Mirjam Kosten-van Wijk

Mirjam Kosten - eindredacteur Groen

'Wie het goede voor de samenleving zoekt, moet met een doorwrocht verhaal komen.'

Mirjam

'Er wordt veel gepraat en gedebatteerd in de politiek, en daarbij gaat het nogal eens om wie met de beste oneliner komt. Daarmee win je misschien een debat, maar voor goede politiek en goed bestuur is veel meer nodig. Wie het goede voor de samenleving zoekt, moet met een doorwrocht verhaal komen. Die verdieping zoeken we bij het WI, en in ons blad Groen probeer ik daar ruimte aan te geven.'

Mirjam Kosten
Mirjam Kosten-van Wijk MA is eindredacteur van Groen, het opinieblad van de ChristenUnie. Zij studeerde literatuurwetenschap in haar woonplaats Utrecht. Daar deed ze ook haar Master-opleiding 'Religies in de hedendaagse samenleving'. 

werkdagen:
dinsdag, woensdag, vrijdag

e-mail:
mirjamkosten@christenunie.nl

telefoonnummer:
+31 (0)33 422 69 69

Artikelen van Mirjam Kosten

  1. Voor- en tegenstanders van abortus dwingen elkaar in de loopgraven

    2 oktober 2020 om 15:52 by Mirjam Kosten

    abortus

    Met iets tussen interesse en bevreemding las ik het interview met Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves en door Time Magazine uitgeroepen als invloedrijk baken van hoop (Trouw, 25 september). In het interview wordt gesproken van een conservatieve golf in het denken over abortus. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar in de VS van president Trump, waar in sommige staten het recht op abortus ter discussie staat.

    Lees verder

  2. Andere opvattingen zijn nog geen aantasting van de rechtsstaat

    29 juli 2020 om 16:11 by Mirjam Kosten

    voetbalveld buitenspel

    Het lijkt erop dat in de parlementaire ondervraging over de ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen de rechtsstaat soms als synoniem gezien wordt voor de wat vage frase ‘hoe we met elkaar in dit land leven’. Dat is niet alleen slordig, het is schadelijk voor het juiste functioneren van die geliefde rechtsstaat.

    Lees verder

  3. Stop met smashen

    16 april 2018 om 12:00 by Mirjam Kosten

    Mirjam Kosten column

    Mijn broer leerde me tafeltennissen. Inmiddels denk ik dat we ongeveer op hetzelfde niveau zitten. Dus soms wint hij, soms win ik. In tafeltennissen zijn we ongeveer even goed (vind ik, we gaan dat binnenkort weer eens testen op zijn verzoek). Maar vroeger, want daar hebben we het over, was ik beter in verliezen. Dat betekende dat er een bepaalde mate van tact nodig was in de gevallen dat ik won. Het al te opzichtig etaleren van overwinnaarsvreugde werd (misschien terecht) niet gewaardeerd. Het metaspel moest dus voorzichtig gespeeld worden.

    Lees verder

  4. Beste reiziger

    5 maart 2018 om 12:00 by Mirjam Kosten

    Mirjam Kosten column

    De uitbreiding van vliegveld Lelystad is uitgesteld. Het is hartstikke mooi dat zulke dingen geregeld worden in Den Haag. Maar is dat nou nodig? Als je niet vliegt, is er ook geen groter vliegveld nodig. Mensen schijnen te wachten op een prijsverhoging voor ze beslissen om minder te vliegen. Alsof even naar Londen vliegen hen nu onverhoeds overkomt. Er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid.

    Lees verder

  5. Studiedienst

    22 januari 2018 om 12:00 by Mirjam Kosten

    Mirjam Kosten.jpg

    Het Wetenschappelijk Instituut begint iets nieuws! De maandagmiddagcolumn. Elke week een prikkelende column op de WI-website door één van onze vaste columnisten. Elke week een stukje om op te kauwen. Noem het onze politieke weekopening. Vandaag de aftrap, door Mirjam Kosten.

    Lees verder

  6. 'Het is mooi dat burgers veiligheid mee helpen organiseren'

    1 juni 2017 om 12:00 by Mirjam Kosten

    ronald van steden groot

    Ronald van Steden schreef voor het Wetenschappelijk Instituut een essay over veiligheid. Veiligheid heeft volgens Van Steden twee kanten: een harde, juridische kant, maar daarnaast gaat veiligheid ook over verbindingen in de samenleving. Die verbinding kunnen we juist in veiligheidsbeleid wel gebruiken, betoogt hij. Daarbij is ook een rol weggelegd voor burgers. Die rol moet wel in de gaten gehouden worden, want verbinding kan ook weer voor uitsluiting zorgen.

    Lees verder

  7. Verslaafd aan de staat

    1 maart 2017 om 12:00 by Mirjam Kosten, Geert Jan Spijker

    paul frissen.jpg

    Politieke partijen en burgers mogen idealen hebben. Maar politieke partijen hebben steeds meer de neiging om de staat als vehikel te gebruiken om hun idealen de samenleving binnen te brengen. Prof. dr. Paul Frissen houdt die staat liever op afstand.  

    Lees verder

  8. De boze burger

    1 maart 2017 om 12:00 by Mirjam Kosten

    Mirjam

    Er wordt veel gesproken over de ‘boze burger’. Waarom is die burger boos en waarom juist nu? Volgens prof. dr. Koenis is die boosheid niet in alle gevallen verkeerd: ze kan gebaseerd zijn op reële problemen en is een product van toegenomen democratisering. Dat betekent niet dat de burger altijd gelijk heeft. Politici mogen wel wat meer terugpraten naar die burger, die wat naïef in zijn verwachtingen van politiek kan zijn.

    Lees verder

Neem contact op

met Mirjam Kosten

Mirjam