Gezin
Verdieping - De samenleving - Gezin
Het gezin: het fundament van de samenleving

Het gezin is het startpunt van ons leven en het fundament van de samenleving. Maar zal het gezin blijven voortbestaan, nu het aantal relatiebreuken toeneemt en gezinnen steeds harder moeten werken om het hoofd boven water te houden? Wat kan de overheid doen om het goede leven in gezinnen te beschermen? En hoe moet worden omgegaan met de toegenomen diversiteit aan gezinsvormen?
In de media wordt soms weinig positief gesproken over ‘het gezin’. Toch is het leven in gezinsverband onverminderd populair. Bovendien herontdekken wetenschappers en politici de waarde van familiebanden. Dit schept kansen voor een politieke partij die het gezin hoog in het vaandel heeft. In Gezinskapitaal roept onderzoeker Laurens Wijmenga de overheid op het sociaal kapitaal dat besloten ligt in gezinnen te behouden en vrucht te laten dragen. Daarvoor moet het gezin – dé plek waar mensen worden gevormd – alle ruimte krijgen om te beantwoorden aan haar verantwoordelijkheden.
Bestel 'Gezinskapitaal'
De herontdekking van de waarde van familiebanden in onze tijd

Artikelen over gezin
-
Het gezin: een achterhaald fenomeen?
12 december 2003
Wie vandaag de dag nog durft te stellen dat het gezin de hoeksteen van de samenleving is, wordt ofwel meewarig aangekeken ofwel in zijn gezicht uitgelachen. Het is natuurlijk een gegeven dat onze maatschappij steeds individueler wordt, een ontwikkeling die overigens sterk gestimuleerd wordt door de overheid. Toch is de vraag gerechtvaardigd of het gezin inderdaad een achterhaald fenomeen is, dat dreigt te verdwijnen. En als die dreiging er is, wat zouden dan de consequenties zijn voor de maatschappij als het realiteit zou worden en het gezin inderdaad zou verdwijnen? Als directeur van Focus on the Family Nederland ben ik (uiteraard) overtuigd van het feit dat het gezin onmisbaar is voor een gezond functioneren van de samenleving. In dit artikel hoop ik te kunnen beargumenteren waarom de ingeslagen weg naar individualisering uiteindelijk een doodlopende weg is.
-
Jongeren en risicogedrag in de laatmoderne samenleving
12 december 2003
Nederland wordt over het algemeen internationaal geroemd vanwege haar sterke gezondheidscultuur. Met name als het gaat om seksualiteit dient het Nederlandse model als voorbeeld voor vele beleidsadviseurs en lobbygroepen die gericht zijn op het terugdringen van met name zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) onder jongeren.
Het feit dat de situatie in Nederland de laatste jaren zo sterk is verslechterd, hangt dan ook lineair samen met de erosie van het traditionele gezin. Het is geen geheim dat de sociale gezondheid van een maatschappij wordt bepaald door de sterkte van het gezin, en dat hierbij met name de rol van de moeder doorslaggevend is.
Neem contact met ons op
Contact met Laurens Wijmenga, auteur 'Gezinskapitaal'

Themanummer 'Groen' over het gezin
