Sterk en waardig

Sterk en waardig

woman-7730761_1920.jpg

6 maart 2023 by Nathalie Nede

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. We staan er dan bij stil dat een waardige behandeling van vrouwen niet vanzelfsprekend is. Dit geldt voor landen zoals Iran, maar ook voor Nederland. Politici van de ChristenUnie zouden dit bespreekbaar moeten maken.

Toen ik in mijn eerste raadsperiode met voorkeursstemmen werd gekozen, vroeg iemand mij of ik had overwogen mijn zetel op te geven voor de man boven mij op lijst . Dat heb ik geen seconde gedaan. Mensen hebben niet voor niets op mij als vrouw gestemd. Representatie is belangrijk en vrouwen worden nog steeds ondervertegenwoordigd in onze samenleving.

Vrouwen worden ook vaak ondergewaardeerd. Als vrouw (geen meisje) doe ik misschien dingen anders dan je gewend bent, maar oordeel niet op basis van mijn vrouw-zijn of mijn voorkomen. Ik werd geen lijststrekker omdat “mijn kop het goed doet op een poster”. Dat werd ik vanwege mijn capaciteiten en omdat ik mij met hart en ziel inzet voor de kwetsbaren in onze samenleving, voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Daarin ben ik vasthoudend, geen pitbull. Daarin ben ik bevlogen, niet emotioneel. En ja, dat doe ik op kleurrijke hoge hakken.

De waarde van de vrouw is een gegeven en niet afhankelijk van anderen. Een vrouw hoeft niet getrouwd te zijn of kinderen hebben om waardig te zijn. Vragen of zij kinderen heeft is onnodig en kan heel ongevoelig en confronterend zijn.  

Elke vrouw is uniek en mooi op haar eigen manier. Als je de schoonheid van een vrouw waardeert, doe dat dan met respect. Raak haar niet zomaar aan. Maak geen dubbelzinnige opmerkingen. Bekijk haar niet tot ze er ongemakkelijk van wordt. En het zou onnodig moeten zijn om te zeggen, maar online potloodventen doe je niet.

Ook de Bijbel spreekt over de waardigheid en schoonheid van de vrouw: "Een sterke vrouw is kostbaarder dan juwelen en haar waarde is groter dan robijnen en parels”. Zij moet respectvol bejegend worden. Dat is helaas niet vanzelfsprekend. Seksuele intimidatie komt ook voor in de gemeenteraad.

Zelf spreek ik mij hier tegen uit. Voor alle vrouwen en meisjes die dagelijks met seksisme te maken krijgen. Aan alle vrouwen en meisjes zeg ik: wat je ook hebt meegemaakt, weet dat je er niet alleen voor staat. En ik daag mannen uit om elkaar aan te spreken wanneer iemand zich hier, bedoeld of onbedoeld, schuldig aan maakt.

Politici van de ChristenUnie zouden ook aandacht moeten vragen voor de waardige behandeling van vrouwen. En niet alleen op 8 maart.

Nathalie Nede is fractievoorzitter van de ChristenUnie Arnhem en voorzitter van het Veelkleurig Netwerk