Cooperatiemaatschappij

Verdieping - De samenleving - Samen leven - Coöperatiemaatschappij

Het goede leven ontstaat in coöperatie

het goede leven samen

Is het einde van de verzorgingsstaat nabij? Is het tijd voor minder overheid en meer samenleving? Middenin de verhitte discussies over dit thema pleit het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie voor een overheid en een samenleving die elkaar niet uitsluiten, maar aanvullen.

De coöperatiemaatschappij is het toekomstideaal. Want het goede leven ontstaat in coöperatie: in een samenwerking waarbij ieder zijn talenten inbrengt. Daarbij is er voor alle maatschappelijke partners een rol: voor burgers en gemeenschappen, ondernemers, professionals en organisaties, ambtenaren en overheden.

Bestel 'Coöperatiemaatschappij'

Solidariteit organiseren in de eenentwintigste eeuw

CU Cooperatiemaatschappij omslag_def_LR

Artikelen over de coöperatiemaatschappij

  1. Kiezersbedrog

    18 februari 2019 by Siewerd de Jong

    Siewerd de Jong - column

    ‘Wat wij gaan doen als we een absolute meerderheid behalen…’ Zo zou ieder verkiezingsprogramma eigenlijk moeten beginnen. Nu er meerdere verkiezingen aankomen is het goed om weer eens aandacht te geven aan de verkiezingsbeloften. Vooral denk ik dat het tijd is dat de kiezer leert om er anders naar te kijken.

    Lees verder

  2. Relatietherapie

    11 februari 2019 by Mirjam Kosten

    Mirjam Kosten column

    Het vorige kabinet vroeg staatscommissie Remkes na te denken over de houdbaarheid van het parlementaire stelsel. In de afbakening van het rapport stelt de staatscommissie dat 'het bieden van oplossingen voor onvrede over concrete resultaten van beleid of de dieperliggende oorzaken van maatschappelijke onvrede buiten haar opdracht vallen.' Begrijpelijk, maar jammer. Want als je het over het functioneren van de democratie hebt, doen onvrede over beleid of de maatschappij in het algemeen er natuurlijk wel degelijk toe.

    Lees verder

  3. De nieuwe scheiding

    5 november 2018 by Jesse de Haan

    jesse de haan - column

    De oorlog was voorbij. De wederopbouw kon beginnen en de gewone man kreeg het wat beter. Hoopvol woei daarna het verheffingsideaal door Nederland. Niet alleen de dokterszonen konden gaan studeren, ook de kinderen uit andere milieus konden zich gaan ontwikkelen. De zon scheen in de ‘glorieuze jaren zeventig tot negentig.’

    Lees verder

  4. Ik hoor je wel maar ik luister niet

    8 oktober 2018 by Siewerd de Jong

    Siewerd de Jong - column

    Het is alweer oktober. Ik heb al mogen proeven van allerlei thematisch snoepgoed. Hoog tijd dus voor onze traditionele pietendiscussie. Deze discussie is nu al langer onderdeel van mijn leven dan de tijd dat ik daadwerkelijk in Sinterklaas geloofde. Hoewel het debat elk jaar net iets anders is dan het jaar ervoor blijft één ding vast recept: het is niet echt een debat, want niemand luistert naar elkaar.

    Lees verder

  5. Voor kind en samenleving

    3 september 2018 by Jesse de Haan

    jesse de haan - column

    Kies voor je gezin’. Dat schijnen ChristenUnie-Kamerleden met regelmaat tegen elkaar te zeggen. Het is dan ook een gezinspartij, maar ik denk dat alle ouders zich die spanning tussen werk en gezin wel kunnen voorstellen.

    Lees verder

  6. Wees voorzichtig met de samenleving

    14 mei 2018 by Karin de Geest

    wees voorzichtig met de samenleving

    Het klinkt zo mooi: oude of zieke mensen die niet naar een verpleeghuis hoeven, maar liefdevol worden verzorgd door een familielid. Maar laatst hoorde ik dat een mantelzorger die ik ken een burn-out heeft gekregen. En zij is niet de enige met problemen. Volgens schattingen is zeker een op de tien mantelzorgers overbelast. Veertig procent van de mantelzorgers van dementerenden wordt volgens onderzoek binnen twee jaar depressief.

    Lees verder

  7. Doe niet lacherig over nationale trouw - opinie NRC

    18 augustus 2017 by Wouter Beekers

    Wouter Beekers

    "Ik luister niet naar jou, want jij bent een Nederlander.” Zo reageerde een Turkse jongen toen Wouter Beekers hem vroeg de beker cola op te ruimen die de jongen had neergegooid. Conservatieven zullen op een dergelijke uitspraak een andere reactie hebben dan progressieven, elk vanuit hun overtuigingen. Maar van elkaars overtuigingen kunnen zij veel leren, betoogt Beekers. Over nationale trouw, bijvoorbeeld.

    Lees verder

  8. Geef bijstandsontvangers meer rechten [opinie socialevraagstukken.nl]

    20 april 2016 by Wouter Beekers

    Wouter Beekers

    'Met de strenge benadering van bijstandsontvangers worden mensen niet opgevangen, maar de lucht in gekatapulteerd. Vervolgens komen ze hard naast het vangnet neer.' Op socialevraagstukken.nl pleiten Wouter Beekers en Jochem Westert voor rechtswaarborgen voor bijstandgerechtigden.

    Lees verder

  9. Wetenschappers: ken uw waarden, maar ook uw grenzen - opinie socialevraagstukken.nl

    12 maart 2015 by Wouter Beekers

    Wouter Beekers

    Wouter Beekers werd door socialevraagstukken.nl gevraagd in te gaan op een debat over de participatiesamenleving, tussen Jan Rotmans enerzijds en zijn collegae Evelien Tonkens en Jan Willem Duyvendak anderzijds. Hij is blij met de betrokkenheid van wetenschappers bij dit belangrijke politieke debat, maar waarschuwt ook. 'Die rol van wetenschappers is waardevol, maar ook beperkt. Bescheidenheid is hier gepast.'

    Lees verder

  10. Coöperatie – een christelijk participatieperspectief - opinie Woord & Dienst

    5 februari 2015 by Wouter Beekers

    Wouter Beekers

    'De participatiesamenleving biedt kansen, áls overheid, markt, kerk en samenleving coöpereren. Misschien moeten we dus meer spreken van een coöperatiemaatschappij dan een participatiesamenleving,' zegt WI-directeur Wouter Beekers in het protestants opiniemagazine Woord & Dienst.

    Lees verder

Neem contact met ons op

Contact met Wouter Beekers, co-auteur 'Coöperatiemaatschappij'

Wouter Beekers