Katholieke politiek

Verdieping - Christelijke politiek - Katholieke politiek

Centraal in het katholieke denken: liefde voor medemens en schepping

header katholieke politiek

Centraal in het katholiek sociaal denken staat de oproep om met liefde om te gaan met je medemens en de schepping. Een mens is niet geïsoleerd, maar staat altijd in relatie tot anderen - en dat doet een appel op een ieder. De katholieke traditie heeft speciale aandacht voor de armen en kent sterke pleidooien voor herverdeling van rijkdom. Ze bekijkt andere religies, jodendom en islam voorop, met een positieve blik. Katholiek sociaal denken is genuanceerd, maar kan ook radicaal zijn waar het gaat om ecologie en de ethiek rondom leven en dood. 

Al die schakeringen krijgen een plek in De goede gemeenschap. De bundel is een toegankelijke introductie voor iedereen die meer wil weten over deze veelzijdige traditie. Vier dubbelinterviews met een protestant en een katholiek zorgen daarnaast voor debat en reflectie. Zo vertellen onder anderen bisschop Gerard de Korte, journalist Anton de Wit en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers over hoe ze zich tot het katholiek sociaal denken verhouden. 

Bestel 'De goede gemeenschap'

Katholieke sociaal denken over politiek en maatschappij

de goede gemeenschap kath soc

Artikelen over katholieke politiek

  1. 'Wij moeten anderen meer rechten geven dan we zelf opeisen'

    29 juli 2020 by Lambert Pasterkamp

    Erik Borgman.jpg

    ‘Zonder geloof geen democratie’, schreef theoloog Erik Borgman in 2005 in een essay voor De Groene Amsterdammer. Als publiek theoloog mengt Borgman zich regelmatig in het debat over geloof in het publieke domein. Met boeken als Metamorfosen (2006), Wortelen in vaste grond en Overlopennaar de barbaren (beiden 2009) biedt Borgman een verrassend perspectief op de betekenis van geloven, ook in publieke zin. De paradox is daarbij nooit ver weg. De zogenaamd seculiere cultuur is voor hem religieuzer dan menigeen denkt, terwijl gelovigen zelf vaak veel te cultureel denken over hun godsdienst. Borgman verstaat de kunst om ruimte voor religie te ontdekken op de meest onverwachte plekken. Reden om hem voor Groente bevragen – op anderhalve meter afstand – over religie en het publieke domein.

    Lees verder

Neem contact met ons op

Mail voor meer informatie of vraag een lezing aan

Wouter 2018