Deel de vrijheid

Deel de vrijheid

22 mei 2024 by Trineke Palm (Directeur Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie)

DING FLOF BIPS. Weet u het nog? Het ezelsbruggetje voor de euro in 2002. Ik ben van de DING FLOF BIPS-generatie zou je kunnen zeggen. Mijn eerste “salaris” als oppas kreeg ik uitbetaald in euro’s. De euro staat symbool voor de Europese Unie als transactioneel handelsproject, voor gemak voor veel consumenten en bedrijven. Het staat symbool voor een oppervlakkige vrijheid die ons weinig kost, maar vooral veel oplevert. Is vrijheid een vanzelfsprekendheid geworden? 

Voor de ChristenUnie heeft vrijheid een diepere betekenis. Vrijheid gaat niet zozeer over de ruimte die we voor onszelf creëren. Leven in vrijheid komt met verantwoordelijkheid. Zoals onze beginselverklaring dat zo mooi zegt: deel de vrijheid. Geïnspireerd door Dietrich Bonhoeffer, schreef René van Loenen het “lied van de vrijheid”: 

Als godsgeschenk ons in de hand gelegd 

is vrijheid: kostbaar zaaigoed, maar geen recht. 

Bewaard, gekoesterd en weer doorgegeven 

zo vindt het zaad de ruimte van het leven. 

Bij de grondleggers van de naoorlogse Europese samenwerking en integratie was er een diepgevoeld besef dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Inmiddels is dat behoorlijk weggezakt. 

Voor mij kreeg het belang de vrijheid te delen een diepere betekenis bij de bezoeken die ik in 2021 met Defensie bracht aan de Baltische Staten en Oekraïne. Het trof mij hoezeer de Sovjet-bezetting in iedere familie nog een levende herinnering is. Tragisch genoeg is voor Oekraïners bezetting weer een dagelijkse realiteit. 

De christelijk-sociale politiek voor een geloofwaardig Europa wil pal staan voor de vrijheid van burgers, gemeenschappen en samenlevingen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ze zet zich onverschrokken in op het turbulente wereldtoneel voor een internationale rechtsorde waar niet het recht van de sterkste, maar de sterkte van het recht de boventoon voert. 

Kortom, er staat iets op het spel op 6 juni. Onze vrijheid, jouw missie!