De wereld is niet rond

De wereld is niet rond

wereld.jpg

4 juli 2020 by Lambert Pasterkamp (onderzoeker)

'Waar is God? Als Hij niet beantwoordde aan het beeld dat ik van Hem en Zijn woonplaats had, Wie is Hij dan eigenlijk wel?' In zijn essay 'De wereld is niet rond' verwoordt onderzoeker Lambert Pasterkamp het verlies van een zekere religieuze geborgenheid door globalisering. De globe vult de plek van God, zo zegt hij. Een pleidooi in Wapenveld voor ontvankelijkheid en een wereld die niet 'af' is.

'De globe' brengt wat ver weg is dichtbij, brengt ons gemak en nieuwe inzichten. Maar de wereld die altijd dichtbij is en nooit stilstaat dringt zich ook aan ons op, schrijft Pasterkamp. We hebben de wereld in onze broekzak, maar voor God lijkt er steeds minder plaats. In het blad Wapenveld roept hij op tot ontvankelijkheid voor het ongrijpbare. Daartoe noemt hij drie momenten van confrontatie: die met mensen die niet in de eigen wereld passen, die met de beperktheid van de eigen plaats en die aarde als niet-systemische, levende werkelijkheid. 'Deze confrontaties houden onze wereld open. En daarmee het zicht op de hemel.' Lees hier het hele essay. 

Globaliseringsonderzoek
Pasterkamp houdt zich bij het Wetenschappelijk Instituut veel bezig met het thema 'globalisering'. Zo schreef hij een essaybundel, getiteld Geordende globalisering. In het boek neemt hij de lezer mee in een zoektocht naar politieke antwoorden op de vragen die globalisering meebrengt. Wat is een christelijk-sociaal perspectief voor onze samenleving in een tijd van globalisering? Onze wereld verandert, en daarmee onze politieke werkelijkheid. Dat zorgt voor onrust in onze samenleving. Over thema's die raken aan globalisering is steeds meer verdeeldheid. De tegenstellingen in het debat én in de Nederlandse samenleving worden scherper. Soms zó scherp dat de vraag is wat we nog wél delen met hen die anders denken dan wij. Vormen we nog een gemeenschap met hen? En wat betekent het dan om een gemeenschap te zijn? De essaybundel is te koop in onze webshop, en voor donateurs gratis aan te vragen

Podcast 'Een goed verhaal'
Op 9 september is de live uitzending van een nieuwe podcast over dit thema, met Lambert Pasterkamp en Theoloog des Vaderlands Samuel Lee. De opname is vanaf 9 september, 19.00 uur, te bekijken op het YouTube-kanaal van het Wetenschappelijk Instituut. 
Wilt u deelnemen aan de podcast? Stuur dan tijdens de live-uitzending een Whatsapp-bericht met uw / jouw vraag naar 06-82275678 of stel je vraag via live chat. Natuurlijk is de podcast later ook terug te zien via YouTube en te beluisteren via de bekende Podcast-aanbieders. De presentatie van de podcast is in handen van Folkert Rinkema.