Laurens Wijmenga

Laurens Wijmenga - wetenschappelijk medewerker

'Christus' koninkrijk en Zijn gerechtigheid zoeken, dat is de opdracht van christelijke politiek.'

Laurens

'Christelijke politiek is pro Rege: voor de Koning. Christus' koninkrijk en Zijn gerechtigheid zoeken, dat is de opdracht van christelijke politiek. Maar hoe moet dat in onze geseculariseerde, mondiale samenleving? Daarover nadenken vind ik spannend en uitdagend.'

Laurens Wijmenga
Laurens Wijmenga (1980) is algemeen wetenschappelijk medewerker bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Hij werkt in die functie mee aan publicaties en debatten, begeleidt projectonderzoekers en denkt mee over nieuwe onderzoeksthema's. 
Hij heeft Economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, en is, naast zijn werk bij het WI, als onderzoeker verbonden aan de Rekenkamer Rotterdam. 

Voor het WI schreef hij onder meer het boek Gezinskapitaal, en het essay 'Een goed verhaal over migratie'. 

werkdagen:
dinsdag, woensdag, vrijdag

e-mail:
laurenswijmenga@christenunie.nl

telefoonnummer:
+31 (0)33 422 69 69

Twitter:
@laurenswijmenga

Artikelen van Laurens Wijmenga

 1. Naar een rechtvaardiger belastingstelsel

  21 december 2020 om 09:00 by Eppo Bruins, Pieter Grinwis, Gert-Jan Huisman, Laurens Wijmenga

  Belastingstelsel - Folkert.jpg

  Het Nederlandse belastingstelsel is dringend aan hervorming toe. Conflicterende ideologische posities hebben geleid tot een stelsel met tegenstrijdige, onevenwichtige prikkels en een onoverzichtelijke vormgeving met soms onrechtvaardige uitkomsten, zoals duidelijk werd bij de toeslagenaffaire. Onder het huidige kabinet is mede dankzij de ChristenUnie een beweging in gang gezet om deze problemen aante pakken. Ook is verkend hoe het belastingstelsel in de volgende kabinetsperiode structureel kan worden hervormd. Over de gewenste richting van die hervorming wordt door veel partijen nagedacht en er zal nog veel gediscussieerd worden. Om ons goed te positioneren voor deze discussie hebben we als werkgroep, samen met andere deskundigen, ideeën verkend voor een herziening van het belastingstelsel. Gaandeweg heeft deze verkenning zich verdiept tot een visie, die we hier in het kort presenteren.

  Lees verder

 2. Het kleine hondje dat hoog kon springen

  23 november 2020 om 12:00 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  Er was eens een klein hondje dat het liefst in zijn hokje bleef, waar het droog en warm was. Soms ging hij even naar buiten om in de tuin te ravotten met zijn puppy-vriendjes. Maar wanneer er dan grote honden voorbij het tuinhek liepen, draafde hij snel terug naar zijn hok en kroop hij zo ver mogelijk naar achteren. En als de grote honden de brokjes uit zijn voerbak opaten, wat niet zelden gebeurde, kefte hij nijdig naar hen. Maar vechten? Nee, dat deed hij toch maar niet.

  Lees verder

 3. In het getto

  12 oktober 2020 om 12:00 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  Ze hadden niet mijn kleur. Honderd paar ogen staarden mij aan. Honderd gezichten met één dezelfde kleur. Met neergeslagen ogen ging ik achterin zitten. Niemand die lachte of een hand gaf. Wie zouden ze denken dat ik ben? Een informant van de overheid of een blanke terrorist? Ik glimlachte maar eens vriendelijk.

  Lees verder

 4. Informieren Sie sich!

  14 september 2020 om 12:00 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  Op vakantie heb ik vaak bijzondere ontmoetingen. Deze zomer trof ik op het bungalowpark bijvoorbeeld twee Duitse badgasten. Na een onschuldig praatje nam het gesprek een onverwachte wending toen het coronavirus te sprake kwam. “U laat uw kinderen toch niet inenten?” vroeg mevrouw met een indringende blik. “Informieren Sie sich!”, vermaande ze mij, waarna een lang betoog volgde over een complot van de elite. Allemaal te vinden op het internet.

  Lees verder

 5. Het is tijd voor oorlog

  27 januari 2020 om 12:00 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  In de oudheid was het vaste prik. Zo tegen de lente, als de bloemetjes bloeiden, begon het te kriebelen en trokken de koningen er op uit: “Ten oorlog!” Die oorlog kon om van alles draaien: van behoud van waterbronnen tot het plunderen van de buurman. Soms wist niemand meer de echte reden.

  Lees verder

 6. Neoliberaal zijn we allemaal

  2 december 2019 om 12:00 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  Ze zitten overal. Een vijfde colonne van onderkruipers die stiekem onze samenleving naar de Filistijnen helpt. In spiegelende kantoortorens bedenken ze hun duistere plannen. Ze willen de wereld naar hun hand zetten, zo staat in hun geheime protocol. Iedereen is tegen ze en ze krijgen van alles de schuld. Van de afbraak van de verzorgingsstaat en het lerarentekort tot het verdwenen ‘touwtje uit de brievenbus’. We noemen ze ‘neoliberalen’. Met marktwerking vermorzelen ze de sociale structuren. Voor de mens achter de cijfers is geen aandacht meer.

  Lees verder

 7. Tegen het cynisme, de utopie

  1 maart 2017 om 12:00 by Laurens Wijmenga

  Laurens W

  Utopieën roepen bij velen associaties op met fata morgana’s, in bloed gedrenkte revoluties en totalitaire staatssystemen. Zeker onder erfgenamen van een politieke beweging die zichzelf definieerde als antirevolutionair, worden al te idealistische visies op de samenleving al snel met meer dan een klein beetje argwaan bekeken. Een sprekend voorbeeld is de Groenlezing ‘Tegen de utopie, het Evangelie’ (2006) van Gerard den Hertog. In deze tijd van cynisme en populisme is echter ook een hartstochtelijk pleidooi te houden voor juist meer utopisch denken in christelijke politiek. Dat pleidooi wil ik op deze plek voeren.

  Lees verder

Neem contact op

met Laurens Wijmenga

Laurens