belang van een goed functionerende democratie. Van politici die betrouwbaar zijn. En de politici die het dichtst bij mensen staan zijn de lokale. Juist in deze tijd van mondiale instabiliteit moeten wij, lokale politici, ons betrouwbaar tonen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe blijven we betrouwbaar in deze gepolariseerde tijd?

Betrouwbaarheid begint bij benaderbaarheid: nu het campagnetijd is weten we de kiezer te vinden. Maar wat doen we na 16 maart? Kruipen we weer vier jaar in het gemeentehuis om dossiers te bestuderen en bediscussiëren? Of blijven we de inwoners opzoeken? Laten we ons social media-budget dus niet volledig opmaken en onze vrijwilligers niet uitputten. We hebben ze na 16 maart hard nodig om structureel online en offline in contact te blijven met de burger. 

Naast benaderbaarheid is ook realisme nodig: hebben we onze programma’s en media uitingen gescreend op loze beloften en holle retoriek? Zijn we eerlijk over wat er niet gelukt is de afgelopen jaren? En over onze plannen, ook als die niet helemaal zijn wat de kiezer wil horen?

Het is niet zo moeilijk om heldere soundbites te produceren en de wereld te verdelen in voor of tegenstanders. Maar zo simpel is de realiteit vrijwel nooit. De ChristenUnie, als middenpartij bij uitstek, staat in raden en besturen bekend om zijn weloverwogen stellingname. Die positie moeten we, ook in campagnetijd, durven innemen.

Tenslotte betekent betrouwbaarheid ook verantwoordelijkheid nemen. De ChristenUnie is bereid verantwoordelijkheid te dragen voor het gemeentebestuur. Maar bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen betekent ook dat je compromissen moet sluiten. Laten we daar eerlijk over zijn en vertellen wat we de afgelopen vier jaar niet hebben kunnen binnenhalen.

De president van Rusland laat zien wat er gebeurt wanneer politici zich gaan gedragen als onbenaderbare en onbetrouwbare alleenheersers. Vanuit het Kremlin stookt hij met nepnieuws populisten op die de wereld verdelen in zwart en wit. Een nucleair Armageddon is niet ver weg.

Juist nu is het tijd voor betrouwbare lokale politici die laten zien hoe het anders kan.

Jan Steven Eilander is lid van ChristenUnie-fractie in Amersfoort, ambtenaar in Zeist en radionerd in Nijkerk.

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column.Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen gaan de columns over onderwerpen uit de gemeentepolitiek. Met deze columns faciliteert het Wetenschappelijk Instituut het partijdebat. De columns zijn op persoonlijke titel.