Cooperatiemaatschappij

Verdieping - De samenleving - Samen leven - Coöperatiemaatschappij

Het goede leven ontstaat in coöperatie

samenwerking

Is het einde van de verzorgingsstaat nabij? Is het tijd voor minder overheid en meer samenleving? Middenin de verhitte discussies over dit thema pleit het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie voor een overheid en een samenleving die elkaar niet uitsluiten, maar aanvullen.

De coöperatiemaatschappij is het toekomstideaal. Want het goede leven ontstaat in coöperatie: in een samenwerking waarbij ieder zijn talenten inbrengt. Daarbij is er voor alle maatschappelijke partners een rol: voor burgers en gemeenschappen, ondernemers, professionals en organisaties, ambtenaren en overheden.

Bestel 'Coöperatiemaatschappij'

Solidariteit organiseren in de eenentwintigste eeuw

CU Cooperatiemaatschappij omslag_def_LR

Artikelen over de coöperatiemaatschappij

 1. Verweesde samenleving

  17 februari 2020 by Bas de Groot

  Bas de Groot column

  Eind vorige jaar publiceerde Gert-Jan Segers zijn pamflet De verloren zoon. Aan de hand van de bekende Bijbelse parabel schetst Segers zijn ideale samenleving. Voor mij grotendeels een herkenbaar CU-geluid, alleen het conservatieve frame van de ‘verweesde samenleving’ past niet bij onze partij.

  Lees meer over "Verweesde samenleving"

 2. Digitaal zwemdiploma

  23 december 2019 by Bas de Groot

  Bas de Groot column

  Enkele maanden geleden verscheen de ‘Monitor digitale geletterdheid Primair Onderwijs 2019’. Een uitgebreid onderzoek waaruit blijkt dat onze kinderen en hun basisscholen met een gemiddelde van 4,9 slecht scoren op het gebied van privacy, informatieveiligheid en mediawijsheid.

  Lees meer over "Digitaal zwemdiploma"

 3. #volksvertegenwoordiging

  21 oktober 2019 by Siewerd de Jong

  Siewerd de Jong - column

  Hoe houdbaar is onze vorm van politiek nog? Ik vraag me dat steeds vaker af. Met steeds meer kleine fracties en steeds moeilijker te smeden coalities lijkt de rek er soms uit. Voor grote beslissingen is er een hoop kunst- en vliegwerk nodig om een politieke lijn te bepalen waar genoeg partijen zich senang bij voelen. Het gevolg is lange processen en onduidelijke communicatie. En de burger weet niet bij welke partij ze moet zijn om echt gehoord en begrepen te worden. Het wordt tijd voor een andere manier van volksvertegenwoordiging.

  Lees meer over "#volksvertegenwoordiging"

 4. Beroepseer

  23 september 2019 by Alex ten Cate

  Alex ten Cate column

  “En toch zal zelfs de moordenaar van Derk een advocaat vinden die het onderste voor hem uit de kan haalt. Zo hoort het namelijk.”

  Lees meer over "Beroepseer"

 5. Brandjes blussen

  1 juli 2019 by Zmnako Karem

  Zmnako column

  De opkomst van de immigranten uit de islamitische landen is een van de belangrijke reden van de polarisatie in de samenleving en is ook een voedingsbodem voor de opkomst van rechts-radicalen en als reactie daarop links-radicalen. De politieke wil om een grondige en serieuze verandering te brengen in het immigratiebeleid is tot op heden uitgebleven. Dat heeft te maken met de politieke luiheid en het ontbreken van daadkracht.

  Lees meer over "Brandjes blussen"

 6. Vrienden, geestverwanten en zakenpartners

  17 juni 2019 by Alex ten Cate

  Alex ten Cate column

  Vorige week schreef Bas de Groot hier over wat hij zag als een “hoopvolle breuk” tussen ChristenUnie en SGP rondom de fractievorming in Brussel en de coalitievorming in Zuid-Holland. Daar maakte hij weinig vrienden mee, in ieder geval in kringen van SGP en hun ‘new found friends’ bij Forum.

  Lees meer over "Vrienden, geestverwanten en zakenpartners"

 7. Hoopvolle breuk

  10 juni 2019 by Bas de Groot

  Bas de Groot column

  Voor veel ChristenUnie-stemmers waren de afgelopen weken niet makkelijk. Een gezamenlijke lijst met de SGP voor de Europese Verkiezingen, de mogelijkheid van een Europese fractie met Forum en tot overmaat van ramp werd er ook nog onderhandeld met de partij van Baudet voor het provinciebestuur in Zuid-Holland. Tot afgelopen woensdag.

  Lees meer over "Hoopvolle breuk"

 8. Antartica

  13 mei 2019 by Mart Keuning

  mart keuning column

  We moeten het even hebben over het ‘moreel kompas’. De afgelopen weken beriepen de nodige politici zich op het hunne nadat ze in het nauw waren geraakt over hun (declaratie)gedrag. De afgekloven beeldspraak vergeven we ze maar even.

  Lees meer over "Antartica"

 9. Verschil van radix, gedeelde waarden?

  2 mei 2019 by Martine Vonk

  Ruim een maand geleden sprak dr. Martine Vonk haar inspirerende Groenlezing uit. Op verzoek van het WI gaven de wetenschappelijk bureaus van VVD en GroenLinks een reactie vanuit hun partijvisies. De Teldersstichting (VVD) uit twijfel aan een verduurzaming vanuit de radix. Bureau de Helling (GroenLinks) verwijt Vonk over het hoofd te zien dat politiek het domein is van botsende waarden, waardoor haar voorstellen politiek gezien onuitvoerbaar zijn. Het laatste woord is aan Martine Vonk zelf: 'De kunst is om te zoeken naar grond voor gedeelde waarden.'

  Lees meer over "Verschil van radix, gedeelde waarden?"

 10. Rechtse engnekken, linkse gekkies

  1 april 2019 by Mirjam Kosten

  Mirjam Kosten column

  Even gechargeerd: er zijn mensen die bang zijn dat onze cultuur ten onder gaat (aan islamisering bijvoorbeeld) en er zijn mensen die bang zijn dat de wereld door klimaatverandering onleefbaar wordt. Er zijn ook nog de pechvogels die bang zijn voor allebei; mijn indruk is dat die soort er niet zoveel is. Misschien is ons brein maar bedraad voor één doemscenario tegelijk.

  Lees meer over "Rechtse engnekken, linkse gekkies"

Neem contact met ons op

Contact met Wouter Beekers, auteur 'Coöperatiemaatschappij'

Wouter Beekers