Kernafval in de achtertuin

Kernafval in de achtertuin

nuclear-power-4021418_1920.jpg

26 oktober 2020 by Anja Haga (kandidaat Europarlementariër)

Onder het mom dat kerncentrales vrijwel geen CO2 uitstoten, worden ze door sommige partijen ineens gezien als een duurzame oplossing. Duurzaam betekent dat iets op de lange termijn houdbaar is. Je kunt natuurlijk naar radioactief afval kijken als iets duurzaams, want het gaat  tenslotte duizenden jaren mee. Voordat er besluiten worden genomen die impact hebben op de komende eeuwen, lijkt het me dan ook verstandig om eens te kijken naar de locaties van de kerncentrales en het radioactieve afval.

Eén kerncentrale is niet voldoende voor heel Nederland, dus bij een positief besluit komen er meerdere. Uiteraard aan de randen van Nederland. Het kabinet heeft al eens laten onderzoeken welke locaties in aanmerkingen zouden kunnen komen, en dat zijn de Eemshaven in Groningen, de Maasvlakte bij Rotterdam en een terrein in de buurt van de huidige centrale in het Zeeuwse Borssele.

Wat speurwerk laat zien dat wonen in een buurt van een kerncentrale niet zo geliefd is. De gemiddelde huizenprijzen in Borssele liggen een stuk lager dan het gemiddelde in Zeeland. Nu geldt dat effect ook voor windmolenparken, al kunnen die na een jaar of twintig weer worden afgebroken. Een kerncentrale staat er over het algemeen heel wat langer en het radioactief afval ligt er voor altijd.

Radioactief afval wordt nu opgeslagen in de opslag- en verwerkingsfaciliteit van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Borssele. Waar gaat al het afval opgeslagen worden als er meer kerncentrales komen? Als ik inwoner van Groningen was, zou ik kiezen voor de COVRA. Als inwoner van bijvoorbeeld Overijssel of Flevoland zou ik kiezen voor Groningen, want liever geen radioactief transport door mijn provincie, richting Zeeland, met alle risico’s van dien. En als ik in Zeeland zou wonen zou ik echt niet zitten te wachten op nog meer in potentie dodelijk afval.

Mochten de beoogde locaties in Groningen, Rotterdam en Zeeland het toch niet worden, dan zal een andere plek gekozen moeten worden waar de kerncentrales komen en het radioactieve spul duizenden jaren kan blijven liggen. Stel dat iedereen mag kiezen: vijf kilometer van je huis een kerncentrale met een bovengrondse opslag voor kernafval (een cadeau voor de achter-, achter-, achterkleinkinderen) en een kleine kans op een nucleaire ramp? Of vijf windmolens op vijfhonderd meter van je huis, met een lichte zoemtoon en de kans dat  jij of sommige buurtgenoten uiteenlopende gezondheidsklachten ontwikkelen? Ik ben benieuwd wat de uitslag zal zijn.

Anja Haga is kandidaat Europarlementariër, werkt bij Staatsbosbeheer en leeft plasticvrij.

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column van één van onze columnisten. Vorige week schreef Joëlle Gooijer-Medema de column 'Vergaderschaamte'. Tot volgende week!