Samenleven in tijden van crisis

Verdieping - De samenleving - Samen leven - Crisistijd

Vertrouwen in het volk

corona maatregelen pandemie vertrouwen

Foto: Folkert Rinkema

De mogelijkheden tot samenleven zijn beperkt. We hebben een avondklok, ontmoetingsplekken zijn gesloten, kerkdiensten beperkt toegankelijk. Dat coronacrisis vraagt om overheidsmaatregelen is helder. Maar hebben we genoeg oog voor de samenleving? Durven we te erkennen dat mensen verantwoordelijkheid kunnen nemen en daar vrijheid voor nodig hebben? Hebben we nog een beetje ‘vertrouwen in het volk’, of kan dat geen basis meer vormen voor politiek beleid?

Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie gaf vier bij de partij betrokken denkers het podium. Vanuit christelijk-sociale waarden reflecteren Jolanda Kluin, Gerben Lassche, Aart Nederveen en Geertjan Zuijdwegt op de aanpak van de afgelopen tijd, en doen aanbevelingen voor de toekomst. ChristenUnie-senator Maarten Verkerk reageert op hun schrijven in een nawoord.

Download het essay

'Vertrouwen in het volk - een goed verhaal over de pandemie'

corona maatregelen pandemie vertrouwen

Een goed verhaal over de pandemie

met Geertjan Zuijdwegt en Maarten Verkerk

Een goed verhaal over de pandemie

Gerelateerde artikelen

  1. Mag het wél aan ons liggen?

    23 mei 2022 om 12:00 by Jan Werkman

    236-034 - column_jan_werkman (1).jpg

    We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Mede daarom stapten we vorig jaar opnieuw in een coalitie met VVD, D66 en CDA. ‘Aan ons mag het niet liggen’, nog zo’n krachtige motivatie. Wouter Jan de Graaf vroeg zich in november al af wat de prijs voor coalitiedeelname zou zijn. Net als hem probeerde ik het positief te bekijken. Want in een coalitie kun je veel voor elkaar boksen, ook als kleine partij met vijf zeteltjes. Na bijna een half jaar Rutte-IV vraag ik mij echter af: mag het eens wél aan ons liggen? Is het nog wel onze verantwoordelijkheid dit kabinet in stand te houden?

    Lees verder

  2. Long Lockdown Syndrome

    14 september 2021 om 15:44 by Wouter Beekers

    Een jaar geleden verloor ik mijn oom Max aan de gevolgen van Covid. Max was echtgenoot, vader en gerenommeerd psycholoog. Drie jaar voor zijn dood brachten wij een hele dag door in zijn woonplaats Maastricht. We spraken over de littekens die het leven kan achterlaten, maar ook over de kracht die we juist daarin kunnen vinden. Dat gesprek was voor mij van grote betekenis, ook de omhelzing die erop volgde. Max stierf op 11 april 2020, op 73-jarige leeftijd. Vanwege de beperkingen aan groepsgrootte heb ik zijn begrafenis niet kunnen bijwonen. Ik huil opnieuw als ik die zin opschrijf.

    Lees verder

  3. Een echt herstelplan schrijft het onderwijs rust voor

    14 juli 2021 om 16:39 by Robert van Putten

    De scholen zijn weer begonnen! Het ministerie van Onderwijs wil gelijk goed van start met het snel inhalen van de 'Corona-achterstanden'. Niet zo'n goed idee, vindt Robert van Putten. 'Weer allemaal nieuwe regels invoeren helpt niet. Er zijn niet meer regels nodig; er is meer rust nodig.' Lees zijn essay over rust in het onderwijs in de bundel Met andere woorden, het Nationaal Programma Onderwijs van onderwijsvereniging Verus. 

    Lees verder

  4. Ontspannen samenleven?

    11 juni 2021 om 10:12 by Greet Schuurman

    rust zonsondergang

    In onze 24-uurseconomie is rust een schaars goed. Nu de relatieve rust in coronatijd langzaam overgaat in het weer opstarten van de samenleving, kan ons elastiek weer strakgespannen raken. Daarom vinden we het belangrijk de komende maand stil te staan bij het thema 'rust'. WI-onderzoeker Robert van Putten onderzoekt wat de christelijke traditie te zeggen heeft over het thema 'rust' en hoe we dat in onze tijd kunnen toepassen. In week 25 geeft hij tweemaal een lezing over dat thema.

    Lees verder

  5. Nieuw essay: 'Vertrouwen in het volk - een goed verhaal over de pandemie'

    26 maart 2021 om 10:06 by Greet Schuurman

    corona maatregelen pandemie vertrouwen

    Foto: Folkert Rinkema


    Alleen samen krijgen we Corona eronder, maar hoe is het met het politiek vertrouwen in de samenleving? Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie gaf vier bij de partij betrokken denkers het podium. Vanuit christelijk-sociale waarden reflecteren Jolanda Kluin, Gerben Lassche, Aart Nederveen en Geertjan Zuijdwegt trekken op de aanpak van de afgelopen tijd, en doen aanbevelingen voor de toekomst. Senator Maarten Verkerk gaat met hen in gesprek. Hebben we nog een beetje ‘vertrouwen in het volk’, of kan dat geen basis meer vormen voor politiek beleid?

    Lees verder

  6. WI-onderzoeker Robert van Putten ontvangt onderzoeksbeurs Thijmgenootschap

    2 februari 2021 om 19:54 by Greet Schuurman

    Robert van Putten-1.jpg

    Robert van Putten is verkozen tot de ontvanger van het Stipendium van het Thijmgenootschap. Hij is daarmee de derde jonge filosoof die deze prestigieuze onderzoeksbeurs ontvangt. Van Putten wil het ontvangen bedrag inzetten voor een onderzoek naar rust in onze jachtige samenleving. Het hangt daarmee nauw samen met de bezinning van het Wetenschappelijk Instituut op de goede samenleving.

    Lees verder

  7. Dansen met het virus

    7 december 2020 om 12:00 by Wietse de Boer

    column_wietse de boer

    Het jaar 2020 loopt ten einde en stond bijna helemaal in het teken van corona. Voor zo’n pandemie is jarenlang gewaarschuwd en toch overviel het ons. Nu we driekwart jaar verder zijn leren we steeds iets meer over dit virus. Het is de brug bouwen terwijl je erop loopt.

    Lees verder

  8. Gedrag? Begrip!

    9 november 2020 om 12:00 by Nadine Boers

    nadine boers mmc.jpg

    Deze column zou heel kort kunnen zijn. Mijn boodschap is namelijk: ‘Overheid, communiceer meer vanuit begrip.’ Een heldere oproep. Maar dan doe ik ook alsof gedrag los verkrijgbaar is. Strikte gedragsinstructies zijn effectief in een crisissituatie. Maar al gauw roept het irritatie op.

    Lees verder

  9. Live gesprek - Een goed verhaal over maakbaarheid met Carla Dik en Robert van Putten

    4 november 2020 om 11:31 by Greet Schuurman

    bouwen maken

    'Alleen samen krijgen we corona onder controle.' Kan (en moet) de overheid situaties en gedrag controleren? Op vrijdagavond 20 november gaan we hierover in gesprek met Carla Dik-Faber en Robert van Putten voor de podcast 'Een goed verhaal'. Het gesprek is te volgen via een live stream, zodat kijkers vragen kunnen voorleggen aan de tafelgasten. 

    Lees verder

  10. Complotdenken, religie en de behoefte aan houvast

    20 oktober 2020 om 14:11 by Lambert Pasterkamp

    corona complot

    ‘Geef elkaar de ruimte’ luidt het mantra van deze tijd. Prima natuurlijk, als het gaat om de anderhalve meter afstand van elkaar. Maar hoe langer we die fysieke afstand vol proberen te houden, hoe groter de mentale afstand dreigt te worden. Waar komen al die complotideeën over corona ineens vandaan?

    Lees verder

Neem contact met ons op

voor meer informatie

Wouter Beekers