Berichten over vluchtelingen

  1. Laat asielzoekers niet wachten

    14 maart 2022 by Annemiek Stam

    236-034 - column__.jpg

    In een lange rij staan Syriërs, Iraniërs, Kenianen, Irakezen, Eritreeërs te wachten op het podium met een ChristenUnie-blauwe tas in hun hand. Een kleur tas die we associëren met 'samen recht doen’. Maar tijdens deze voorstelling staat de tas symbool voor het welkomstpakketje in het asielzoekerscentrum.

    Lees meer over "Laat asielzoekers niet wachten"

    Tags:

  2. Hoeveel bevolkingsgroei kunnen we aan?

    6 december 2021 by Jan Steven Eilander

    Jan Steven Groen foto.jpg

    Immigratie en bevolkingsgroei. Het zijn onderwerpen die door de polemieken over de Corona-crisis naar de achtergrond verdrongen zijn. Maar niet voor lang; de Wit-Russische dictator Lukashenko herinnert Europa hardhandig aan haar achilleshiel. Hoe combineer je de Europese focus op mensenrechten met het begrenzen van asielmigratie?

    Lees meer over "Hoeveel bevolkingsgroei kunnen we aan?"

    Tags:

  3. Een levensvatbare Europese Unie: An ever closer union?

    14 september 2021 by Anja Haga, Pieter Dirk Dekker

    Europese Unie: ever closer union - Folkert

    De situatie op het wereldtoneel is volop in ontwikkeling. Wat betekent dit voor het kleine Nederland? Voor onze veiligheid en internationale invloed moeten wij het vooral hebben van samenwerking, bijvoorbeeld binnen het NAVO-bondgenootschap en de Europese Unie. De vruchtbare samenwerking binnen de EU is echter steeds minder vanzelfsprekend. Bij de verschillende crises van afgelopen jaren – de eurocrisis, vluchtelingencrisis en het Brexit-debacle – bleek dat het draagvlak voor Europese samenwerking kwetsbaar is. En daarmee is ook Nederland kwetsbaar. Onze toekomst en belangen zijn nauw verweven geraakt met die van de EU. Nederland is gebaat bij een stabiele, sterke Unie met groot draagvlak onder burgers.

    Lees meer over "Een levensvatbare Europese Unie: An ever closer union?"

    Tags:

  4. Nieuw essay: Rechtvaardige orde; een goed verhaal over de oorzaken van migratie

    2 juli 2021 by Greet Schuurman

    Cover Essay Rechtvaardige orde.jpg

    Er is een hoopvol en verbindend verhaal te vertellen over migratiebeleid. WI-onderzoeker Laurens Wijmenga ging met ngo's en hulpverleners in gesprek over de oorzaken van migratie, en ontwaarde, naast dilemma's, ook hoopvolle inzichten. In zijn nieuwste essay dringt hij aan op een rechtvaardige orde, gebouwd op een evenwichtig Europees migratiebeleid, een structurele aanpak van armoede en conflicten, realisme en een langetermijnvisie. 

    Lees meer over "Nieuw essay: Rechtvaardige orde; een goed verhaal over de oorzaken van migratie"

    Tags:

  5. Uit elkaar voor de kinderen

    21 december 2020 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Tim is boos op zijn moeder, omdat ze niet gescheiden is van zijn gewelddadige vader. Door een breuk met vader had moeder hem kunnen beschermen tegen diens grillen. ‘Dit gaat te ver, hier haal ik je vandaan’. Maar zo ging het niet. Tims grote vraag is: ‘Mama, waarom had je de ballen niet?’

    Lees meer over "Uit elkaar voor de kinderen"

    Tags:

  6. Ledenpartij

    21 september 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    De mensenonterende situatie in Moria en de reactie hierop van het kabinet heeft geleid tot veel kritiek op de ChristenUnie-fractie. Zowel van binnen als buiten de partij dezelfde kwalificaties: onbarmhartig, ontoereikend en onchristelijk. Niet alleen het team van Gert-Jan, maar wij als ledenpartij moeten ons dit aantrekken.

    Lees meer over "Ledenpartij"

    Tags:

  7. Moria

    7 september 2020 by Anja Haga

    Anja Haga

    Soms schaam ik me ervoor om Nederlander te zijn. Waar in Griekenland kinderen zonder ouders, onderdak en uitzicht op een toekomst hutje en mutje in schamele tentjes verblijven, discussiëren de Nederlanders over het binnenhouden van ouderen en kwetsbaren zodat onze jongeren niet te veel onder de coronamaatregelen hoeven te lijden.

    Lees meer over "Moria"

    Tags:

  8. Zorgen om Forum en om democratie

    9 december 2019 by Alex ten Cate

    Alex ten Cate column

    Ik maak me zorgen om Forum voor Democratie. Afgelopen weekend hield die partij haar congres. Frisse jeugdige heren en dames, een zeer goedgevulde zaal, met op-het-randje-van-onfrisse ideeën.

    Lees meer over "Zorgen om Forum en om democratie"

    Tags:

  9. Brussel en de buurman

    17 december 2018 by Anil Kumar

    Anil Kumar - column

    De Europese verkiezingen zijn geen ver-van-ons-bed-show. En ze staan voor de deur. Gelukkig beloven de peilingen veel goeds voor onze CU-gelederen. Tuurlijk, van beloften en sympathie alleen groeien de zeteltjes niet, maar het bijbehorend warme gevoel is in deze koude maanden best welkom. Helemaal omdat de rillingen me over het lijf lopen als ik denk aan wie het Europese bestuurseiland Brussel in de kou laat staan.

    Lees meer over "Brussel en de buurman"

    Tags:

  10. Verhoog het minimumloon

    9 april 2018 by Simone Kennedy

    Simone Kennedy column

    Als je een baan op minimuminkomen krijgt vanuit de bijstand, ga je er financieel niet altijd op vooruit. Ik ken veel met vluchtelingen die in 2015 vanuit Syrië en Eritrea naar Nederland zijn gekomen. Na een verblijf van ruim een jaar in het AZC hebben ze een verblijfsvergunning gekregen en leren nu de taal.  De meeste vluchtelingen willen niets liever dan een fulltimebaan of een eigen bedrijf. Maar ze moeten eerst stil zitten en wachten. ‘Wachten’ is zo ongeveer het eerste Nederlandse woord dat ze leren.

    Lees meer over "Verhoog het minimumloon"

    Tags: