Wolvenfokkerijen

Wolvenfokkerijen

pexels-johndetochka-14267368.jpg

7 oktober 2024 by Carl Lens

“Wolvenfokkerijen?” “Ja, wolvenfokkerijen. In Polen. En ik heb er bewijzen van!”

Het Eerste Kamerlid van de partij die ons land weer trots op zijn boeren wil laten zijn, is overtuigd. Er worden wolven met vrachtwagens naar Nederland gereden en hier losgelaten. “Wie zouden dat willen doen, en waarom?” Meewarig kijkt hij mij aan, verbaasd over zoveel wereldvreemdheid.

De man ziet er keurig uit in zijn blauwe kostuum met gestreken overhemd. Hij kijkt helder uit zijn ogen en overhandigt mij zijn kaartje met daarop zijn adresgegevens.

Ik ben van slag. Al eerder had ik mensen horen vertellen over wolvenfokkerijen, maar dat waren ‘wappies’, mensen die je niet per sé serieus hoeft te nemen. Nu praat ik met een man die moet beoordelen of ons land goed bestuurd wordt. Iemand waarvan je verwacht dat zijn oordeelsvermogen bovengemiddeld goed ontwikkeld is. 

Het maakt onrustig, een Eerste Kamerlid die geloof hecht aan het idee van elites die, in wereldwijde eendracht, de geschiedenis manipuleren en uit zijn op de onderwerping van het gewone volk. En hij is niet de enige. Het is nogal wijdverspreid en trouwens ook van alle tijden; ‘flat earthers’, ‘pedofielenjagers’, ‘de CIA die 9-11 organiseerde’, ‘het gif in vaccins’. Ook mijn postbode waarschuwt mij, terwijl hij naar de vliegtuigstrepen in de lucht wijst, voor de gevaren van ‘chemtrails’. 

Tijdens het gesprek met mijn postbode schiet mij een tekst van Petrus te binnen: ‘Komt tot bezinning en wordt nuchter, opdat gij kunt bidden.’ Bezinning, nuchter, bidden. Kernwoorden in een tijd waarin veel energie en aandacht verloren gaan door de drukte over alle ‘conspiracies’. Theorieën die de achterdocht aanwakkeren, verdeeldheid laten groeien en vertrouwen ondermijnen. Het ‘touwtje van Terlouw’ raakt verder uit het zicht. Voor wie het niet kent: in Terlouw’s kindertijd had niemand een sleutel van de voordeur. Er hing een touwtje uit de brievenbus waarmee iedereen de deur kon openen, en naar binnen kon. Een ‘high trust society’ kortom. 

Petrus’ woorden zijn opnieuw actueel. Laat alle afleiding ons niet weghouden van waar het werkelijk om gaat bij de grote thema’s van deze tijd: rechtvaardigheid, bescherming, verdraagzaamheid en verbinding, balans met de schepping en onze relatie met onze Vader. En mochten gefokte en hier naar toe gebrachte wolven toch losgelaten worden, dan vinden we daar wel wat op. Onze hoop en ons geloof laten ons immers niet in de steek. 

Carl Lens verbindt professionals aan groeiende organisaties. Hij is lid van de ChristenUnie in Doorwerth.