Gedeelde toekomst

Gedeelde toekomst

iStock-1324192337.jpg

12 december 2022 by Nathalie Nede

Afgelopen najaar was ik voor het eerst in Suriname, het land waar mijn ouders zijn geboren. Een prachtig land met ongerepte natuur, maar ook een land waar de sporen van het slavernijverleden nog overal zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld de ooit prachtige houten koloniale panden, die er nu vervallen bijstaan.

Mijn bagage bestond uit de verhalen van mijn familie en de beelden die ik daarbij had gevormd, mijn westerse denken en mijn politieke bril. Dat alles maakte dat ik genoot van het prachtige land, maar met pijn in mijn hart om de staat waarin het verkeert. En met ideeën in mijn hoofd over wat er allemaal beter zou kunnen. 

Nu het kabinet heeft aangekondigd excuses voor het slavernijverleden te maken, wordt er ook gesproken over herstelbetalingen. Excuses doe je immers niet alleen met woorden, maar ook met daden. Je verandert het gedrag waarmee je de ander pijn hebt gedaan en je probeert te herstellen wat je kapot hebt gemaakt. 

Gaat het dan om een zak met geld? Wat mij betreft niet. Een zak geld is slechts een doekje voor het bloeden. Ik heb het over de structurele opbouw van alles wat hersteld moet worden. Neem de overstromingen van begin dit jaar: 35 dorpen zijn overstroomd, medische posten weggevallen en scholen gesloten. Drie maanden later heeft Nederland één waterexpert gestuurd om onderzoek te doen. Hoezo als het kalf verdronken is dempt men de put?! 

In Nederland is de klimaatcrisis het gesprek van de dag. We doen alles om ons energieverbruik te verminderen, te verduurzamen en het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen. Voor wie doen we dat? Voor onszelf of voor de gehele aarde, waar wij het rentmeesterschap over hebben gekregen? En als we het voor die gehele aarde doen, moeten we dan niet meer hulp bieden aan de plaatsen die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis, terwijl zij de kleinste klimaat-voetafdruk achterlaten? Plekken zoals Suriname.  

Als we dan hulp bieden, laten we dat niet alleen achteraf doen, maar vooraf en structureel. Niet vanuit de gedachte dat Nederland Suriname helpt, maar dat we samen de klimaatcrisis bestrijden. Op basis van gelijkwaardigheid en met het gemeenschappelijke doel van een gezonde schepping voor ogen. Want herstellen doe je samen. In de koloniale “gedeelde geschiedenis” werd er niets gedeeld. Laten we nu wél werken aan een gedeelde toekomst. 

Nathalie Nede is voorzitter van het Veelkleurig Netwerk van de ChristenUnie en fractievoorzitter van de ChristenUnie Arnhem.

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column. Met deze columns faciliteert het Wetenschappelijk Instituut het partijdebat. De columns zijn op persoonlijke titel. Wilt u zelf een column schrijven, stuur dan een email naar laurenswijmenga@christenunie.nl.