Europa

Verdieping - De samenleving - Internationale samenwerking - Europa

Meer dan ooit zijn er redenen om Europa als politieke constellatie te willen doordenken en nieuwe afwegingen te maken

Europese-vlag

De Nederlandse politiek was jarenlang bijna eensgezind voorstander van de Europese integratie. In de jaren negentig van de vorig eeuw ontstonden de eerste barsten in de pro-Europese houding. Tegenwoordig zijn de meeste politieke partijen eurosceptisch. De realiteit van de Europese integratie leidt er echter toe dat een meerderheid van het parlement verdere integratie toch steunt.   

Wat mag 'Europa' voor ons bepalen, en waar moeten we vasthouden aan Nederland als soevereine staat? Waar kunnen we samenwerking zoeken, en op welke vlakken neigt dat naar een 'superstaat Europa'? En wat zijn uitdagingen voor christelijke politiek in de Europese Unie? 

Bestel 'In verscheidenheid verenigd'

Een positief-kritische visie op de Europese Unie

Vlaggen.jpg

Artikelen over Europa

 1. Chinese knevelarij vraagt om stevig weerwoord

  3 augustus 2020 by Lambert Pasterkamp

  Lambert

  Wat is vrijheid ons waard? Dat wordt momenteel nadrukkelijk getest door China. Het land maakt een exportmodel van onderdrukking. Terwijl het Westen in de ban is van interne strubbelingen, staan de waarden waar het op stoelt onder zware druk. Het is tijd om in verweer te komen.

  Lees meer over "Chinese knevelarij vraagt om stevig weerwoord"

 2. Europese groepstherapie

  25 mei 2020 by Nadine Boers

  nadine boers mmc.jpg

  Maandagmiddag twaalf uur: ik sluit onze wekelijkse groepstherapie af. We hebben twee uur gepuzzeld op hechtingsstijlen, interpersoonlijke patronen en thema’s als autonomie en verbondenheid.

  Lees meer over "Europese groepstherapie"

 3. Hoge bloeddruk

  4 mei 2020 by Anja Haga

  Anja Haga

  Met de ene hand geeft dit kabinet miljarden uit om de stikstof terug te dringen, terwijl ze met de andere hand miljarden steekt in het in de lucht houden van vliegtuigen. Hoe is dat te rijmen met elkaar?

  Lees meer over "Hoge bloeddruk"

 4. Alleen samen

  20 april 2020 by Anja Haga

  Anja Haga

  Er is een tekort aan mondkapjes, medische apparatuur en medicijnen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en daarbuiten. De VS ging er met de mondkapjes van de Duitsers vandoor, de Italianen met die van Nederland. Het gevolg is dat bevriende landen rollebollend over straat gaan. Onze Rijksoverheid benadrukt dat we elkaar allemaal nodig hebben met de slogan 'Alleen samen krijgen we Corona onder controle'. Gaat samen alleen over Nederland of ook over Europa?

  Lees meer over "Alleen samen"

 5. Lef voor Europa

  10 februari 2020 by Anja Haga

  Anja Haga

  "We betalen teveel belasting aan Europa" riep de jongen rechtsachter in het lokaal, "en politiek boeit gewoon niet".  Mijn gastles over het Europees Parlement moest op dat moment nog beginnen. Er is veel onwetendheid over Europa. De nieuwe Europese Commissie heeft dit ook gezien, en wil er verandering in brengen met een twee jaar durende conferentie die de betrokkenheid van burgers bij de EU moet vergroten. Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in deze conferentie. Wat we nodig hebben zijn politici met lef.

  Lees meer over "Lef voor Europa"

 6. Root down

  14 oktober 2019 by Laurens Wijmenga

  Laurens Wijmenga column

  Misschien ken je het wel. In the heat of the moment ontbreken de woorden. Later vallen je dan allerlei gedachten in. Had ik dit of dat maar gezegd...

  Lees meer over "Root down"

 7. Hoopvolle breuk

  10 juni 2019 by Bas de Groot

  Bas de Groot column

  Voor veel ChristenUnie-stemmers waren de afgelopen weken niet makkelijk. Een gezamenlijke lijst met de SGP voor de Europese Verkiezingen, de mogelijkheid van een Europese fractie met Forum en tot overmaat van ramp werd er ook nog onderhandeld met de partij van Baudet voor het provinciebestuur in Zuid-Holland. Tot afgelopen woensdag.

  Lees meer over "Hoopvolle breuk"

 8. Eurovisie

  27 mei 2019 by Siewerd de Jong

  Siewerd de Jong - column

  Het debat rondom Europa werd voornamelijk gevoerd op twee flanken. Aan de ene kant waren er partijen als PVV, Forum voor Democratie en, vooruit, Jezus Leeft die uit de Europese Unie willen. Een #Nexit. Aan de andere kant vlogen op mijn social media de advertenties van D66 voorbij. Deze gingen over meer en meer Europa. De laatste dagen voor de verkiezingen hoorden we het geluid van de zelfbenoemde middenpartijen nog even: we blijven in de EU, maar de invloed vanuit Brussel moet beperkt blijven. Na de eerste exitpoll werd duidelijk dat PvdA de sterkste boodschap had voor Nederland: een Nederlander kan de baas van Europa worden!

  Lees meer over "Eurovisie"

 9. Europa en onze ontlasting

  20 mei 2019 by Anja Haga

  Anja Haga

  Ontlasting moet deel worden van onze economie. En dat moeten we in Europa regelen.

  Lees meer over "Europa en onze ontlasting"

 10. Achergelaten

  15 april 2019 by Anil Kumar

  Anil Kumar - column

  De zomervakantie komt er weer aan. Voor de meeste mensen is dat een plezierig vooruitzicht. Lekker op vakantie. Misschien wel met familie. De vakantiereis van komende zomer zal echter niet voor iedereen even gelukkig uitpakken. Ik denk dan aan vrouwen en kinderen die over de grens meegenomen worden, hun paspoort en andere papieren moeten afstaan en vervolgens zonder rechten, documenten en hulp komen te zitten. Vaak gaat het om jonge vrouwen die te ‘Westers’ worden of weigeren vrijwillig met een partner te trouwen die in het land van herkomst woont.

  Lees meer over "Achergelaten"

Neem contact met ons op

Contact met Lambert Pasterkamp

Lambert