Berichten over essay
-
Nieuw WI-essay: 'Het gelijk van de gemeenschap'
18 februari 2022
Foto: Folkert Rinkema
Laurens Wijmenga schreef voor het Wetenschappelijk Instituut een essay over welvaartsverdeling. Daarin pleit hij voor een herwaardering van de rol van lokale gemeenschappen bij het bestrijden van ongelijkheid. Bijvoorbeeld door het introduceren van een basisinkomen voor gemeenschappen: een regelvrij bedrag dat ten goede komt aan initiatieven die zich inzetten voor de gemeenschap. En door een royale premie voor vrijwilligerswerk ten dienste van de gemeenschap.
Lees meer over "Nieuw WI-essay: 'Het gelijk van de gemeenschap'"
-
Nieuw WI-essay: 'Lokaal leren leven. Een goed verhaal over klimaatverandering'
11 februari 2022
Foto: Folkert Rinkema
Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie publiceert vandaag een nieuw essay, over klimaatverandering. De wereld staat voor een immense uitdaging. Het klimaat verandert door menselijk handelen, en het wordt elke dag duidelijker dat we daar wat tegen moeten doen. Het klimaatvraagstuk gaat zowel over de omgang met de aarde als over de omgang tussen mensen onderling, twee thema’s die bij uitstek christenen aan het hart gaan.
Lees meer over "Nieuw WI-essay: 'Lokaal leren leven. Een goed verhaal over klimaatverandering'"
-
Nieuw essay: Rechtvaardige orde; een goed verhaal over de oorzaken van migratie
2 juli 2021
Er is een hoopvol en verbindend verhaal te vertellen over migratiebeleid. WI-onderzoeker Laurens Wijmenga ging met ngo's en hulpverleners in gesprek over de oorzaken van migratie, en ontwaarde, naast dilemma's, ook hoopvolle inzichten. In zijn nieuwste essay dringt hij aan op een rechtvaardige orde, gebouwd op een evenwichtig Europees migratiebeleid, een structurele aanpak van armoede en conflicten, realisme en een langetermijnvisie.
Lees meer over "Nieuw essay: Rechtvaardige orde; een goed verhaal over de oorzaken van migratie"
-
Nieuw essay: 'Vertrouwen in het volk - een goed verhaal over de pandemie'
26 maart 2021
Foto: Folkert Rinkema
Alleen samen krijgen we Corona eronder, maar hoe is het met het politiek vertrouwen in de samenleving? Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie gaf vier bij de partij betrokken denkers het podium. Vanuit christelijk-sociale waarden reflecteren Jolanda Kluin, Gerben Lassche, Aart Nederveen en Geertjan Zuijdwegt trekken op de aanpak van de afgelopen tijd, en doen aanbevelingen voor de toekomst. Senator Maarten Verkerk gaat met hen in gesprek. Hebben we nog een beetje ‘vertrouwen in het volk’, of kan dat geen basis meer vormen voor politiek beleid?Lees meer over "Nieuw essay: 'Vertrouwen in het volk - een goed verhaal over de pandemie'"
-
Nieuw essay: Een goed verhaal over arbeidsmigratie
5 maart 2021
Beleid op arbeidsmigratie werkt pas echt als we zowel christelijke idealen als een pragmatische aanpak nastreven. Dat is wat Laurens Wijmenga bepleit in zijn nieuwe essay 'Een goed verhaal over arbeidsmigratie'.
Lees meer over "Nieuw essay: Een goed verhaal over arbeidsmigratie"
-
Nieuw WI-essay: 'Een goed verhaal over democratie'
4 februari 2021
Foto: Folkert Rinkema
Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie publiceert vandaag een nieuw essay, over het democratisch debat. Het debat ontspoort, zo menen Lambert Pasterkamp en Madelon Grant, de auteurs van het essay. Zij stellen een democratisch debat voor naar het voorbeeld van de kerk: gericht op gemeenschappelijkheid, een streven naar het gezamenlijk goede en ruimte voor genade.
Lees meer over "Nieuw WI-essay: 'Een goed verhaal over democratie'"
-
Complotdenken, religie en de behoefte aan houvast
20 oktober 2020
‘Geef elkaar de ruimte’ luidt het mantra van deze tijd. Prima natuurlijk, als het gaat om de anderhalve meter afstand van elkaar. Maar hoe langer we die fysieke afstand vol proberen te houden, hoe groter de mentale afstand dreigt te worden. Waar komen al die complotideeën over corona ineens vandaan?
Lees meer over "Complotdenken, religie en de behoefte aan houvast"
-
Bouwen aan een neosociaal perspectief
29 september 2020
Foto: Folkert Rinkema
Om het neoliberalisme te vervangen is een ‘ander mensbeeld met een andere visie op goed samenleven en besturen’ nodig. ‘We hebben nieuwe sociologische verbeeldingskracht nodig om opnieuw sociaal denken en handelen te leren.’ Voor Sociale Vraagstukken beschrijft en bepleit onderzoeker Robert van Putten het ‘neosocialisme’ als alternatief voor het neoliberalisme.Lees meer over "Bouwen aan een neosociaal perspectief"
-
Nieuw nationalisme verdient een nieuw antwoord
6 maart 2020
Lees meer over "Nieuw nationalisme verdient een nieuw antwoord"