Ik hoor je wel maar ik luister niet

Ik hoor je wel maar ik luister niet

ik hoor je wel maar ik luister niet.jpg

8 oktober 2018 by Siewerd de Jong (Voorzitter PerspectieF)

Het is alweer oktober. Ik heb al mogen proeven van allerlei thematisch snoepgoed. Hoog tijd dus voor onze traditionele pietendiscussie. Deze discussie is nu al langer onderdeel van mijn leven dan de tijd dat ik daadwerkelijk in Sinterklaas geloofde. Hoewel het debat elk jaar net iets anders is dan het jaar ervoor blijft één ding vast recept: het is niet echt een debat, want niemand luistert naar elkaar.

Op 4 oktober lees ik in de krant dat het Sintcomité van Zaanstad niet meer meedoet met de organisatie van de landelijke intocht. Omroep NTR heeft namelijk besloten alleen maar roetveegpieten in te zetten dit jaar. Ik heb zelf weinig met Sinterklaas. Het interesseert mij dan ook niet of de goedheiligman dit jaar met Zwarte Piet of Lange Frans van de pakjesboot stapt.

Dat neemt niet weg dat er genoeg mensen zijn die hier wel veel bij voelen. Zeker als het gaat om Zwarte Piet. Elk jaar worden we erop gewezen dat het uiterlijk van Piet racistisch is. Met donker geschminkte huid, een pruik van kroeshaar en knalrode lippen lijkt dit inderdaad op een karikatuur van mensen met een donkere huidskleur. Ik zie het punt wel. Daartegenover staat een groep die niet wil dat Piet verandert. Sinterklaas is een kinderfeest met goede herinneringen. Dat moet worden doorgegeven aan de huidige generatie kinderen. Een traditie die behouden moet blijven zoals ze is. Ook dat punt zie ik.

Uiteindelijk is het grote probleem dat er niet geluisterd wordt. Niet naar het protest, niet naar inhoudelijke bezwaren. Er wordt simpelweg partij gekozen en niet nagedacht over wat de ander zegt. We willen niet zien dat het kamp tegen Zwarte Piet staat voor de worsteling met ons slavernijverleden. We willen niet zien dat het kamp voor Zwarte Piet staat voor de worsteling met veranderingen in onze cultuur. Door decennialang geen aandacht te geven aan deze worstelingen hebben zij hun weg gevonden naar het Sinterklaasfeest. Zolang we hierover weigeren te spreken zullen ze daar ook blijven. Het helpt niet als de NTR gewoon beslist om het anders te doen. Het helpt ook niet als een Sintcomité uit protest opstapt. Op 5 december ‘vier’ ik dat we weer een jaar niet naar elkaar hebben geluisterd. Ik hoop dat ik daar een passend cadeautje voor kan vinden.

Siewerd de Jong is voorzitter van PerspectieF en ondernemer. Zijn favoriete dichtvorm is rap.