Migratie
Verdieping - De samenleving - Internationale samenwerking - Migratie
Nieuw: Een goed verhaal over arbeidsmigratie
Foto: Folkert Rinkema

Overlast, verdringing op de arbeidsmarkt, maar ook uitbuiting en slechte leefomstandigheden: als het gaat om arbeidsmigratie zijn dat vaak de eerste dingen waar we aan denken. De reflex is dan al snel om nieuw beleid op te stellen, geïnspireerd door christelijke idealen zoals gastvrijheid en barmhartigheid. Maar een goed arbeidsmigratiebeleid houdt ook rekening met de praktijk.
Kunnen we arbeidsmigratiebeleid funderen in christelijk idealen en inzichten uit de praktijk? Met andere woorden: Wat is een hoopvol en realistisch verhaal over arbeidsmigratie?
WI-onderzoeker Laurens Wijmenga sprak met politici, ondernemers, deskundigen en arbeidsmigranten zelf. Gebaseerd op die gesprekken schreef hij een nieuw verhaal over arbeidsmigratie, geïnspireerd door de filosoof Reinhold Niebuhr.
Het essay is het tweede deel in een reeks, waarin het Wetenschappelijk Instituut op zoek gaat naar een goede verhalen over migratie voor christelijke politiek.
Download het essay
'Een goed verhaal over arbeidsmigratie'


Luister de podcast 'Een goed verhaal over migratie'
In de podcast 'Een goed verhaal' over migratie gaat Laurens Wijmenga in gesprek met Rikko Voorberg, theoloog en auteur, en oprichter van het initiatief 'We gaan ze halen'. Herkent Voorberg de worsteling van de ChristenUnie, op zoek naar dat goede verhaal? En is hij het eens met de voorstellen die Wijmenga doet in zijn essay?
Download
'Een goed verhaal over migratie'

Denk met ons mee
en deel uw input over ontwikkelingssamenwerking en de wereldwijde verdeling van welvaart.

Gerelateerde artikelen
-
Nieuw essay: Een goed verhaal over arbeidsmigratie
5 maart 2021 om 10:38
-
Uit elkaar voor de kinderen
21 december 2020 om 12:00
-
In het getto
12 oktober 2020 om 12:00
Ze hadden niet mijn kleur. Honderd paar ogen staarden mij aan. Honderd gezichten met één dezelfde kleur. Met neergeslagen ogen ging ik achterin zitten. Niemand die lachte of een hand gaf. Wie zouden ze denken dat ik ben? Een informant van de overheid of een blanke terrorist? Ik glimlachte maar eens vriendelijk.
-
Ledenpartij
21 september 2020 om 12:00
De mensenonterende situatie in Moria en de reactie hierop van het kabinet heeft geleid tot veel kritiek op de ChristenUnie-fractie. Zowel van binnen als buiten de partij dezelfde kwalificaties: onbarmhartig, ontoereikend en onchristelijk. Niet alleen het team van Gert-Jan, maar wij als ledenpartij moeten ons dit aantrekken.
-
Moria
7 september 2020 om 12:00
Soms schaam ik me ervoor om Nederlander te zijn. Waar in Griekenland kinderen zonder ouders, onderdak en uitzicht op een toekomst hutje en mutje in schamele tentjes verblijven, discussiëren de Nederlanders over het binnenhouden van ouderen en kwetsbaren zodat onze jongeren niet te veel onder de coronamaatregelen hoeven te lijden.
-
Zorgen om Forum en om democratie
9 december 2019 om 12:00
-
'Elke grens heeft een andere kant'
24 september 2019 om 12:00
Migratie is een urgent thema in het politieke debat. In een globaliserende wereld krijgen we als Nederland meer en meer te maken met mensen uit andere landen en culturen die hier naartoe komen. Internationaal zijn daarover afspraken gemaakt of worden pogingen gedaan om tot nieuwe afspraken te komen. Denk aan het VN-vluchtelingenverdrag en het VN-migratiepact. Dat is echter niet zonder controverse. Hoe moeten we recht en migratie op elkaar betrekken? Kunnen we onze verhouding tot de migrant wel duiden in termen van recht? We gaan erover in gesprek met iemand wiens werk en leven in het teken van dat recht staat: hoogleraar en oud-minister Ernst Hirsch Ballin.
Neem contact op met Laurens Wijmenga
voor meer informatie of het aanvragen van een lezing
