Berichten over natuur
-
Ruilverkaveling 2.0
21 oktober 2024
Ook de BBB-minister van landbouw krijgt nu te maken met boze boeren. Waarom? Omdat de problemen spelen op mondiaal, nationaal en regionaal niveau, terwijl de meeste maatregelen zich richten op individuele bedrijven. Dat moet wel fout gaan en dat gaat het ook. De uitweg is een aanpak op gebiedsniveau, zoals bij de ruilverkaveling.
Lees meer over "Ruilverkaveling 2.0"
-
Mens-inclusieve natuurbescherming
9 september 2024
Qua statistieken lijkt Nederland een gelukkig land, maar onder de oppervlakte blijkt de druk van het leven voor velen te groot. Voor die mensen is er om ons heen een belangrijke welzijnsbooster: de natuur. Toch is de trend dat steeds meer stukken natuur op slot gaan: de mens is immers de vijand van de kwetsbare natuur? Daarom een pleidooi voor mens-inclusieve natuurbescherming.
Lees meer over "Mens-inclusieve natuurbescherming"
-
Om ons voedselsysteem in balans te brengen is meer nodig dan een vleestaks
27 maart 2023
Op dit moment liggen vlees en zuivel niet voor een eerlijke prijs in de Nederlandse supermarkt. Het is een voorbeeld van een economisch systeem dat uit balans is en de kosten voor het milieu afwentelt op de volgende generatie. Mijn generatie. Om dit te corrigeren is veel meer nodig dan een vleestaks.
Lees meer over "Om ons voedselsysteem in balans te brengen is meer nodig dan een vleestaks"
-
Laten we minder geld uitgeven voor biodiversiteit
23 januari 2023
Vorige maand werd een lang verwacht VN-akkoord over biodiversiteit gesloten. Doelstelling is dat in 2030 zeker 30 procent van land en water op aarde beschermd gebied moet zijn. Al snel wordt er geschreven over kansen. Als we goed investeren, kan biodiversiteit wereldwijd tot 250 miljard dollar aan jaarlijks bruto binnenlands product en 350 miljard dollar ‘ecosysteemdiensten’ opleveren. Maar wat is er eigenlijk nodig voor biodiversiteitsherstel?
Lees meer over "Laten we minder geld uitgeven voor biodiversiteit"
-
Geef boeren weer perspectief
14 november 2022
“Hermen, ik ga staken!” Ik schoot in de lach toen Gerrit ’s morgens vroeg belde. Dat heb je met koeienboeren die er ’s ochtends vroeg al een halve dag op hebben. We spraken elkaar geregeld. Hij is een echte voorloper in de omslag naar kringloopboeren en altijd positief. Als er één is die er alles aan doet om zijn stikstofuitstoot te verlagen is het Gerrit wel.
Lees meer over "Geef boeren weer perspectief"
-
Mondiaal natuurakkoord is er al
6 mei 2019
Vorige week pleitte D66-leider Rob Jetten voor een mondiaal natuurakkoord. Hij zou graag zien dat Europa de leiding neemt om volgend jaar op de internationale natuurtop in Peking een akkoord voor biodiversiteit op te stellen, in navolging van het Parijsakkoord uit 2015. In Trouw beargumenteerde hij waarom: “We genieten allemaal van natuurdocumentaires en we willen allemaal nog een keer een safari maken. Kan dat nog als er op Borneo alleen nog palmolievelden zijn, en dus geen orang-oetans meer?” Au. Ik hoop van harte dat niet de safari’s, maar de orang-oetans zelf het doel zijn van het op te stellen mondiale natuurakkoord. Want meer natuurbehoud is absoluut nodig, maar het helpt niet als we daardoor meer gaan vliegen.
Lees meer over "Mondiaal natuurakkoord is er al"