Eer en dank voor kerkasiel

Eer en dank voor kerkasiel

eer en dank voor kerkasiel.jpg

19 november 2018 by Siewerd de Jong (Voorzitter PerspectieF)

Vandaag wil ik een positief verhaal schrijven. Tegelijkertijd wil ik het ook over het kerkasiel hebben. In mijn hart ben ik ervan overtuigd dat dit best samen kan gaan. Een verhaal met een goede afloop. De familie Tamrayzan mag blijven en ook komt er een oplossing voor de andere vierhonderd gevallen. Allemaal dankzij de kerk. Hoera! In mijn hoofd zitten echter twijfels.

Hoe lang houden we dit vol? Blijven de mensen wel komen? Kortom: een moeilijk onderwerp. Ik heb even opgezocht wat anderen over dit onderwerp hebben geschreven en ik ben gelukkig niet de enige die met het onderwerp worstelt. Tijs van den Brink schrijft in zijn column voor de EO dat hij het ook lastig vindt. Om andere redenen, dat dan weer wel. Tijs is namelijk wel voor het kinderpardon, maar tegen het kerkasiel. Tijs vraagt zich daardoor af of Tijs een slecht mens is.

Ik worstel zelf ook wel met angsten op dit gebied. Ik zit elke week wel een keer in de Bethelkerk. Wat ik daar zie aan inzet van de gemeente en van predikanten, priesters en voorgangers uit het hele land vind ik geweldig. Wel heb ik de angst dat het bij deze starre overheid uiteindelijk nergens toe zal leiden. In dit geval ben ik extra blij met de scheiding van kerk en staat. Nu de staat zich niet meer lijkt te bekommeren om het individu is daar de kerk om dat wel te doen. Men twijfelt over de toepassing van de eredienst. Is die nu wel voor zoiets bedoeld? Tegen die mensen wil ik zeggen: ga erheen, maak het mee en stel jezelf dan nog een keer die vraag. In de afgelopen weken heb ik gemiddeld meer uur per week besteed aan God eren dan ik gewend ben. Ik eer en dank Hem voor de mensen die keihard werken om op te komen voor hun naasten. Ik eer en dank Hem om de niet-christenen die zich laten raken door wat daar in Den Haag gebeurt. Ik eer en dank Hem voor de hoop die ik uit iedere dienst put.

Er is genoeg om mee te worstelen, maar er is ook zoveel te zien dat mij sterkt om vierkant achter deze dienst en het kerkasiel te gaan staan. Als Tijs zich minder zou bezig houden met de vraag of hij wel een goed mens is, zou hij dat wellicht ook kunnen zien.

Siewerd de Jong is voorzitter van PerspectieF en ondernemer. Zijn favoriete dichtvorm is rap.