Houvast voor een christelijke minderheid

Houvast voor een christelijke minderheid

people-2570664_1920.jpg

27 januari 2025 by Jerke Setz

Tim Kuijsten stelt in zijn column ‘nieuwe christenen, oude geluiden’ dat steeds meer jongeren het christelijk geloof omarmen. Is daarmee de secularisatie op haar retour? Ik verwacht het niet. Dat er nieuwe aanwas is, is hoopgevend, maar vooralsnog verandert de trend niet fundamenteel. De ontkerkelijking zet door, ook in conservatieve gemeenschappen. Wel is er een voor de ChristenUnie nieuwe doelgroep: de migrantenkerken. Ik ben het zeker met Tim eens dat we met hen het gesprek moeten zoeken. Maar ik vind niet dat we dan eerst onze principes moeten afzwakken of van onze waarden moeten afstappen door een knieval te doen voor het populisme.

Mijn belangrijkste stelling in reactie op Tim is, dat het aanpassen van onze kernwaarden nooit een strategie kan zijn om een breder publiek aan te spreken. Zo’n reactie holt niet alleen onze rijke christelijke identiteit uit, maar ik geloof ook niet dat die ons een grote verkiezingswinst gaat opleveren. Politieke impact ontstaat niet door mee te waaien met electorale winden, maar door trouw te blijven aan onze missie. Die missie vraagt om een sterke, verbindende partij, diepgeworteld in christelijk-sociaal denken.

Want identiteitspolitiek, waarin we alleen voor onze eigen belangen opkomen, en christenpopulisme ligt op de loer. We kampen binnen de partij met spanningen. Zijn we te conservatief of juist te progressief? Opvattingen over de koers van de ChristenUnie doen de ronde in opiniestukken, appgroepen en onderbuiken. Opvallend is dat er maar weinig echt wordt gediscussieerd. Dat terwijl de christelijk-sociale leer voldoende ruimte biedt voor vernieuwing. Als ik het over een ding eens ben met onze criticasters op links en rechts, is het dat we te weinig het echte gesprek aandurven over de koers van onze partij. En dat is zonde, want ‘verdeeldheid’ leidt af van wat werkelijk belangrijk is: de vertaling van onze christelijke waarden naar een politiek die mogelijkheden schept. Om focus te herwinnen, is meer ruimte nodig voor inhoudelijk gesprek. Gesprek over hete hangijzers, natuurlijk, maar vooral over brede maatschappelijke vraagstukken. Er hoort bij dit gesprek net zoveel ruimte te zijn voor een nieuwe groep christenen als voor oude gelovigen.

Daarin moeten we uitkijken dat niet een van de subgroepen binnen onze partij te dominant wordt. Laat ieder in alle bescheidenheid de ander belangrijker achten dan zichzelf. Die open cultuur mogen we samen goed bewaken. We zijn er als partij niet alleen voor Biblebelt mozaïekers, maar ook voor Iraanse christenen, Nedersaksische dorpsbewoners en bezorgde bewoners van Rotterdamse buitenwijken. Elk van die groepen moet eigenaarschap kunnen voelen over ons gezamenlijke verhaal.

Dat levert een wenkend perspectief op voor mensen van goede wil, zelfs voor mensen die geen christen zijn. De ChristenUnie is niet de belangenvereniging van christenen, maar een partij die zich baseert op christelijk sociaal denken en dit beschikbaar maakt voor een brede groep mensen. Niet populisme of identiteitspolitiek, maar daadwerkelijke verbinding is ons handelsmerk.

Jerke Setz is voorzitter van PerspectieF

Deze column is een reactie op de column Nieuwe christenen, maar oude geluiden - Wetenschappelijk Instituut door Tim Kuijsten. Binnenkort verschijnt de nieuwe podcast Groenvoer waarin Tim en Jerke met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp van deze columns: https://lnkd.in/eM3dUzy6