WI Summer School

Hoe verhouden geloof en politiek zich tot elkaar? Wat houdt het christelijk-sociale gedachtegoed precies in? En wat hebben de grote denkers uit onze traditie daarover gezegd?

Met de Summer School biedt het WI een uniek programma voor mensen die intellectuele en geestelijke verdieping zoeken, met als speerpunt het christelijk-sociale gedachtegoed. In de kalmte van een klooster duikt u met een kleine groep medecursisten in het christelijk-sociale denken van de ChristenUnie.  Ter voorbereiding leest u klassieke teksten van bijvoorbeeld Augustinus, Groen van Prinsterer of Abraham Kuyper. Tijdens de Summer School zullen deze worden besproken onder leiding van bekende sprekers. Daarbij is er tijd voor verbinding en gezelligheid, maar ook voor persoonlijke bezinning. 

Thema: Globaal gezien

Voor het derde jaar op rij organiseert het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie een Summer School over christelijk-sociaal denken. Drie dagen lang duiken we met elkaar de rijke traditie in. Met bekende sprekers gaan we in debat over de actualiteit ervan voor de grote vragen van vandaag.

Thema is deze keer ‘Globaal gezien’. Welk perspectief heeft het christelijk-sociaal denken in tijden van globalisering? Wat betekenen idealen van vrede en recht als het gaat om klimaat, migratie, welvaartsverdeling en veiligheid? En hoe kunnen christenen in hun maatschappelijke positie omgaan met spanningen rond deze thema’s?

Programma

 • Christelijk-sociaal globaal

  Lambert Pasterkamp 
  is uw gastheer tijdens de Summer School. Hij is onderzoeker aan het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie op het thema globalisering. 

 • Waardengemeenschap Europa? - interview met René Cuperus

  Drs. René Cuperus
   is strategisch adviseur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werkt daarnaast als onderzoeker bij het Duitsland Instituut Amsterdam, waar hij de oorzaken en gevolgen van de neergang van de naoorlogse volkspartijen onderzoekt. Hij is daarnaast columnist voor de Volkskrant en auteur van onder meer De wereldburger bestaat niet

 • Augustinus en globalisering

  Richard Steenvoorde
  is Dominicaans priester en verbonden aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is gespecialiseerd in onder meer International and European Law, Public Policy, Political Philosophy en Political Theology.

 • Vechten in vredesnaam - interview met Eimert van Middelkoop

  Eimert van Middelkoop
  is voormalig minister van Defensie, Eerste en Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. 

 • Grote idealen, beperkte mogelijkheden; over migratie en recht  -
  lezing door en gesprek met Ernst Hirsch Ballin

  Ernst Hirsch Ballin
  is rechtsgeleerde, en oud-minister van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

 • Perspectieven voor morgen

  Mr. Mirjam Bikker
   is senator en fractievoorzitter van de Eerste Kamer voor de ChristenUnie.