Debat

Debat

Debat scherpt ons denken over politiek en samenleving

debat 2.jpg

Als WI vinden we het belangrijk in gesprek te zijn. Debat scherpt het denken; over actuele thema's, maar ook over visies voor de langere termijn. Dat doen we via columns, via opinieartikelen, en bijvoorbeeld via onze podcast. Doe vooral mee, en laat ons weten wat je denkt! 

Uitgelicht artikel

Complotdenken, religie en de behoefte aan houvast

Lees verder
corona complot

Beluister 'Een goed verhaal over de pandemie'

met Geertjan Zuijdwegt en Maarten Verkerk

Een goed verhaal over de pandemie

Maandagmiddagcolumns

 1. Van Gideonsbende naar Joabsclub

  5 juni 2023 om 12:00 by Mirjam Kosten

  Mirjam Kosten column

  Voormalig partijleider Gert-Jan Segers gebruikte graag het woord ‘Gideonsbende’ om de fractie in Den Haag aan te duiden. Het slechte nieuws is dat de associatie met de ChristenUnie wellicht een beetje is uitgewerkt sinds Forumleider Baudet in februari zijn boek De Gideonsbende uitbracht. Maar er is ook goed nieuws: er is een ander persoon uit de Bijbel die de ChristenUnie en de Haagse fractie kan inspireren. Ik heb het over Joab.

  Lees verder

 2. Overbrug de kloven in de samenleving met sociale grondrechten

  30 mei 2023 om 12:00 by Jos Maessen

  236-034 - column_mmc (2).jpg

  Er wordt veel gesproken over kloven in dit land. Tussen stad en platteland, burger en politiek, jong en oud, rijk en arm. Zijn dit verschillende kloven of zijn het symptomen van een diepere breuklijn in de samenleving?  Ik denk het laatste.  

  Lees verder

Meer Maandagmiddagcolumns

Laurens Wijmenga column

Opinie

 1. Kun je als christen op een partij stemmen die vóór de EU is?

  14 september 2021 om 13:45 by Willem Ouweneel

  Europees parlement

  Voor Tweede Kamerverkiezingen stond in het EO-blad Visie een advertentie van de politieke partij Jezusleeft met de tekst: “Jezus ja, EU nee”. Dat verband maakte me nieuwsgierig, dus heb ik het partijprogramma opgezocht. Daar lees ik: “Jezusleeft ziet slechts één oplossing voor Nederland en de EU: de samenwerking zo snel mogelijk beëindigen, een Nexit.” De logica ontgaat mij. Het partijprogramma begint met deze zin: ‘Als programmapunt nummer 1 wil Jezusleeft Nederland bekend maken dat er maar 1 oplossing is: Jezus Volgen!’ Wacht even: dus als je Jezus gaat volgen, ben je vanzelf tegen de EU? Vergelijk dat eens met het partijprogramma van het CDA: “Wij kiezen voor een sterker Europa, dat zich richt op haar kerntaken. Veiligheid en economische stabiliteit zijn voor ons de belangrijkste taken van de Europese Unie.” Is dat tegen Jezus?

  Lees verder

 2. Op zoek naar de politiek van kunstmatige intelligentie: voorbij het algoritme

  23 juni 2021 om 15:56 by Ruben Ros

  microfoon debat

  In het kielzog van alle technologische vooruitgang komt het politieke debat over AI maar moeilijk op gang. Wat mist, is de politieke bezinning op de productie en het gebruik van AI-systemen, in plaats van een apolitiek en moralistisch vertoog over de algoritmische natuur.

  Lees verder

Meer opinieartikelen

schrijven opinie

Wil jij je gedachten scherpen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.