Zorg voor de schepping

Verdieping - Het leven - Zorg voor de schepping

Goede zorg voor de schepping, rentmeesterschap, is een kernpunt binnen de christelijk-sociale politiek.

duurzaamheid

De klimaatdiscussie draait tegenwoordig veel om de snelheid van het verduurzamen. Sommigen "drammen" om meer tempo, anderen trappen op de rem. Maar is dat wel de juiste discussie?

Iedere echte verandering begint bij ons hart. Een duurzame samenleving handelt vanuit de verwondering die daar plaatsvindt. Alleen vanuit die houding kan de verduurzaming radicaal - dat is: vanuit de kern - plaatsvinden. Vanuit die houding ontstaat verbinding met anderen in de zorg voor Gods schepping. Maar hoe komen we daar? En wat is de rol van de politiek?

Bestel 'Duurzaam radicaliseren'

Groenlezing 2019_cover.jpg

Artikelen over zorg voor de schepping

 1. Live gesprek - Een goed verhaal over maakbaarheid met Carla Dik en Robert van Putten

  4 november 2020 by Greet Schuurman

  bouwen maken

  'Alleen samen krijgen we corona onder controle.' Kan (en moet) de overheid situaties en gedrag controleren? Op vrijdagavond 20 november gaan we hierover in gesprek met Carla Dik-Faber en Robert van Putten voor de podcast 'Een goed verhaal'. Het gesprek is te volgen via een live stream, zodat kijkers vragen kunnen voorleggen aan de tafelgasten. 

  Lees meer over "Live gesprek - Een goed verhaal over maakbaarheid met Carla Dik en Robert van Putten"

 2. Varen op zicht

  13 juli 2020 by Jan Steven Eilander

  Jan Steven maandagmiddag.jpg

  Corona en het klimaat. Hoe verder we in de pandemie komen, hoe duidelijker de parallellen worden tussen beiden: de ontwikkeling van de pandemie en de aanpak ervan zijn een compacte weergave van onze omgang met klimaatverandering.  

  Lees meer over "Varen op zicht"

 3. Slimme handelsnatie

  22 juni 2020 by Anja Haga

  Anja Haga

  2021 wordt, als het aan de Europese Commissie ligt, het jaar van de trein. Je zou zeggen, een mooie kans voor Nederland om te stoppen met het promoten van de luchtvaart en geld te gaan steken in een betere infrastructuur op het spoor. Snellere, goedkopere verbindingen en efficiënte nachttreinen, zodat het grootste deel van Europa met de trein te bereiken is. Gezien de spoorverschillen tussen de landen kan Nederland dit niet alleen en kan Europa dit niet zonder de lidstaten. Als slimme handelsnatie zou Nederland hierin voorop kunnen lopen.

  Lees meer over "Slimme handelsnatie"

 4. Meer Europa

  3 december 2018 by Martine Vonk

  Martine Vonk column

  Drie jaar geleden hebben 195 landen het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Het doel van dit akkoord is de wereldwijde stijging van de temperatuur te beperken tot 2 graden Celsius ten opzichte van de voor-industriële tijd, zeg, 1850. En, waar mogelijk, deze stijging zelfs tot 1,5 graad te limiteren. Ook het Europees Parlement en de Europese milieuministers hebben dit akkoord geratificeerd. Een gezamenlijk doel waar we bij uitstek ook gezamenlijk de schouders onder moeten zetten.

  Lees meer over "Meer Europa"

 5. Ook varkentjes horen erbij

  19 februari 2018 by Karin de Geest

  Karin de Geest - column

  Ik ben een hartstochtelijk dierenliefhebber. Als klein meisje richtte ik al een club op voor mijn lievelingsdier, de kangoeroe. Mijn telefoon staat vol met foto’s van de golden retriever van mijn ouders. Natuurdocumentaires kijk ik liever niet, omdat ik zo’n medelijden heb met de beestjes die worden opgegeten door een roofdier.

  Lees meer over "Ook varkentjes horen erbij"

Neem contact met ons op

Contact met Laurens Wijmenga

Laurens