Wonen

Verdieping - De samenleving - Samen leven - Wonen

De woningmarkt vraagt om een renovatie

wonen

Waar vroeger regeringen vielen over de huurprijs of bouwproductie, lijkt wonen vandaag de dag niet zo'n politiek punt meer. Toch hebben grote politieke thema's van onze tijd alles met wonen te maken.

Wie aandacht heeft voor de middenklasse, let ook op haar problemen op de woningmarkt. Wie inzet op een participatiesamenleving, besteedt ook aandacht aan een goede woonomgeving. En wie nadenkt over duurzaamheid, vergeet toch zeker niet stil te staan bij de impact van onze keuzes in het wonen op ons energieverbruik. 

Voor het Wetenschappelijk Instituut schreef Willeke de Jager Richting en ruimte, een brede bezinning op de woningmarkt. De Jager laat zien hoe het woonbeleid van de overheid uit balans is geraakt en om grote renovatie vraagt. Daartoe geeft ze concrete adviezen aan overheid, markt, woningcorporaties en burgers. 

Bestel 'Richting en ruimte'

Naar een betaalbare, leefbare en toekomstbestendige woningmarkt

WiCu richting en ruimte omslag_HR

Artikelen over wonen

 1. Bouw voor gezinnen, het cement van de samenleving

  28 februari 2022 by Judith Klokkenburg

  236-034 - column_Judith Klokkenburg.jpg

  Ik woon en leef in de dichtstbevolkte stad van Nederland: Den Haag. Een stad die, net als de rest van het land, te maken heeft met een enorme wooncrisis. En de gevolgen zie ik om me heen. Leerkrachten en politieagenten die geen woning kunnen kopen en de stad (en hun banen!) verlaten. Ze vertrekken met hun gezinnen naar goedkopere oorden.

  Lees verder

 2. Een nieuw thuis voor ouderen

  18 november 2019 by Joƫlle Gooijer-Medema

  Joelle Gooijer

  Het Malieveld wordt druk bevolkt deze weken. Leraren, boeren, jeugdzorgmedewerkers en bouwers willen gezien en gehoord worden in de vele crises die ons land bezighouden. Gekscherend maakte De Speld al een rooster voor het Malieveld voor 2020.

  Lees verder

 3. Vast op de woningmarkt

  20 oktober 2017 by Willeke de Jager

  Willeke de Jager - Meindertsma

  Ada (67) woont met haar man (71) in een etageflat in Amstel Noord. Ze zouden graag verhuizen, maar er is voor hen geen passende woning te vinden. ‘De keuze is tussen een klein hokje met één slaapkamer en een voor ons onbetaalbare woning. Dan kruipen we die trap wel op.’

  Lees verder

 4. Tijd voor een renovatie van het woonbeleid

  28 maart 2017 by Wouter Beekers, Willeke de Jager

  Willeke de Jager - Meindertsma

  In een nieuw kabinet komt er geen minister van wonen, als het aan Stef Blok ligt: ‘het woonbeleid is klaar’. Was het maar, stellen Wouter Beekers en Willeke de Jager: het is tijd voor een ingrijpende renovatie van het woonbeleid.

  Lees verder

 5. Laat de allerarmsten niet de rekening voor asielopvang betalen

  29 juni 2016 by Rinze Broekema

  rinze broekema.jpeg

  De allerarmsten ter wereld mogen niet de sluitpost zijn op de Nederlandse begroting, betoogt Rinze Broekema vandaag in Trouw. Nu wordt voor de opvang van asielzoekers geput uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

  Lees verder

 6. Gun huurder corporatie die ook de buurt kent - opinie Trouw

  2 december 2014 by Wouter Beekers

  Wouter Beekers

  Vandaag bespreekt de Tweede Kamer het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over woningcorporaties. Ze zijn 'ver van huis' geraakt, zegt ook Wouter Beekers in zijn opiniestuk dat vandaag in Trouw verschijnt. 'Maar pas op: wanneer corporaties hun hok niet meer uit mogen is de huurder de dupe.'

  Lees verder

 7. Hypotheekregels stellen collectief geheugen veilig - opinie RD

  27 november 2014 by Teunis Brand

  Teunis Brand recent vierkant

  De kritiek van werkgeversorganisaties op strengere hypotheekregels laat zien dat ze weinig hebben geleerd van de crisis, stelt Teunis Brand.

  Lees verder

 8. Materialen worden schaars - opinie NRC

  22 oktober 2014 by Eppo Bruins

  eppo bruins

  De discussie over duurzaamheid beperkt zich veelal tot de opwekking van ‘groene’ energie – zoals wel of geen windmolenparken (NRC, 6 okt). Die noodzakelijke omslag van fossiel naar niet fossiel zal echter pas plaatsvinden als het winnen van olie en gas niet meer economisch rendabel is.

  Lees verder

 9. De kerk als wijkgebouw

  24 november 2005 by Ad Heystek

  Ad Heyste.jpg

  Christennetwerk GMV, het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie en Sensor houden morgen een congres om zich te bezinnen op de herziening van de Nederlandse verzorgingsstaat. Een van de medewerkers is Ad Heystek, diaconaal consulent van de Christelijke Gereformeerde Kerken: ,,Gemeenteleden en diakenen hebben verleerd voor de medeburgers in de samenleving te zorgen.''

  Het doorgaans gesloten kerkgebouw in de straat staat tegenwoordig geregeld open. Vroeger was dit alleen op zondag het geval en voor een oplettende waarnemer ook op een enkele avond in de week. Weliswaar betreft het deze keer niet de hoofddeur van het kerkgebouw die openstaat, maar een deur van het bijgebouw.

  Lees verder

 10. Meer dan het pannetje soep

  22 november 2005 by Roel Kuiper

  Roel Kuiper

  Christennetwerk GMV, het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie en Sensor houden vrijdag een congres om zich te bezinnen op de herziening van de Nederlandse verzorgingsstaat. Congresvoorzitter Roel Kuiper: ,,Naast het pannetje soep moeten we elkaar meer hulp en zorg gaan geven.''

  In de auto tussen werk en huis luister ik doorgaans naar de radio. Is de televisie een spiegel van de samenleving, dan is de radio het klankbord. De reclameboodschappen maken dat wel duidelijk. Naast de mevrouw die een krant voor betrokken christenen aanprijst, zijn er tegenwoordig opvallend veel stemmen van verzekeraars en van de overheid. De datum van 1 januari nadert. Nederland krijgt dan te maken met een nieuw zorgstelsel, de levensloopregeling, de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. In 2006 volgt dan nog de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning.

  Lees verder

Neem contact met ons op

Contact met Wouter Beekers

Wouter Beekers