Berichten over klimaatbeleid

  1. Gamechanger voor verduurzaming van woningen

    11 maart 2024 by Leen van Dijke

    236-034 - column Leen van Dijke.jpg

    Nederland zit in een immense verbouwing. Doel is dat in 2030 1,5 miljoen woningen aardgasvrij (-gereed) zijn. Dit betekent dat ruim 200.000 woningen per jaar vergaand worden verduurzaamd. Hoe gaan we dat betalen?

    Lees meer over "Gamechanger voor verduurzaming van woningen"

    Tags:

  2. Het wokespook

    18 december 2023 by Marije Roeleveld

    236-034 - column-MarijeRoeleveld.jpg

    Je ziet het steeds vaker voorbijkomen in de media: het gevaar van de ‘woke-beweging’. Een sprekend voorbeeld is de column van Eunice Boer van vorige week. Het is iets wat ook veel christenen bezighoudt en waar ze echt bezorgd over zijn. Maar is dat eigenlijk wel nodig?

    Lees meer over "Het wokespook"

    Tags:

  3. De wijsheid om dwaasheid aan te durven

    20 februari 2023 by Simon Frans de Vries

    236-034 - column_Simon Frans de Vries.jpg

    Politici worden geacht wijs te zijn, omdat ze zijn gekozen om ontelbare onoverzichtelijke keuzes te maken. Daarvoor moeten ze onderscheiden welke waarden en prioriteiten ertoe doen. Én onbedoelde neveneffecten van hun keuzes voorkomen. Vooral bij dat laatste schiet menselijke wijsheid vaak tekort en kunnen we leren van de christelijke dwaasheid van Sint Franciscus: een dwaasheid van onverwachte ontmoetingen.

    Lees meer over "De wijsheid om dwaasheid aan te durven"

    Tags:

  4. Niet onwetendheid, maar rechtvaardigheid inspireert christelijk-sociaal klimaatbeleid

    13 februari 2023 by Jan Werkman

    236-034 - column_jan_werkman.jpg

    Vorige week betoogde Michiel Plooij dat John Rawls een inspiratie kan zijn voor de klimaatpolitiek van de ChristenUnie. En hoewel het nuttig kan zijn om eens buiten de christelijk-sociale canon te kijken, is het niet raadzaam om Rawls’ gedachtenexperiment te gebruiken. De klimaatpolitiek van de ChristenUnie zou zich moeten baseren op een steviger fundament.

    Lees meer over "Niet onwetendheid, maar rechtvaardigheid inspireert christelijk-sociaal klimaatbeleid"

    Tags:

  5. Wie onwetend is, kiest voor een radicaal klimaatbeleid

    6 februari 2023 by Michiel Plooij

    236-034 - column_Michiel Plooij.jpg

    Een bekend gedachtenexperiment van de filosoof John Rawls heet ‘de sluier van onwetendheid’. Kort gezegd stelt hij de vraag: als je van tevoren niet weet waar je in de maatschappij geplaatst zou worden, hoe zou je die dan inrichten? Binnen christelijk-sociale kringen is Rawls misschien niet de meest aangehaalde filosoof. Toch kunnen we van zijn gedachtenexperiment wel iets leren. Die les zou ook gevolgen moeten hebben voor onze visie op het klimaatbeleid.

    Lees meer over "Wie onwetend is, kiest voor een radicaal klimaatbeleid"

    Tags: