Zorgen om Forum en om democratie

Zorgen om Forum en om democratie

neoliberaal zijn we allemaal.jpg

9 december 2019 by Alex ten Cate

Ik maak me zorgen om Forum voor Democratie. Afgelopen weekend hield die partij haar congres. Frisse jeugdige heren en dames, een zeer goedgevulde zaal, met op-het-randje-van-onfrisse ideeën.

Zo was daar de speech van Eva Vlaardingerbroek over het feminisme van de derde golf. Wat ze daarover zei, was niet gek. Sterker nog: als zij zegt dat er een politieke en sociaal-maatschappelijke beweging is die de agenda wil pushen dat mannen en vrouwen, in de woorden van Tocqueville, “niet slechts gelijk, maar eender zijn”, heeft ze gelijk.

Het denken dat gelijke kansen voor individuen als emancipatiedoel heeft ingewisseld voor gelijke uitkomsten op groepsniveau, is principieel onverenigbaar met onze grondrechten, die individuen toekomen. Dat zou voor niemand rechts van GroenLinks controversieel moeten zijn.

De koppeling die Vlaardingerbroek legt tussen straatintimidatie en ‘immigratie’, zou wel de alarmbellen moeten doen rinkelen. Vluchtelingen hebben meestal weinig van doen met de problematiek van een hier opgegroeide derde generatie. Daarnaast heeft Forum geen begin van een oplossing, behalve het utopische “grenzen dicht”.

De Volkskrant besteedde in haar zaterdagkatern een coverartikel aan deze speech. Je zou verwachten dat Vlaardingerbroek daarin stevig zou worden bevraagd over de dubieuze koppeling van intimidatie aan immigratie, of over het realiteitsgehalte van Forums oplossingen.

Helaas kwam een van onze leidende kranten niet verder dan een seksistisch stuk waarin knappe jonge blondines werden neergezet als ‘uithangbord’ en ‘schildmaagd’. Een Amerikaanse constructiviste werd ingevlogen om zoveel engs bij de speech te associëren dat álle spreken over m/v-verschillen als meer dan ‘sociaal construct’ nu ‘radicaal-rechts’ heet. ‘De wetenschap’ zegt het immers.

Ik maak me zorgen om Forum, maar Forum kunnen we hebben. Ik maak me meer zorgen om de democratie zélf. Als de media van het midden zó opzichtig de verdraaiing en de persoonlijke aanval aanwenden tegen dissidente meningen. Als een minister van emancipatie het categorisch buitensluiten van mannelijke sollicitanten op een vooraanstaande universiteit niet slechts gedoogt maar aanmoedigt.

Dan is ons probleem niet Forum, maar een midden dat zichzelf erodeert. Het midden dat zou moeten staan voor eerlijke kansen voor iedereen die z’n best doet. Daarin zijn D66 en de Volkskrant niet het midden, maar het andere extreem. Het midden, dat zijn wij. Aan ons om te zorgen dat dubieuze insinuaties over vluchtelingen en ‘social engineering’ op basis van een postmodern mensbeeld beide worden ontmaskerd als de extremen die ze zijn. Aan ons om te staan voor onze grondrechten – voor elke vluchteling, voor elke man en elke vrouw.

Alex ten Cate houdt zich bezig met leiderschapsontwikkeling in de financiële sector en denkt af en toe mee met de ChristenUnie.