Debat

Debat

Debat scherpt ons denken over politiek en samenleving

debat 2.jpg

Als WI vinden we het belangrijk in gesprek te zijn. Debat scherpt het denken; over actuele thema's, maar ook over visies voor de langere termijn. Dat doen we via columns, via opinieartikelen, en bijvoorbeeld via onze podcast. Doe vooral mee, en laat ons weten wat je denkt! 

Uitgelicht artikel

Complotdenken, religie en de behoefte aan houvast

Lees verder
corona complot

Beluister nu de laatste podcast!

Een goed verhaal over maakbaarheid, met Carla Dik en Robert van Putten

een goed verhaal maakbaarheid robert van putten

Maandagmiddagcolumns

 1. Alles zelf doen is een illusie

  12 april 2021 om 12:00 by Deborah Lassche

  236-034 - column_.jpg

  De Meidagen van 1940 zijn een herinnering waar vermoedelijk elke Nederlander een ongemakkelijk gevoel bij krijgt. Zelfs ik, terwijl het mijn opa was die op de Grebbeberg lag. Henk Valk schreef in zijn column dat de toenmalige gebeurtenissen een waarschuwing bevatten voor nu. Dat ben ik met hem eens. Toch deel ik zijn conclusie niet.

  Lees verder

 2. Voor een zelfstandige krijgsmacht

  6 april 2021 om 12:00 by Henk Valk

  Misschien heb ik wel een tweede-generatie oorlogstrauma. De laatste jaren besef ik mij hoe mijn wereldbeeld gestempeld is door de Tweede Wereldoorlog. Ik ben opgegroeid met de verhalen van mijn ouders en grootouders over die oorlog. Ik las er boeken over. Uit die verhalen begreep ik dat de staat van onze defensie slecht was. Dat Nederland in de meidagen van 1940 overrompeld werd en in slechts vijf dagen op de knieën gedwongen. Het feit dat we daarna vijf jaar onder bezetting leefden van het meest kwaadaardige regime uit de geschiedenis, heeft mij angst aangejaagd.  

  Lees verder

Meer Maandagmiddagcolumns

Laurens Wijmenga column

Opinie

 1. Voor- en tegenstanders van abortus dwingen elkaar in de loopgraven

  2 oktober 2020 om 15:52 by Mirjam Kosten

  abortus

  Met iets tussen interesse en bevreemding las ik het interview met Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves en door Time Magazine uitgeroepen als invloedrijk baken van hoop (Trouw, 25 september). In het interview wordt gesproken van een conservatieve golf in het denken over abortus. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar in de VS van president Trump, waar in sommige staten het recht op abortus ter discussie staat.

  Lees verder

 2. Chinese knevelarij vraagt om stevig weerwoord

  3 augustus 2020 om 10:58 by Lambert Pasterkamp

  China

  Wat is vrijheid ons waard? Dat wordt momenteel nadrukkelijk getest door China. Het land maakt een exportmodel van onderdrukking. Terwijl het Westen in de ban is van interne strubbelingen, staan de waarden waar het op stoelt onder zware druk. Het is tijd om in verweer te komen.

  Lees verder

Meer opinieartikelen

schrijven opinie

Wil jij je gedachten scherpen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.