Europa, de fopspeen van nieuw rechts?

Europa, de fopspeen van nieuw rechts?

pacifier-6201108_1280.jpg

27 mei 2024 by Anne Strijker

Het nieuwe regeerakkoord ligt er eindelijk, althans op hoofdlijnen. De zon gaat weer schijnen in Nederland aldus Wilders cs. Wie wil dat nu niet na zoveel regen? Maar de belofte van Wilders zal helaas niet uitkomen en dat komt vooral door zijn onrealistische visie op de Europese Unie.

Het moet gezegd worden, ik denk echt dat we het nu over de nieuwe rechterflank moeten gaan proberen in Nederland. Het is simpelweg de stemverhouding na de recente verkiezingen die dat afdwingen. En na alle beloften gedaan door vooral BBB, PVV en NSC, moet het nu dan ook maar waargemaakt worden. Belofte maakt schuld!

De nieuwe coalitie in de steigers lijkt deze beloften vooral te willen inlossen door: opnieuw te gaan onderhandelen in Brussel. Voor het asielbeleid wordt gesteld dat het aannemen van een asielcrisiswet de instroom de komende twee jaar gaat verminderen. Brussel zal verder geconfronteerd worden met een Nederlandse ‘opt-out’. En ook als het over stikstof, mestbeleid en landbouw gaat, is de oplossing dat Nederland in Brussel maar eens flink met de vuist op tafel moet slaan.

Het doet mij terugdenken aan de Griekse schuldencrisis inmiddels tien jaar geleden.

Het proces lijkt hetzelfde. Wel de euro invoeren en bijbehorende begrotingsdiscipline accepteren. Maar, niet goed nadenken over de consequenties. En dan te laat wakker worden als dit keurslijf begint te knellen. Brussel de schuld geven en ja, dan -te laat- met de vuist op tafel slaan. Ook in Griekenland zijn in de crisisjaren veel nieuwe regeringen gekozen met het sentiment dat Brussel het fout had gedaan en met de valse belofte dat de nieuwe politici het eindelijk wél zouden regelen. Wat een miskenning van hoe Brussel werkt en waar de invloed kan worden uitgeoefend. Dat was jaren eerder.

In Griekenland gaat het ondertussen economisch stukken beter. Daar wordt constructief gewerkt aan verbeteringen. Het lijkt erop dat Griekenland de weg naar boven gevonden heeft. Nederland lijkt ondertussen op het Athene van 2014, inclusief de heftige protesten op het Syntagmaplein.

Valse beloften over heronderhandelen met Europese Unie zijn slechts een fopspeen. Ik ben blij dat de ChristenUnie staat voor het eerlijke verhaal, inclusief een kritische reflectie op wat er mis ging de aflopen jaren. Daar wil ik me voor inzetten als kandidaat voor de ChristenUnie. 

Anne Strijker staat op de tweede plek van de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. Hij heeft negen jaar voor de Europese Commissie gewerkt, onder andere in Griekenland.