Stop lijstcombi's met de SGP

Stop lijstcombi's met de SGP

logo CU.png

17 september 2018 by Karin de Geest (politicoloog)

Even voor de duidelijkheid: ik ben geen SGP-hater. De SGP-politici die ik heb ontmoet, vond ik sympathieke en oprechte mensen. En ik geloof absoluut niet dat ze vrouwenhaters zijn. Als vrouw zijnde kom ik 10.000 keer liever Kees van der Staaij tegen in een donker steegje dan bepaalde  niet-SGP’ers (zoals een Trump). Maar waar ik wel moeite mee heb, is dat de ChristenUnie soms een gezamenlijke kieslijst heeft met de SGP.

Dit is bijvoorbeeld het geval in het Europees Parlement: ChristenUnie en SGP hadden vorige verkiezingen een gecombineerde kandidatenlijst en vormen nu één Eurofractie. Volgend jaar mei zijn er weer Europese verkiezingen, dus moeten we nu beslissen of we weer met de SGP in zee gaan. Ik vind dat we dat niet moeten doen.

Ook al zijn de mannenbroeders van de SGP sympathieke mensen en delen ze ons geloof, ik ben het in politiek opzicht soms helemaal niet met ze eens. En mijn belangrijkste bezwaar is - je raadt het misschien al - het vrouwenstandpunt: vrouwen hebben binnen de SGP nog steeds niet dezelfde kansen als mannen.

Ik hoor van CU’ers weleens pragmatische redenen waarom we wel een lijst kunnen en moeten delen met de SGP. Bijvoorbeeld: “In de praktijk merken we niets van dat vrouwenstandpunt van de SGP. We hebben afgesproken dat we op onze gecombineerde lijst ook vrouwen zetten. En zonder de SGP zijn we in het Europees Parlement veel te klein om een stevig christelijk geluid te laten horen.”

Misschien waar, maar sommige principes zijn zo belangrijk dat je principieel moet zijn. In mijn ogen is een van onze belangrijkste uitgangspunten dat mensen gelijke kansen moeten krijgen, dat de ene groep nooit de andere mag overheersen, dat God in de politiek net zo goed door vrouwen kan werken als door mannen en dat geen mens dat in de weg moet gaan staan. Dat principe moet onlosmakelijk verbonden zijn met christelijke politiek, moeten we hoog houden en altijd ten volle uitdragen. En dat gebeurt niet als we een gezamenlijke kandidatenlijst hebben met een club die de helft van de bevolking praktisch uitsluit.

Laten we in mei dus in ons eentje de Europese verkiezingen aangaan. Je kunt nog zo vaak zeggen dat je het niet met het SGP-vrouwenstandpunt eens bent; als je een lijst met die partij deelt, wek je de indruk dat je het gelijkheidsprincipe minder belangrijk vindt dan het hoort te zijn.

Karin de Geest is politicoloog en schreef het boek “Met God naar de stembus” over christelijke politiek. Ze is verliefd op een golden retriever. Dit is haar laatste maandagmiddagcolumn.
Deze column verscheen eerder in het Nederlands Dagblad
. Daar werd ook een reactie op de column geplaatst: 'SGP en ChristenUnie, ga samen door' (betaald). 

Elke maandagmiddag verschijnt op deze plek een nieuwe column van één van onze columnisten. Vorige week schreef Mart Keuning de column 'Koers'. Tot volgende week!