Cooperatiemaatschappij

Verdieping - De samenleving - Samen leven - Coöperatiemaatschappij

Het goede leven ontstaat in coöperatie

het goede leven samen

Is het einde van de verzorgingsstaat nabij? Is het tijd voor minder overheid en meer samenleving? Middenin de verhitte discussies over dit thema pleit het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie voor een overheid en een samenleving die elkaar niet uitsluiten, maar aanvullen.

De coöperatiemaatschappij is het toekomstideaal. Want het goede leven ontstaat in coöperatie: in een samenwerking waarbij ieder zijn talenten inbrengt. Daarbij is er voor alle maatschappelijke partners een rol: voor burgers en gemeenschappen, ondernemers, professionals en organisaties, ambtenaren en overheden.

Bestel 'Coöperatiemaatschappij'

Solidariteit organiseren in de eenentwintigste eeuw

CU Cooperatiemaatschappij omslag_def_LR

Artikelen over de coöperatiemaatschappij

  1. WI-onderzoeker Robert van Putten ontvangt onderzoeksbeurs Thijmgenootschap

    2 februari 2021 by Greet Schuurman

    Robert van Putten-1.jpg

    Robert van Putten is verkozen tot de ontvanger van het Stipendium van het Thijmgenootschap. Hij is daarmee de derde jonge filosoof die deze prestigieuze onderzoeksbeurs ontvangt. Van Putten wil het ontvangen bedrag inzetten voor een onderzoek naar rust in onze jachtige samenleving. Het hangt daarmee nauw samen met de bezinning van het Wetenschappelijk Instituut op de goede samenleving.

    Lees verder

  2. Bouwen aan een neosociaal perspectief

    29 september 2020 by Robert van Putten

    cooperatie samenwerken ambacht

    Foto: Folkert Rinkema

    Om het neoliberalisme te vervangen is een ‘ander mensbeeld met een andere visie op goed samenleven en besturen’ nodig. ‘We hebben nieuwe sociologische verbeeldingskracht nodig om opnieuw sociaal denken en handelen te leren.’ Voor Sociale Vraagstukken beschrijft en bepleit onderzoeker Robert van Putten het ‘neosocialisme’ als alternatief voor het neoliberalisme.

    Lees verder

  3. Verweesde samenleving

    17 februari 2020 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Eind vorige jaar publiceerde Gert-Jan Segers zijn pamflet De verloren zoon. Aan de hand van de bekende Bijbelse parabel schetst Segers zijn ideale samenleving. Voor mij grotendeels een herkenbaar CU-geluid, alleen het conservatieve frame van de ‘verweesde samenleving’ past niet bij onze partij.

    Lees verder

  4. Digitaal zwemdiploma

    23 december 2019 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Enkele maanden geleden verscheen de ‘Monitor digitale geletterdheid Primair Onderwijs 2019’. Een uitgebreid onderzoek waaruit blijkt dat onze kinderen en hun basisscholen met een gemiddelde van 4,9 slecht scoren op het gebied van privacy, informatieveiligheid en mediawijsheid.

    Lees verder

  5. #volksvertegenwoordiging

    21 oktober 2019 by Siewerd de Jong

    Siewerd de Jong - column

    Hoe houdbaar is onze vorm van politiek nog? Ik vraag me dat steeds vaker af. Met steeds meer kleine fracties en steeds moeilijker te smeden coalities lijkt de rek er soms uit. Voor grote beslissingen is er een hoop kunst- en vliegwerk nodig om een politieke lijn te bepalen waar genoeg partijen zich senang bij voelen. Het gevolg is lange processen en onduidelijke communicatie. En de burger weet niet bij welke partij ze moet zijn om echt gehoord en begrepen te worden. Het wordt tijd voor een andere manier van volksvertegenwoordiging.

    Lees verder

  6. Beroepseer

    23 september 2019 by Alex ten Cate

    Alex ten Cate column

    “En toch zal zelfs de moordenaar van Derk een advocaat vinden die het onderste voor hem uit de kan haalt. Zo hoort het namelijk.”

    Lees verder

  7. Brandjes blussen

    1 juli 2019 by Zmnako Karem

    Zmnako column

    De opkomst van de immigranten uit de islamitische landen is een van de belangrijke reden van de polarisatie in de samenleving en is ook een voedingsbodem voor de opkomst van rechts-radicalen en als reactie daarop links-radicalen. De politieke wil om een grondige en serieuze verandering te brengen in het immigratiebeleid is tot op heden uitgebleven. Dat heeft te maken met de politieke luiheid en het ontbreken van daadkracht.

    Lees verder

  8. Vrienden, geestverwanten en zakenpartners

    17 juni 2019 by Alex ten Cate

    Alex ten Cate column

    Vorige week schreef Bas de Groot hier over wat hij zag als een “hoopvolle breuk” tussen ChristenUnie en SGP rondom de fractievorming in Brussel en de coalitievorming in Zuid-Holland. Daar maakte hij weinig vrienden mee, in ieder geval in kringen van SGP en hun ‘new found friends’ bij Forum.

    Lees verder

  9. Hoopvolle breuk

    10 juni 2019 by Bas de Groot

    Bas de Groot column

    Voor veel ChristenUnie-stemmers waren de afgelopen weken niet makkelijk. Een gezamenlijke lijst met de SGP voor de Europese Verkiezingen, de mogelijkheid van een Europese fractie met Forum en tot overmaat van ramp werd er ook nog onderhandeld met de partij van Baudet voor het provinciebestuur in Zuid-Holland. Tot afgelopen woensdag.

    Lees verder

  10. Rechtse engnekken, linkse gekkies

    1 april 2019 by Mirjam Kosten

    Mirjam Kosten column

    Even gechargeerd: er zijn mensen die bang zijn dat onze cultuur ten onder gaat (aan islamisering bijvoorbeeld) en er zijn mensen die bang zijn dat de wereld door klimaatverandering onleefbaar wordt. Er zijn ook nog de pechvogels die bang zijn voor allebei; mijn indruk is dat die soort er niet zoveel is. Misschien is ons brein maar bedraad voor één doemscenario tegelijk.

    Lees verder

Neem contact met ons op

Contact met Wouter Beekers, co-auteur 'Coöperatiemaatschappij'

Wouter Beekers