Skaffa

Skaffa

skaffa.jpg

25 november 2019 by Siewerd de Jong (Voorzitter PerspectieF)

High, stoned, skaffa. Deze woorden kun je gebruiken om je gevoel te omschrijven als je onder invloed bent van drugs. Deze woorden kun je inmiddels ook wel toepassen op de politiek en overheid als het gaat om de bestrijding van gebruik en smokkel van harddrugs in Nederland.

Cocaïne wordt in steeds grotere hoeveelheden het land binnen gesmokkeld. Eenmaal hier wordt het op steeds professionelere basis verwerkt. Vervolgens wordt het steeds makkelijker om te distribueren. De overheid en de politiek willen optreden, maar de hoe en wat lijken daarbij volledig zoek.

Minister Grapperhaus belooft een taskforce die de cocaïnemaffia gaat bestrijden, maar een maand later wordt een afdeling van de Landelijke Politie geschrapt die juist dat niveau van criminaliteit moet bestrijden. De politie gaat steeds ambitieuzer te werk in de bestrijding van criminaliteit en terrorisme, maar vervolgens blijkt de sfeer door topfunctionarissen volledig vergald. CDA en ChristenUnie roepen dat de gebruiker van harddrugs moet worden beboet en bestraft, maar vanuit politievakbonden klinkt direct dat dat toch geen goed idee is. We willen meer blauw op straat om te handhaven, maar daarvoor moeten er mensen van onderzoeken afgehaald worden. Het tekort aan personeel is evident, maar het gebrek aan een goede strategie begint zich ook steeds duidelijker af te tekenen.

Als we harddrugs echt willen aanpakken, dan moeten er serieuze maatregelen worden genomen. Zonder symboolpolitiek en met een realistische blik op het personeel en materieel dat beschikbaar is. Meer blauw op straat klinkt mooi, maar als dat ten koste gaat van kwalitatief recherchewerk voegt het weinig toe. Dan voel ik meer voor strategisch geplaatste camera’s. We kunnen wel personeel naar festivals sturen om daar mensen pilletjes uit de handen te slaan en te beboeten, maar aangescherpte regels voor toegangscontrole lijken mij effectiever.

Verder zal in de bestrijding van georganiseerde drugscriminaliteit meer moeten worden ingezet op infiltratie. Mits goed uitgevoerd kan door de infiltratiemethode met betrekkelijk weinig agenten veel meer informatie worden gewonnen om criminele bendes op te rollen. Deze methode kun je ook gebruiken om de zogeheten ‘snuiflijnen’, de distributienetwerken van cocaïne aan te pakken. Op dit punt moet de overheid snel op een rijtje krijgen wat ze wil en wat ze ook daadwerkelijk kan. Een nieuwe, realistische strategie die gevormd is door experts en breed gedragen wordt. Anders kunnen we net zo goed blijven gedogen, terwijl iedereen het er over eens is dat het gedoogbeleid pas echt skaffa is.

Siewerd de Jong is voorzitter van PerspectieF en ondernemer. Zijn favoriete dichtvorm is rap.

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column van één van onze columnisten. Vorige week schreef Joëlle Gooijer de column 'Een nieuw thuis voor ouderen'. Tot volgende week!