Berichten over waterbeheer

  1. Watermanagement in een veranderend kikkerlandje

    4 september 2023 by Bas Nanninga

    236-034 - column_Bas Nanninga.jpg

    Het klimaat in Nederland verandert. Daar zijn de meeste wetenschappers en politici het inmiddels wel over eens. We zullen ons ook in dit kikkerlandje moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. Juist vanwege onze vele sloten, vaarten, plassen en meren is aanvoer van voldoende en schoon water belangrijk. Goed rentmeesterschap betekent dat we moeten investeren in schoon en voldoende water.

    Lees meer over "Watermanagement in een veranderend kikkerlandje"

    Tags:

  2. Overijssel = Nederland in geconcentreerde vorm

    14 december 2021 by prof. dr. Jan Hoogland

    water platteland zonsondergang - Folkert Rinkema

    Een gesprek met Bert Boerman, gedeputeerde namens de ChristenUnie in Overijssel, is een ervaring. Dat komt door de betrokkenheid en het enthousiasme waarmee hij weet te spreken over een op het eerste gezicht nogal ‘droog’ thema. Luisterend naar zijn inbreng wordt duidelijk hoe enerverend het thema is en tegelijk hoe complex.

    Lees meer over "Overijssel = Nederland in geconcentreerde vorm"

    Tags:

  3. Boer zijn is een ambacht

    14 december 2021 by prof. dr. Jan Hoogland

    IJsbrand Snoeij

    Boeren zitten vaak in een lastige positie: ze worden gezien als belangrijke veroorzaker van de stikstofcrisis, de inkomsten over wat zij produceren zijn vaak marginaal, hun bijdrage aan de droogteproblematiek wordt vaak flink uitvergroot en hun werk wordt vaak ondergewaardeerd. Kun je onder dergelijke omstandigheden nog wel enthousiast ‘boeren’? Samen met zijn vrouw is IJsbrand Snoeij boer in hart en nieren. Hun bedrijf bevindt zich in Barneveld en heet ’t Paradijs. Zo heet trouwens ook het gebied waar zijn bedrijf is gevestigd. Het is een veelzijdig boerenbedrijf in een prachtige landschappelijke omgeving. In dit gesprek vertelt IJsbrand hoe het allemaal zo gekomen is.

    Lees meer over "Boer zijn is een ambacht"

    Tags:

  4. Kan alles overal?

    14 december 2021 by Klaas Wierenga

    droogte

    In de afgelopen jaren was er in ons land sprake van een aantal droge zomers met een neerslagtekort. Op het moment van schrijven van dit artikel is de zomer van 2021 nog niet voorbij, maar deze zomer verloopt natter dan de voorgaande jaren. Dat betekent echter niet dat de ‘droogteproblematiek’ voorbij is. Integendeel, de onderliggende problematiek is structureel en noodzaakt tot een bredere aanpak van het waterbeheer, ten bate van tijden van droogte en voor momenten van hevige regenval. Een beschouwing van Klaas Wierenga, bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest.

    Lees meer over "Kan alles overal?"

    Tags:

  5. Verdroging en vernatting vanuit internationaal perspectief

    14 december 2021 by Ebel Smidt

    Water Afrika.jpg

    Verdroging en vernatting zijn twee kanten van dezelfde medaille, beide samenhangend met de opwarming van de aarde en de extreme weersomstandigheden die daar het gevolg van zijn. Deze klimaatverandering trekt zich niets van grenzen aan. Daardoor krijgt deze problematiek ook steeds meer een internationaal karakter, met de mogelijke conflicten die daar het gevolg van zijn. Het vergroten en internationaal delen van onze kennis over deze zaken is daarom cruciaal. De doelstellingen van de EU Green Deal bieden daarvoor een framework. Het is daarom van essentieel belang dat in de kabinetsformatie expliciet aandacht wordt gegeven aan de internationale dimensie van deze problematiek. In dit artikel wil ik aan de hand van een casus het belang daarvan aantonen: de aanleg van de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) in het stroomgebied van de Nijl. Dit is het eerste internationale waterconflict waarbij een beroep op de Veiligheidsraad is gedaan om er een uitspraak over te doen. De Europese ervaringen met grensoverschrijdend waterbeheer kunnen in dit soort zaken een nuttige rol vervullen.

    Lees meer over "Verdroging en vernatting vanuit internationaal perspectief"

    Tags: