Een nieuwe bestuurscultuur? Ga eerst eens luisteren.
Een nieuwe bestuurscultuur? Ga eerst eens luisteren.
1 november 2021
Ze mogen ook aanschuiven aan de onderhandelingstafel van de formatie. De ouders die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire en de Groningers met aardbevingsschade. Op deze manier willen de partijen een begin maken met een nieuwe bestuurscultuur, meldden de formateurs onlangs tijdens een persconferentie.
Hopelijk is het niet alleen voor de bühne. Want die nieuwe bestuurscultuur is broodnodig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het vertrouwen van burgers in de politiek als een baksteen is gedaald. En dat is niet gek, want politici slagen er steeds beter in om burgers van zich te vervreemden. Met name politiek Den Haag lijkt zich hierin te hebben gespecialiseerd. Terwijl ze in de Tweede Kamer lopen te konkelen, te spinnen en te intrigeren, stijgt het aantal huishoudens in energiearmoede, is er een enorme eenzaamheid onder ouderen en jongeren en polariseert de samenleving.
In plaats van het zoeken naar oplossingen, gaan Kamerleden ‘zeuren’ over een fractievoorzitter die kussens besteld of de beleggingen van een demissionair minister. Ze stellen vragen waarvan je denkt; ‘voor wie stel je deze vraag? De burger of jezelf?’. Alles is gericht op media-aandacht en het winnen van verkiezingen.
Maar laten we niet alleen naar Den Haag kijken. Als lid van de Woerdense gemeenteraad ken ik deze populistische tendens ook van dichtbij. Ook hier wordt op de persoon gespeeld in plaats van op de bal. Ook hier voert eigenbelang geregeld de boventoon waardoor het samenwerken en het streven naar een gemeenschappelijk doel worden bemoeilijkt. Ik stoor mij er enorm aan. Maar los van mijn frustraties: het is ook moreel verkeerd gelet op de uitdagingen die op tafel liggen. Uitdagingen die we alleen met elkaar kunnen aanpakken.
De ‘ik’ van kamerlid, raadslid en minister moeten daarom plaats gaan maken voor het ‘wij’ van de burgers. Dat zijn wij namelijk allemaal. Wees dienstbaar en ga naast je medeburgers staan! Mijn advies aan de onderhandelaars? Luister heel goed naar de gedupeerde ouders en benadeelde Groningers. En doe vervolgens uw werk als volksvertegenwoordiger of bestuurder. Met in uw achterhoofd de gedachte dat het u zelf had kunnen overkomen. Een nieuwe bestuurscultuur begint bij luisteren.
Daphne van der Wind is geboren en getogen in Kamerik, raadslid voor de ChristenUnie/SGP in Woerden en in het dagelijks leven werkzaam als jurist bij de Nederlandse Zorgautoriteit.
Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column van een van onze columnisten. Na de zomer staan deze columns in het teken van de formatiebesprekingen. Eerder verschenen de columns Geen regeerakkoord maar een verbond van Joost Schroevers en Geen grotere gemeenten graag van Laurens Wijmenga. Met deze columns faciliteert het Wetenschappelijk Instituut het partijdebat. De columns zijn op persoonlijke titel.