Sociale zekerheid

Verdieping - De samenleving - Economie en geld - Bijstand

Bijstandsbeleid moet positief zijn en rechten van ontvangers waarborgen

Bijstand internet

Over de bijstand is veel te doen. Stigmatiseren we uitkeringsgerechtigden door ze in oranje hesjes papier te laten prikken in het park? Is het beter mensen vertrouwen te geven en hen een “basisinkomen” te verschaffen? Of mag de maatschappij tegenover een uitkering best een tegenprestatie verwachten?

In Met opgeheven hoofd pleit het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie voor een derde weg tussen deze uitersten. Aan de bijstand mogen best plichten verbonden worden. Maar die plichten zijn geen doel op zich. Ze moeten mensen helpen een plek te vinden in de samenleving. Daar hebben mensen recht op; en dat recht is in ons huidige stelsel voor bijstandsontvangers niet of nauwelijks geborgd. Het wordt hoog tijd voor zulke waarborgen én voor een positief bijstandsbeleid.

Bestel 'Met opgeheven hoofd'

Naar een bijstand die bijstaat

Cover Met opgeheven hoofd CU

Artikelen over de bijstand

  1. Niet locatiewrok maar diplomavoorkeur verklaart politieke tegenstellingen

    19 december 2022 by Bert van der Woerd- fotograaf: Wim Schut

    236-034 - column_Wim Schut.jpg

    Volgens Jan Steven Eilander zijn de huidige politieke tegenstellingen een kwestie van geografie. Progressief versus conservatief is passé. Randstad versus regio of grootstedelijk versus landelijk vormen de nieuwe politieke kloven. Werkelijk? Is de verharding in standpunten over pieten, gender, vlees eten en stikstof geografisch bepaald? Nee, het gaat om inkomens en diploma’s!

    Lees verder

  2. Verhoog het minimumloon

    9 april 2018 by Simone Kennedy

    Simone Kennedy column

    Als je een baan op minimuminkomen krijgt vanuit de bijstand, ga je er financieel niet altijd op vooruit. Ik ken veel met vluchtelingen die in 2015 vanuit Syrië en Eritrea naar Nederland zijn gekomen. Na een verblijf van ruim een jaar in het AZC hebben ze een verblijfsvergunning gekregen en leren nu de taal.  De meeste vluchtelingen willen niets liever dan een fulltimebaan of een eigen bedrijf. Maar ze moeten eerst stil zitten en wachten. ‘Wachten’ is zo ongeveer het eerste Nederlandse woord dat ze leren.

    Lees verder

Neem contact met ons op

voor meer informatie of het aanvragen van een lezing

Laurens