Moria

Moria

Vluchtelingenkamp.jpg

7 september 2020 by Anja Haga (kandidaat Europarlementariër)

Soms schaam ik me ervoor om Nederlander te zijn. Waar in Griekenland kinderen zonder ouders, onderdak en uitzicht op een toekomst hutje en mutje in schamele tentjes verblijven, discussiëren de Nederlanders over het binnenhouden van ouderen en kwetsbaren zodat onze jongeren niet te veel onder de coronamaatregelen hoeven te lijden.

De problemen in het vluchtelingenkamp Moria zijn, anders dan de coronacrisis, niet uit de lucht komen vallen. Al jaren is er sprake van een schrijnende situatie aldaar en al jaren wordt er op Europees niveau gepraat over het doorbreken van de patstelling rond de Dublinregels. Deze regels schrijven voor dat migranten asiel aanvragen in het land van aankomst. In plaats daarvan zou er een verplicht herverdelingsysteem van vluchtelingen moeten komen. Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije staan bekend als fervente tegenstanders van dit herverdelingssysteem. Maar Nederland staat tot nu toe ook niet echt vooraan het goede voorbeeld te geven.

Het welvarende Nederland, het land waar Unicef afgelopen week over berichtte dat jongeren en kinderen daar het beste kunnen opgroeien, laat ondertussen de duizenden jongeren en kinderen in Moria aan hun lot over. Nou, misschien niet helemaal. Onlangs werd bekend dat het ministerie van Buitenlandse zaken vlak buiten Moria op Griekenland een spiksplinternieuwe Covid-19 'hospitainer' heeft gebouwd. Klinkt mooi, maar het is een doekje voor het bloeden. In plaats van dat de kampen op tijd zijn ontruimd en de vluchtelingen naar een veilige plek elders in Europa zijn gebracht, is gewacht tot het corona-virus ook zijn intrede in Moria heeft gedaan.

Een van de belangrijkste Prinsjesdagmaatregelen in 2019 was migratie. Het accent lag in de berichtgeving weliswaar op het tegenhouden en terugsturen van vluchtelingen, er was in ieder geval aandacht voor het onderwerp. Deze Prinsjesdag zal hoogstwaarschijnlijk gaan over corona-steunmaatregelen voor de economie. Heel goed en belangrijk dat dit gebeurt. Iedereen lijdt onder de coronacrisis. Waar wij echter een overheid hebben om op terug te vallen, hebben de vluchtelingen in Moria helemaal niemand.  

Laat Nederland als welvarende natie, en het beste land voor jongeren en kinderen, stoppen met naar binnen gekeerd te zijn. Maak een royaal gebaar door een paar honderd jongeren en kinderen in Moria een fijne plek in Nederland te bieden. Daar hoeven de corona-steunmaatregelen echt niet onder te lijden. Sterker nog, maak de jongeren en kinderen van Moria onderdeel van de corona-steunmaatregelen. Dan is er toch één overheid die naar hen omkijkt.

Anja Haga is kandidaat Europarlementariër, werkt bij Staatsbosbeheer en leeft plasticvrij.

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column van één van onze columnisten. Vorige week schreef Joëlle Gooijer-Medema de column 'Applauspolitiek'. Tot volgende week!