Maak werken aantrekkelijker voor Nederlands welzijn

Maak werken aantrekkelijker voor Nederlands welzijn

pexels-andrea-piacquadio-3801690.jpg

27 november 2023 by Henk Willem van Dorp

De ChristenUnie zette in het verkiezingsprogramma en campagne nadrukkelijk in op een verhoging van het sociaal minimum. Dat is een goede zaak, maar werken moet wel aantrekkelijker worden. Daarom moeten minimumloon en uitkeringen losgekoppeld worden.

Eind 2024 moeten de EU-lidstaten in de wet hebben vastgelegd dat werkenden kunnen vertrouwen op een passend minimumloon. In Nederland wordt breed gedacht aan een uurloon van € 16,- Dat is tot stand gekomen door de vertaling van 60% van het mediane loon. De ChristenUnie gaat zelfs uit van € 18 in 2028, een verdubbeling ten opzichte van 2018. De Europese armoedegrens ligt overigens veel lager en wij leven dus in één van de rijkste landen ter wereld! 

In de Bijbel staat (Lukas10:7) ”de arbeider is zijn loon waard” en ik gun ieder een deel van de welvaartsgroei. Er zijn echter wel nadelen aan een verhoging van het minimumloon. Eén nadeel is dat we ons uit de markt prijzen. Het is daarom noodzakelijk dat het werkgeversdeel op de loonkosten op dit niveau nul is.

Het venijn zit echter in de koppeling van het minimumloon met de uitkeringen en AOW. Met deze koppeling is Nederland uniek in Europa. Deze koppeling is duur en maakt werken minder aantrekkelijk. De grootste kostenpost zit in de koppeling met de AOW. De voorgestelde verhoging naar € 18 / uur gaat  aan AOW (t.o.v. 2023) ca. € 18,8 mrd. kosten. Deze kosten gaan we inzetten voor een groep waar het armoedevraagstuk niet of nauwelijks speelt. Geld dat door werkenden opgebracht moet worden en waar de AOW-ers niet zelf voor gewerkt of gespaard hebben.

Door de koppeling van uitkeringen aan het minimumloon wordt werken bovendien financieel onaantrekkelijker. Op dit moment krijgt een alleenstaande ouder met een bijstandsuitkering die vier dagen in de week gaat werken voor het wettelijk minimumloon al te maken met een inkomensdaling van 4 procent. Dit zou niet zo moeten zijn. Het afschaffen van de toeslagen -zoals de ChristenUnie voorstaat- is goed. Maar het loskoppelen van uitkeringen en minimumloon is beter. 

Werken moet lonen omdat werken niet alleen financiële voordelen heeft, maar ook goed is voor de maatschappelijke betrokkenheid. Door te werken ben je onderdeel van een team, je voegt iets toe en dit heeft een positief effect op je zelfbeeld en je geestelijke gezondheid. Thuiszitten, eenzaamheid, afstand tot de maatschappij en financiële afhankelijkheid hebben een negatief effect op de (geestelijke) gezondheid. Door werken aantrekkelijker te maken vergroten we Nederlands welzijn. 

Henk Willem van Dorp MBA is rentmeester/ ondernemer en voorzitter van het ChristenUnie ondernemersplatform