Berichten over bestuur
-
Ongekend onrecht - maar geen mysterie
14 september 2021
Er is naar aanleiding van de toeslagenaffaire al veel gezegd over de ‘nieuwe bestuurscultuur’ die nodig is om het vertrouwen in rechtsstaat en democratie terug te winnen. Met de uitspraak van Gert-Jan Segers dat een contractverlenging voor premier Rutte er niet in zit, heeft de ChristenUnie een grote steen in de vijver gegooid. Tegelijk roept dit vragen op over de mate waarin wij als partij zelf deel zijn van de cultuur die we willen veranderen. Eén van de verklaringen die vaak wordt gegeven, is dat het ontsporen van de uitvoerende macht te maken zou hebben met ‘neoliberalisme’ of ‘marktwerking’. De overheid is geen bedrijf, en de oorzaak van de malaise wordt gezocht in pogingen haar wel zo te laten functioneren. In dit artikel zal ik betogen dat deze analyse maar half waar is.
Lees meer over "Ongekend onrecht - maar geen mysterie"
-
Een andere overheid vereist een andere verhouding tot maakbaarheid
23 juli 2021
Het roer moet radicaal om in politiek-bestuurlijk Nederland. Dat lijkt de breed gedeelde stemming in de publieke opinie. Nu moet het echt eens afgelopen zijn met neoliberaal beleid. Hoewel er al langer geen aanhangers van deze ideologie meer te bekennen zijn, blijkt het moeizaam om de gevolgen van neoliberalisme ongedaan te maken in beleid en uitvoering. Daarvoor heeft het zich te diep genesteld in de cultuur en instituties van politiek en overheid. De vraag is wel in welke richting het roer radicaal om moet. Robert van Putten schreef er een bijdrage over voor het blad Beleid en Maatschappij.
Lees meer over "Een andere overheid vereist een andere verhouding tot maakbaarheid"
-
Levensbeschouwelijk perspectief op goed bestuur in onzekere tijden
21 juli 2021
Wat is goed overheidsbeleid op onzekerheid of reflectie? Robert van Putten schreef daarover een artikel voor het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid. Onzekerheid temperen is belangrijk in bestuur en beleid, maar dat kan ook ontsporen. Daarom betekent goed bestuur óók ruimte geven aan onzekerheid. Een christelijk wereldbeeld geeft inzichten voor meer ontspannen omgaan met onzekerheid. De noties certitudo, improvisatie en bescheidenheid staan daarin centraal. Samen vormen ze bouwstenen voor een post-seculier perspectief op bestuur in tijden van crisis.
Lees meer over "Levensbeschouwelijk perspectief op goed bestuur in onzekere tijden"
-
'Het WI is uitgegroeid tot een echt instituut'
18 juni 2019
Jan van der Stoep treedt na vier jaar af als voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut. Directeur Wouter Beekers: 'Jan heeft een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan het WI. Zo heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de inzet van diepgaande bezinningsprogramma's. Jan leerde ons steeds het denken te blijven onthaasten, en terug te gaan naar de kern van wat we doen. Die les nemen we mee voor de toekomst.' Jan wordt opgevolgd door Wouter de Jong, aftredend burgemeester van Houten.
In dit interview blikken we met Jan terug op de twaalf jaar van zijn curatorschap, en blikken we ook vast een beetje vooruit.Lees meer over "'Het WI is uitgegroeid tot een echt instituut'"