Een uitzichtloze discussie

Een uitzichtloze discussie

Israel

8 april 2019 by Siewerd de Jong (Voorzitter PerspectieF)

Afgelopen zaterdag was ik te gast bij het Henri Veldhuis Symposium van The Rights Forum. Het was voor mij de eerste keer dat ik als voorzitter van PerspectieF zou gaan spreken of debatteren over het Israël-Palestina conflict.

Ik vind de discussie die we hier in Nederland over het onderwerp voeren erg onaantrekkelijk. Het is een discussie die vrijwel alleen op de flanken wordt gevoerd. De mensen die ‘m voeren lijken er vooral op uit om een gelijk te halen of het andere kamp te diskwalificeren. Vlak nadat ik had toegezegd om in het politieke panel plaats te nemen voor het symposium werd ik benaderd door de jongeren van het CIDI. Ik kreeg een mail met belastend “bewijs” over The Rights Forum en het dringende verzoek om niet naar het symposium te gaan. Andersom sprak ik op het Henri Veldhuis symposium genoeg mensen die vinden dat groepen als het CIDI en Christenen voor Israël gillend gek zijn. Dat moest ik toch wel met ze eens zijn?

Als je over dit onderwerp spreekt met een “insider” is het alsof je een andere wereld in stapt. De discussie is decennia geleden begonnen en de mensen die erin zitten, zitten er al jaren. Ik heb eens iemand horen zeggen dat Palestijnen allemaal terroristen zijn en ik heb met iemand gesproken die vindt dat alle Israëli’s oorlogscriminelen zijn. Ik heb mensen verhit horen zeggen dat de Palestijnen ‘gewoon weg moeten gaan’. Alsof ze andere leefgebieden voor het uitkiezen hebben. Afgelopen zaterdag heb ik theologen gehoord die het Bijbelboek Exodus zaten door te zagen om aan te tonen dat het huidige grondgebied van Israël niet aan het volk Israël toebehoort. Alsof ze daardoor hun spullen zouden pakken en ergens anders gaan wonen.

Volgens mij wordt er weinig gevraagd welk tastbaar verschil beide kampen nu precies maken. Waar je ook staat in deze discussie, het zou prioriteit moeten hebben om tot een einde van dit conflict te komen. Hoe kunnen we dat van Israëli’s en Palestijnen vragen als we in het veilige Nederland al niet tot elkaar kunnen komen?

Israëlische en Palestijnse jongeren die elkaar opzoeken in Jeruzalem worden vaak geprezen. Mensen die hier het midden opzoeken liggen van twee kanten onder vuur. Verzoeningsprojecten vinden we heel mooi, maar dan wel een paar duizend kilometer verderop. Jongeren in Israël en de Palestijnse gebieden hebben een uitzichtloos conflict geërfd. Jongeren in Nederland een uitzichtloze discussie.

Siewerd de Jong is voorzitter van PerspectieF en ondernemer. Zijn favoriete dichtvorm is rap.