Waar staat de ChristenUnie voor?
Waar staat de ChristenUnie voor?
18 november 2024
`De economie is geen natuurverschijnsel, we hebben deze zelf gecreëerd’ benadrukte zuster Helen Alford van de Pauselijke Universiteit onlangs op een conferentie voor katholieke beleggers in Londen, ‘en we kunnen hem daarom ook sturen’.
Zij staat met deze uitspraak in een brede christelijke traditie. De Quakers riepen al in de achttiende eeuw op om niet te beleggen in de slavenhandel. De Wereldraad van Kerken vroeg in 1985 beleggers om hun portefeuilles te zuiveren van aandelen van bedrijven als Shell en Philips vanwege hun weigering afstand te nemen van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. En vorige week riep de christelijke beleggersvereniging De Nieuwe Beurskoers de Nederlandse financiële sector op om de beursgang van kledingbedrijf SHEIN te boycotten vanwege het voor mens en milieu destructieve businessmodel.
Deze christenen deelden de overtuiging dat we de economie moeten sturen, ook als dat ten koste kan gaan van (korte termijn) financieel gewin. Maar dit gedachtegoed staat, vreemd genoeg, mede door christenen onder druk. Vanuit Amerika waait de zogenaamde ‘anti-Environmental, Social and Governance’-beweging over naar Nederland, aangedreven door christelijke politici die zelfs andere christelijke beleggers onder druk zetten vanwege hun bezorgdheid over klimaatverandering. Zij geloven blijkbaar in de economie als natuurverschijnsel, die niet gestuurd mag worden, zelfs niet als zij de natuur aantast.
Dit geluid heeft ook geresulteerd in de recent aangenomen motie Aartsen, gesteund door alle drie christelijke politieke partijen, die pensioenfondsen oproept om 'primair' op basis van rendement te beleggen. De motie ontneemt ons de mogelijkheid om de economie te sturen op basis van maatschappelijke wensen.
Niet lang daarna diende ChristenUnie Kamerlid Grinwis een motie in die opriep Rijnlands ondernemen, waarbij het gaat om collectief succes op de lange termijn met aandacht voor alle belanghebbenden, beter te verankeren bij beursgenoteerde bedrijven. Deze motie past juist goed in de traditie van een economie waarin ook door andere doelen dan rendement worden nagestreefd.
Dus is mijn vraag: waar staat de ChristenUnie voor? Wil zij zich aansluiten bij de brede christelijke traditie van het actief sturen van de economie ten behoeve van het algemeen belang, of sluit de partij zich aan bij een beweging van christenen die de economie beschouwt als natuurverschijnsel?
De steun voor motie Aartsen was een verkeerde keuze. Maar beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. De motie Grinwis is een mooie stap in de juiste richting, en verdient duidelijke vervolgstappen.
Kees Gootjes is directeur van De Nieuwe Beurskoers, een vereniging van christelijke beleggers die zich inzet om meer van Gods liefde zichtbaar te maken in de economie.