Debat

Debat

Debat scherpt ons denken over politiek en samenleving

debat 2.jpg

Als WI vinden we het belangrijk in gesprek te zijn. Debat scherpt het denken; over actuele thema's, maar ook over visies voor de langere termijn. Dat doen we via columns, via opinieartikelen, en bijvoorbeeld via onze podcast. Doe vooral mee, en laat ons weten wat je denkt! 

Uitgelicht artikel

Complotdenken, religie en de behoefte aan houvast

Lees verder
corona complot

Beluister nu de laatste podcast!

Een goed verhaal over de pandemie, met Geertjan Zuijdwegt en Maarten Verkerk

Een goed verhaal over de pandemie

Maandagmiddagcolumns

 1. De trein: een goed alternatief voor vliegen

  12 juli 2021 om 12:00 by Frank Visser

  236-034 - column_frank_visser.jpg

  In 2019 vertrokken en arriveerden bijna 500.000 vliegtuigen op Schiphol. Een groot deel naar bestemmingen op korte afstand. Alleen al naar Londen vertrokken voor de corona-uitbraak ongeveer 50 vliegtuigen per dag. Dat zijn meer dan 35.000 starts en landingen per jaar. Voor steeds meer van dit soort bestemmingen op korte afstand (tot 1250 kilometer) is de trein een goed alternatief.

  Lees verder

 2. Vliegen is zo gek nog niet

  5 juli 2021 om 12:00 by Jarno Volmer

  236-034 - column_Jarno.jpg

  In het verleden wisten Nederlanders continenten te verbinden en onze positie als handelsnatie te vestigen. Toen deden we dat met schepen die maandenlang van huis waren. Vandaag gaat het gelukkig een stuk sneller met het vliegtuig. Maar de milieubelasting dan? Laat ik enkele vooroordelen wegnemen en nuance aanbrengen.

  Lees verder

Meer Maandagmiddagcolumns

Laurens Wijmenga column

Opinie

 1. Op zoek naar de politiek van kunstmatige intelligentie: voorbij het algoritme

  23 juni 2021 om 15:56 by Ruben Ros

  microfoon debat

  In het kielzog van alle technologische vooruitgang komt het politieke debat over AI maar moeilijk op gang. Wat mist, is de politieke bezinning op de productie en het gebruik van AI-systemen, in plaats van een apolitiek en moralistisch vertoog over de algoritmische natuur.

  Lees verder

 2. Voor- en tegenstanders van abortus dwingen elkaar in de loopgraven

  2 oktober 2020 om 15:52 by Mirjam Kosten

  abortus

  Met iets tussen interesse en bevreemding las ik het interview met Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves en door Time Magazine uitgeroepen als invloedrijk baken van hoop (Trouw, 25 september). In het interview wordt gesproken van een conservatieve golf in het denken over abortus. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar in de VS van president Trump, waar in sommige staten het recht op abortus ter discussie staat.

  Lees verder

Meer opinieartikelen

schrijven opinie

Wil jij je gedachten scherpen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.